Съобщение

Collapse
No announcement yet.

От какво се определят и в какво се изразяват отношенията между Германия и Франция.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

От какво се определят и в какво се изразяват отношенията между Германия и Франция.

Здравеите, в момента търся помощ, за да мога да напиша тази тема .

11 - сти клас съм, но изучавам история за 10 - ти клас.
    В момента разглеждаме началото на Втората Световна война, но темата ми ще бъде разгледана в периода: Версайският договор - Втората Световна война.
    Главни точки може би ще бъдат споровете за Елзас и Лотарингия, те ще бъдат основните определящо фактори, но можете ли да ми кажете други ?
    Труден ми е момета: ... и в какво се изразяват, тук вече нямам почти никакви идеи.

Ако някой има времето и желанието, нека помогне .

Всичко Хубаво.
    Last edited by модератор; 26-01-2006, 16:08.

Противоречията между Германия и Франция датират от векове. В общи линии се отнасят до налагане на съответната военнополитическа хегемония в Европа. Не на последно място - териториалните спорове за Елзас и Лотарингия. След Първата световна война, Франция налага тежкия и унизителен Версайски мирен договор на Германия. Непосилните условия на мирния договор от своя страна пораждат срив на икономическия живот в Германия, благодатна почва за реваншизма. Не случайно германците счита Франция за вечния си враг. Погледни темата за Франция и Версайския договор в този форум, както и коя и да е книга, посветена на Втората световна война.
    SEMPER AGRESSUS

Comment

Добавка

Добавка по темата от мен.
      HELLCAT е написал истината, но според мен много лаконично и се оказва нецялата истина.
      Затова допълвам.
      Говоря за значение в периода 1850-1945 г.
      Елзас и Лотарингия за зоната на пряк военен сблъсък между Франция и Германия.
      Първо чисто военно.
      Погледни някаква карта.
      Швейцария е неутрална ( за спокойствие на парите-особенно на победените )
      Белгия и Холандия на север удължават времето за движение на войските, т.е. другата страна има време да отговори на удъра.
      Елзас и Лотарингия за плацдарма за Франция за Европа и на Германия за Франция.
      Но това е до едно време.

Второ.
      От развитието на капитализма в Европа, те повишават своето значение многократно. Там се намират огромни залвжи за желязна руда и въглища.
      Аз поне не знам ( и не се сещам в Момента ) къде има във Франция на друго място подобни суровини.
      Ако са в Френски ръце - това засилва икономиката на франция.
      Вярно е, че франция може да внася от колониите си тези суровени, но по това време корабите не са били толкова големи колко сега.
      Транспотра винаги струва скъпо.
      Ако са в немски ръце - Допълнителна мощ за Германия изнудване на Франция. Германия ще спечели от добив и продажба на суровените.

Поздрави

Comment

Така е, Елзас и Лотарингия са камъните на раздора, пък и май имат смесено население.
        Има и друго и според мен то се корени в 19 век. Франция още от началото му, от Наполеон, е типична националистическа държава, или хайде, национална, от типа, който всичко познаваме през 20-ти век. Тя на практика е първата. Германия до обеднинението си, което става късно, едва през 60-тте години на 19 век, се сътои от не знам си колко, по едно време стигат цифрата 300 и повече (!) държавици, всевъзможни херцогства, кралства и две империи - Австрийската и свещената Римска , които създават специфичен политически и културен свят, много интересен, между другото, но така или иначе Германия закъснява с типично капиталистическото си развитие.
        Наваксвайки много ефикасно и бързо, направо блестящо след обединението си, тя от конгломерат от държави става голяма европейска и световна сила, и индустриална сила и следователно потенциална заплаха за Франция, която, общо взето, дотогава си дели доминирането в света с Англия и дава на тоя същия свят много.
        Затова и тя се противопоставя на обединението и почва Френско-пруската война, където германците, защото са много добре организирани, индустриализирани и с много ж.п.линии /бързо се транспортират/ и са с високия дух на младата държава, попиляват французите и става грандиозен позор за тях, чак и в Париж разни крайни елементи /които само такива кризи чакат/, правят опита за парижката комуна.

Та и тая война прави нещата много сериозни между тях. Отношенията им се стоплят чак през 50-тте години, в духа на НАТО и нова Европа.

Comment

Друг основен момент свързан със закъснялото обединение на Германия е, че тя изостава и в колонизирането на останалия свят спрямо другите западноевропейски държави. Германците успяват да колонизират само няколко парчета Африканска земя(Камерун, Того, Намибия и Танзания) както и някои островчета от Меланезия. Лъвският пай от света е заграбен вече от Франция и Англия най-вече и навсякъде са разположени техни колониални войски. След крахът на Германия в Първата световна война според Версайския договор тя губи и малкото си отвъдморски владения, които са разпределени между Франция и Англия. И в това положение Германия изпитва още по-остра нужда от приток на суровини и стоки, които да подхранват нуждите на 70 милионното й население и силно развитата й инфраструктура, която е сериозно пострадала от войната. Елзас и Лотарингия са погълнати от Франция, а басейнът на Рейн е във временна окупация, останалата част от страната е с твърде ограничени енергийни ресурси, които да задвижват изтощената й индустрия. Не е случаен факта, че Хитлер накрая опира едва ли не само до Румъния като източник на нефт. Всички тези неща са определящи за взаимоотношенията с Франция и допълнително ускоряват реваншизма в Германия.
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Благодаря, забелязвам доста конкретни моменти, които ще бъдат включени към писмената ми работа.
            Благодаря, живи и здрави .

Comment

Нова Добавка

Господа, въпроса който беше повдигнат е за Елзас и Лотарингия през периода 1919-1945 г.

Но само за размисъл, ще добавя това което се сещам по памет.
              Елзас и Лотарингия след 10 век винаги са част от Германската Империя.
              По това време тя се наименова СВЕЩЕННА РИМСКА ИМПЕРИЯ НА ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ.
              Първоначално са част имотите на Австрийските Хабсбурги,
              по-късно част от имотите на Испанските Хабсбурги.
              Тези провинции, ако не се лъжа французите приемат като част от Бургундия, а испанците я наричат Франш-Конте.
              Битката за Елзас и Лотарингия започва не кой да е, а министър-председателя, генералисимус кардинал Дьо Ришельо.
              Това по времето на Луи 13-ти около 1650 г.
              До колкото си спомням Луи 14-ти ги завоюва около 1700 от Испанското наследство на Хабсбургите управляващи Испания и Италия.
              От този момент са свръх укрепени от Френската държава.
              Фортове и фортофикационни съоръжения безброй.

От там през 1792-1793 е опитът за разгром на Френската революция, който е отблъснат.

Пак от там Наполеон ( след италианския поход) атакува Свещенната Римска Империя, докато окупира Прусия и Авсрийската Империя.

Оттам влизат и армиите на съюзниците до Париж през 1814 след победата при Лайпциг ( пруския Блюхер и австриица Шварценберг )

От там император Наполеон 3-ти атакува Прусия във войната от 1870-1871 г. Контраатаката на Прусия при Мец и Страстбург води до преминаването им след войната в Германски ръце.

Поздрави

Comment

Working...
              X