Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Големите битки през ПСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

von Danitz написа
    Сиреч, кое е по-кървавото?
    Е, на този въпрос май е най-лесно да се отговори, по "кървави" са сраженията на Западния фронт, т.е. в едно сражение (като под това се разбира единство на време и място) се дават повече жертви, отколкото при сходни сражения през ВСВ. Това малко относително и отгоре погледнато, разбира се.
    Защо, обаче ми се види по-сложен въпрос. На първо място идва от тактиката и доктрината, т.е.е повече "жива сила" съсредоточена на по-малка площ, самите "сражения" като мащаби се развиват на по-малка площ, което кумулативно увеличава "гъстотата". Същевременно разликите в "огневата мощ" между ПСВ и ВСВ не са чак толкова драстични. А най-важно тук е влиянието на артилерията, а при нея чак такива разлики няма. Основната е както отбелязах в отонсителанта "гъстота" на живата сила, което прави артилерийския огън много по-ефективен. Общата промяна в мобилността, нарастналата тактическа мобилност, отонсителното увеличаване на огневата мощ водят през ВСВ до това, че персонала, екипировката и техниката са разпръснати на по-голяма площ, колебанията в движението при настъпление е значително по-голямо и всичко това намалява ефективността на артилерията спрямо ПСВ. Може би това са част от възможните обяснения.

Comment

А не би ли било по сполучливо да правим разлика на плоскостта битка-сражение-операция.

Това което са битките на Първата световна, са операциите на Втората. И тогава като време нещата се изравняват, и като участвала жива сила, а накрая като загуби нещата отиват при Втората световна като повече жертви!

Comment

Да, така е, аз за нещо такова говорех, когато написах:
        Иначе на източния фронт през ВСВ има и "сражения" с подобни загуби (по-точно би било "операции").
        Това е едната, така да се каже разлика в начене на водене на война. Другата, за която беше предходния ми пост е подчинена на тази.

Comment

Знам, че не му е много мястото тука, ама искам да попитам запалените по ПСВ, колко са приблизително загубите на сърбите и австрийците при Ядар и Колубара. Интересува ме главно броя на убитите.
          They march in full battle dress
          With faces grim and pale
          Tattered banners and bloody flags
          Rusty spears and blades...

Comment

Имаш предвид Церска и Колумбарска битка, съответно август и ноември 1914

В първата срещнах само общи данни, 25 хиляди извадени от строя австро-унгарци, сърбите губят 16 000, това е за боеве от 16 до 20 август

Във втората намерих жертвите така:
            Губици во¼ске краšевине Срби¼е
            Погинулих - 22.000
            Раœених - 91.000
            Заробšених - 19.000
            Укупно око 132.000 во¼ника ¼е избачено из стро¼а.

Губици Балканске во¼ске Аустроугарске монархи¼е
            Погинулих - 27.216 (во¼ника и подофицира) + 1080 (официра)
            Раœених - 118.911 (во¼ника и подофицира) + 3.211 (официра)
            Заробšених - 1.800 (во¼ника и подофицира) + 66 (официра)
            Несталих - 73.988 (во¼ника и подофицира) + 656 (официра)
            Болесних - 44.117 (во¼ника и подофицира) + 2.599 (официра)
            Укупно ¼е избачено из стро¼а 266.212 во¼ника и подофицира и 7.592 официра.

Comment

Von Danitz благодаря за информацията. Доколкото знам сърбите са се сражавали доста кораво срещу австо-унгарците.
              With faces grim and pale

Comment

А кво да правят?

Comment

Имах предвид, че са се сражавали с много висок боен дух.
                  With faces grim and pale

Comment

като броим загуби винаги се сещам за киев 1941. там се споменават едни числа...
                    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Ми хайде сравнявай операцията по киевския котел 1941 и пробива на Брусилов 1916. Брусиловските таки по неуточнени данни от общите справочници са 500 хил. руснаци убити и ранени, срещи 450 хиляди австроунгарци и 300 хиляди германци убити и ранени, но и 900 хиляди пленени от Централните сили! Мисля, че си е бая мащабно.

Comment

von Danitz написа
                        Ми хайде сравнявай операцията по киевския котел 1941 и пробива на Брусилов 1916. Брусиловските таки по неуточнени данни от общите справочници са 500 хил. руснаци убити и ранени, срещи 450 хиляди австроунгарци и 300 хиляди германци убити и ранени, но и 900 хиляди пленени от Централните сили! Мисля, че си е бая мащабно.
                        900 000 пленени - сигурен ли си за цифрите?Аз съм срещал далеч по скромни цифри . между 200 и 300 хиляди души.

Comment

Мога да покажа само общи справочници
                          Първо Уикито
                          500,000+ men killed or wounded 975,000 Austro-Hungarian,
                          350,000 German,
                          (includes 400,000 prisoners)

После answer.com
                          Casualties
                          500,000+ men killed or wounded 975,000 Austro-Hungarian,
                          350,000 German

всъщност, да малко по-скромно излиза

Но после слагам руските данни: В этих боях австрийцы понесли тяжелые потери - около 1,5 млн. убитыми, ранеными и пленными.
                          от км.ру

или спомените му
                          " За это время противник потерял свыше 1 500 000 убитыми и ранеными. Тем не менее к ноябрю перед моим фронтом стояло свыше миллиона австро-германцев и турок. Следовательно, помимо 450 000 человек, бывших вначале передо мной, против меня было перекинуто с других фронтов свыше 2 500 000 бойцов.
                          "
                          ама , хайде тях няма как да ги взимаме за валидни. Та, не знам точно, но на мен сметката ми идва там някъде

Добре, поправям се, загубите не са пленници главно ясно, намерих нещо горе долу приблизително: 400 хиляди пленници, 581 оръдия, 1800 картечници, 450 бомбомета

А ето още уточнения - австрийски пленени - те си ги броят общо, та 408 хиляди, войници, 9 хиляди офицери. Е имало е германци и малко турци, но това е общо взето.
                          Last edited by von Danitz; 29-01-2007, 11:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

400 000 пленници звучи далеч пореалистично - макар,че цифрата вероятно е завишена.Доколкото знам значителна част от пленниците са от славянски произход /чешки,полски,словашки/ и не са горели от желание да се сражават за Австро-Унгария.Иначе ако не греша по време на Брусиловския пробив крупно обкръжаване на австроунгарски или германски части не е осъществено.

Comment

Не, и аз не съм много запознат, но единственото обкръжение на големи части е Танненберг

Comment

Много съм слушал за действиятя на 7 кавалерийски полк през ПСВ. Къде мога да намеря повече данни. Дядо ми е служил в него. Имам го на снимка на бял кон

Comment

Working...
                                X