Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За пушките

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Parabellum написа
    ...Освен да питам Ник , какво пише в книгата си Пол Скарлата за Манлихерите в Русия.Закупувани ли са преди войната или не са ?...
    Не, Манлихери не са купувани от Русия. Фьодоров е един от най-добрите източници по този въпрос, но и той не дава никаква информация за покупки на Манлихер. И нищо чудно, А-У и Русия са воюващи страни, кой би продал оръжие на врага си? Има снимки на руси с трофейни Манлихери (Скарлата показва такива), но това не значи нищо. Трофеи са вземани от всички воюващи. Говорейки за А-У, ето тази книга, например, е посветена единствено на чуждите пушки на въоръжение в Австро-Унгария по време на ПСВ. Извънредно поучително четиво!

Thorn написа
    ...И още един въпрос - новата френска винтовка MAS 1936 е последната създадена от голяма страна пушка от класа на магазинните неавтоматични винтовки.

Би трябвало да е върхът на развитието им, а остава в сянка. Това само заради ранното френско поражение ли или оръжието наистина не е било особено добро?
    Това е извън темата (MAS 36 е след ПСВ), но след като обещах, показвам "грозната французойка". При нея рецептата 10-100-1000 още не е изпълнена докрай :mhehe: , но все имам какво да покажа: общ вид, щикът прибран, щикът поставен, диоптричен мерник, затворът разглобен.
    Last edited by Nick; 06-03-2007, 06:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Още снимки на "грозната французойка": магазин & подавач (разглобен), патрони 7.5х54 мм Modele 1929, пълнене с патронна тенекийка (шина).
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

2 Nick
        Това в пирамидата не са ли манлихери?
        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Браво бе,Ник !
          Умрем да докопам една манлиера и тръгна с нея за диви свинье!
          Преди време в едно австралийско списание /не австрийско/ беше показано как от една Манлихера беше направена ловна карабина.Приклад Монте Карло,резби,гравюри по метала,ръчката за зареждане оформена като дъбов жълъд,оптика Цайс,ремък и т.н.Направо доста се поопулих докато загрея за какво става въпрос.Имах намерението да направя нещо подобно,но служба КОС ме отказа.

Comment

lobo написа
            ...Приклад Монте Карло, резби, гравюри по метала, ръчката за зареждане оформена като дъбов жълъд, оптика Цайс, ремък и т.н...
            Недей! Аз съм 100% пурист по отношение на оръжието и подобни "украси" ми раздират душата. Всичко е оригинално при мен, никакви байцове, лакове, нови оксидации и тям подобни. Изделията се почистват с минерален спирт и тънко оръжейно масло, дървото ако е сухо се намазва с "Флиц" (смес от пчелен восък и масло от палмата карнауба), ремъците се намазват с паста "Пекард" и това е, нищо агресивно.

Някой да изброи моделите на снимките? Че са Манлихери - Манлихери са, това е лесно. На втората снимка съм изкарал още Манлихери от другата пирамида, дано някой види нещо по-интересно? Подсказка - има един-два редки модела...

Comment

И аз да се включа тук
              Тъй като на Ник Манлихерите не се виждат много добре коя, кой модел, аз ще ви дам жокер за да се ориентирате- част от моите Манлихери
              Ха сега ми кажете кой е най-редкия модел
              Ник да си трае
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                ...Ха сега ми кажете кой е най-редкия модел
                Много сложен въпрос, брато, Гугъла нищо не ми дава

Comment

Parabellum написа
                  И аз да се включа тук
                  Тъй като на Ник Манлихерите не се виждат много добре коя, кой модел, аз ще ви дам жокер за да се ориентирате- част от моите Манлихери
                  Ник да си трае
                  А аз като носител на "вътрешна информация" също ли да си трая ? :p

Comment

И какво? Една седмица - нула отговори. Уж голям интерес към пушките имаше...

Boring! както казва Фърбито на децата ми.

Comment

Nick написа
                      И какво? Една седмица - нула отговори. Уж голям интерес към пушките имаше...

