Съобщение

Collapse
No announcement yet.

11 ноември 1918г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    11 ноември 1918г.

    На 11.11.1918г. в 11.00ч. бойните действия са прекратени. Завършва Първата световна война. Войната, която трябвало да сложи край на всички войни и да установи вечен мир. Но за жалост става точно обратното - победените са унизени, наложени са им непоносимо тежки условия, което от своя страна генерира реваншизъм и способства за разпалването на нова, още - жестока и кръвопролитна световна война. За България войната свършва на 29.09.1918г. с подписването на Солунското примирие. Мирният договор е подписан на 27.11.1919г. в Ньой.Първата свтовна война слага край на въжделенията на обединението на българския народ и в известен смисъл предопределя нейното историческо развитие.
    SEMPER AGRESSUS

    #2
    Не може да се изправиш срещу целия свят, колкото и да ти е добра и храбра войската, да го унижиш и той да не ти отмасти като те смачка!

    Comment


      #3
      Мирните договори с победените в ПСВ са проява на безпримерно политическо късогледство и стремежът към реванш е логичното им следствие.

      Comment


        #4
        А истината е , че в тази война всъщност няма решителен победител. В този контекст версайските спогодби са наистина унизителни.
        "Щом не щеш мира, на ти секира"

        Comment


          #5
          ...и глупави в крайна сметка. Прекаленият натиск е вдъхновен от Франция, с мълчаливото съгласие на Англия и при нескопосания опит на щатския президент Уилсън да наложи, или по-точно да предложи "14-те си точки", в които всичко е написано идеално, но нищо не се осъществява.
          Учудващото е как Турция успява да се спаси, макар според Севърския договор на нея е отредено разкъсване, по-стррашно и от българското.
          Ататюрк ...
          Освен късмет, в тази война и в началото на 20 в. на България определено са й липсвали политици. Само заради това е трябвало да пазят Ст.Стамболов, каквото и да е струвало това.

          Comment


            #6
            Всички участващи страни (и до ден днешен) плюят Германия, че техният империализъм започнал войната. Те са лошите, те са злите, ПСВ е победа на свободата над тиранията. Е какъв агресор е била Германия? Някои изобщо да е бил агресор? Всичките ВС предоволно са търкали ръчички чакайки сигнал за война. Франция най-вече, за да измие срама на 1870. По улиците на Париж са ликували. И накрая какво става, за малко пак да хапнат дървото
            Колко била жестока немската подводна война, това било престъпно, загивали и цивилни моряци. Ха! Жертвите са ок. 70 000. А за справка, британската моркса блокада след битката при Ютланд, струва на Германия ок. 200 000 цивилни живота. Но тук се мълчи.

            Все пак победителите пишат историята...

            ПП: А румънците и те късмета вадят, цяла Трансилвания за тях, поради простата причина, че трябва да се нареже Австо-Унгария и единствената страна от Антантата в района е била Румъния. А за техния изкючителен принос към войната, тази награда е яко пресилена.
            "Щом не щеш мира, на ти секира"

            Comment


              #7
              Както е казал един френски военен за Версайския договор - "Това е едно примирие за 20 години."

              Comment


                #8
                Маршал Фош. Сбъркал е с няколко месеца.

                Comment


                  #9
                  Това Компиенско примирие доста орязва германската армия.Тя трябва да се облекчи с 5 000 локомотива,150 000 вагона,5 000 оръдия,30 000 картечници,3 000 минохвъргачки и 2 000 самолета(поради известни причини впоследствие цифрата на картечниците е намалена с 5 000,а тази на самолетите- с 300)
                  "Последните думи в живота на мнозина някогашни владетели са били: „Не можеш да ме убиеш, защото имам магическа... Аааргх!“"

                  Comment

                  Working...
                  X