Boring! както казва Фърбито на децата ми.
                      Ти пък сега!!!!
                      Уплашихме хората видя ли какво стана.
                      Друг път няма да показваме снимки и ще се правиме, че четем много лоша литература, за да могат хората да си мислят другояче и да спроят с нас :mhehe:
                      А ние с теб какво направихме? Извадихме много бързо козовете.
                      Лошо Седларов- много лошо. :sm186:
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                        И аз да се включа тук
                        Ник да си трае
                        Горните три са италианки.Четвъртата е със старият затвор с пропадащо блокче,под нея е карабината с новия затвор с въртящата се глава,която също като по-горната е била за "О" патрон.
                        Долните две са по-нови. Кой е най-редкият модел - не знам.
                        Впрочем,Пара,как работи затвора на италианката?Преди време ме шашна с написаното от теб за "Шмид-Рубин".В добрия смисъл на думата.

Comment

Хм, а може би никой освен вас не се интересува чак толкова от пушки? И това е възможен отговор
                          Аз имам едно просто въпросче - снимал съм тези тук в един музей, но не помня какви са - предполагам няма да има проблем да ги идентифицирате:
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                            Хм, а може би никой освен вас не се интересува чак толкова от пушки? И това е възможен отговор
                            Аз имам едно просто въпросче - снимал съм тези тук в един музей, но не помня какви са - предполагам няма да има проблем да ги идентифицирате:
                            Абе Дани,ти в какви музеи ходиш.Горната е разрез на долната,Иначе първата втората и третата са с маузеров затвор.Следващата с този приклад според мене е не-масово производство ловно оръжие.Я кажи нещо повече!

Comment

lobo написа
                              Горните три са италианки.Четвъртата е със старият затвор с пропадащо блокче,под нея е карабината с новия затвор с въртящата се глава,която също като по-горната е била за "О" патрон.
                              Долните две са по-нови. Кой е най-редкият модел - не знам.
                              Впрочем,Пара,как работи затвора на италианката?Преди време ме шашна с написаното от теб за "Шмид-Рубин".В добрия смисъл на думата.
                              Отгоре надолу
                              Румънски Манлихер обр.1893
                              Втората и третата са италиански Манлихери
                              Четвъртата Българска Манлихера М-88
                              Петата Българска Манлихера М90- карабина -най-рядкото и интересно желязо у нас- внесени са само 3000 броя.
                              Шеста и и седма Прословутите М95

Затовора на италианката работи като затвора на Мосин, Маузер.

За "Шмид-Рубин" не съм писал нищо- или не мога да се сетя.
                              Ник писа статия в Старинар по въпроса.
                              Аз по принцип не пиша за пушки, които не са минали през ръцете ми. Трябва да минат, да ги видя как работят и тогава да си дам мнението.
                              Last edited by Parabellum; 10-03-2007, 21:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Dinain написа
                                Хм, а може би тези, които не се интересуват чак толкова от пушки просто не пишат в тази тема? А тези, които се интересуват чак толкова - пишат? С тези въпроси сме всъщност за "Загадки...", но хайде да не си мислиш, че те пренебрегвам. Показаните оръжия са (отгоре надолу):
                                1. Gew 98 - учебно пособие.
                                2. Експериментален Gew 98 mit trommelmagazin Schoenauer.
                                3. Gew 98 произведен преди 1916 г. (без канали за пръстите и втулка в приклада за разглобяване на затвора).
                                4. Mauser 06-08 (вариант на Mauser 1902)
                                5. Mauser G-35

Това музеят в Оберндорф ли е? Всъщност едва ли, много е скапана пирамидата...

lobo написа
                                ...Преди време ме шашна с написаното от теб за "Шмид-Рубин".В добрия смисъл на думата.
                                Благодаря! Статиите в "Старинар" за Schmidt-Rubin са мои (3 части: Брой 2, Брой 3, Брой 4), както и тази за Gew 88 (Брой 5). Следват още.
                                Last edited by Nick; 11-03-2007, 01:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X