Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За пушките

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Nick написа
    Малко доуточняване:

Уинчестър (всички модели - 1866, 1873 & 1895) е остарял,...
    Ник , защо смяташ , че мод.1895 е остарял ?
    Русия ползва освен Бердана-2 и други системи с димни патрони- Гра-1874 , Гра-Кропачек-1874/85 , и Ветерли-1870/87.Може да се стори парадоксално , но преди войната са купили и немалко Манлихер-89 и 95 , а и Маузери-88 и 98 .

Comment

Todor Pavlov написа
      Може да се стори парадоксално , но преди войната са купили и немалко Манлихер-89 и 95 , а и Маузери-88 и 98 .
      Откъде имаш тези данни и ако може дай числото на покупката.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Като се сетя - пропуснахме Португалия. Не ми се гугли, но май бяха с някакъв Маузер, нали?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа
          Като се сетя - пропуснахме Португалия. Не ми се гугли, но май бяха с някакъв Маузер, нали?
          Mauser Vergueiro M1904 с боеприпас 6,5 мм Vergueiro. Произнася се Вергейро; руските варианти като "Фергуеро" и други глупости се преповтарят и от български форумци, но Жук да си яде ушите в този случай. Ето гербът на Карлос I върху патронника на моя Маузер Вергейро:

Ето надписите "Португалска Армия" и името на производителя (DWM) отляво на цевната кутия:

Това не е 100% Маузер, тъй като майор Вергейро взаимства конструкцията на затвора от Манлихер-Шонауер. Резултатът е най-приятната за манипулиране магазинна пушка въобще, направо като коприна е!

Todor Pavlov написа
          Ник , защо смяташ , че мод.1895 е остарял ?...
          Защото системата на заключване с няколко шарнира в задната част на затвора е много слаба и непригодна за мощен патрон. Оръжието е купено след Руско-Японската война като временна мярка. Бързо се износва, увеличават се хлабините, вкл. огледалната хлабина и става опасно за стрелба. По-старите Гра, Кропатчек и Бердан 2 са значително по-здрави заради различната система затвор.
          Last edited by Nick; 05-03-2007, 06:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ок, така и така сме зачекнали темата, нека да минем и от другата страна на фронта. Интересно ми е с какво Маузер е бил по-добра пушка от Манлихер, та след ПСВ армиите на малките държави масово се въоръжават с варианти на М 98. Даже Чехословакия, чиито "наследствени" австро-унгарски пушки би трябвало да са точно Манлихер. Според моя лаишки поглед Манлихер не отстъпва на Маузера, даже напротив. Само архаичният патрон ли е причината?

И защо с Маузери, а не например с Ли -енфилд, Рос или нещо подобно.

И още един въпрос - новата френска винтовка MAS 1936 е последната създадена от голяма страна пушка от класа на магазинните неавтоматични винтовки.

Би трябвало да е върхът на развитието им, а остава в сянка. Това само заради ранното френско поражение ли или оръжието наистина не е било особено добро?
            Last edited by Thorn; 05-03-2007, 14:46.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Кажете нещо и за въоръжението на българската армия.

Comment

Parabellum написа
                Откъде имаш тези данни и ако може дай числото на покупката.
                А.Б.Жук в раздела за Мосинките и спомени и размисли /мои /

Comment

Thorn написа
                  .. с какво Маузер е бил по-добра пушка от Манлихер,.. MAS 1936 е последната създадена от голяма страна пушка от класа на магазинните неавтоматични винтовки... или оръжието наистина не е било особено добро?
                  Темата, естествено, е неизбродна. Такива семпли категории като "добро" и "лошо" оръжие трудно биха обяснили каквото и да е. Но по ред на въпросите, съвсем накратко.

MAS 1936 - и нея имам в колекцията си, така че имам лични наблюдения. Много малко количество MAS 1936 участвува във ВСВ; старите Лебел 1886-93 и Манлихер-Бертие изнасят сраженията. След ВСВ вниманието е към самозарядното и автоматичното оръжие. Самата пушка на мен ми харесва много. Направена е като танк и е извънредно проста като конструкция. Затворът се рзаглобява без инструменти и се състои само от няколко части - тяло, изхвъргач, ударник, пружина на ударника и ключалка. Предпазител няма, спусъкът е много тежък, иглен щик, носен в тръба под цевта. Като цяло пушката е много компактана (с общата дължина на руските обр. 1938 & 1944) и с много хубави прицелни прибори - диоптричен мерник, който аз лично предпочитам.

Като се върна от работа ще щракна някоя и друга снимка на моя MAS 1936.

Маузер срещу Манлихер: Въртящият се затвор на Маузер 98 дава значително по-силна първоначална екстракция, отколкото този на Манлихер М.95. Сравнително слабата първоначална екстракция при праволинейните затвори е основен недостатък на М.95 и засенчва останалите му преимущества. Надеждността е по-важна от скорострелността! Популярността на М.95 у нас се дължи на традиция и бедност. Повечето М.95 са ни подарени след анексията на Австрия; голяма част от тях идват и от Унгария, която към този момент (1938 и 1939) е превъоръжена с 35.М и по-късно с 43.М. Ние не сме могли да си позволим превъоръжаване с друга система.

Това бидейки казано, моето сантиментално предпочитание е именно към Манлихер М.95, която е и основният фокус на колекцията ми. Обективно погледнато (доколкото мога), Маузер 98 е "по-добрата пушка". Дълга тема! На интересуващите се защо, как и поради какви причини предлагам следната проста рецепта:

* Прочитате по 1,000 страници качествена литература по всяко интересуващо ви оръжие (не списания и не интернетски страници);
                  * Посещавате 100 качествени оръжейни изложения/панаири;
                  * Купувате по 10 броя от всяко интересуващо ви оръжие (повече е по-добре).

Рецептата работи, уверявам ви (освен това ми харесва елегантността на прогресията 10-100-1000 :mhehe: )
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
                    * Купувате по 10 броя от всяко интересуващо ви оръжие (повече е по-добре).
                    Много мъдра идея, как ли не съм се сетил, :sm186: ще взема да си купя по пет-десет бройки от котешкото семейство и поне няколко слона, носорози, пчели, оси и т.н. "оръжия", и пак моята е лесна не ги мисля Даниц, Одзава, Годжи, и компания, те къде ще си държат хоби оръжията ??? :bship: :cruiser: :sub: :carrier: :aegis: :destroyer
                    "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

ahileas написа
                      Много мъдра идея, как ли не съм се сетил, :sm186: ще взема да си купя по пет-десет бройки от котешкото семейство и поне няколко слона, носорози, пчели, оси и т.н. "оръжия....
                      ahileas,

Опита ти за ирония е отбелязан, но като безрезултатен. Трябва ли да пояснявам концепцията за познание с по-простички примери (напр. разликата между прелистване на "Hustler" и the real deal)?

Comment

Nick написа
                        Рецептата работи, уверявам ви (освен това ми харесва елегантността на прогресията 10-100-1000 :mhehe: )

Непълна ми се струва нещо ...едно 10 000 куршума /само през колекционерските цеви/ , мисля поставя завършващия щрих ...

Comment

някой знаели какъв е този нож

дължина-250мм широчина на дръжката-20мм-дебелина на дръжката-15мм има ¹361 на дръжката и на ножа

Comment

ahileas написа
                            и пак моята е лесна не ги мисля Даниц, Одзава, Годжи, и компания, те къде ще си държат хоби оръжията ??? :bship: :cruiser: :sub: :carrier: :aegis: :destroyer
                            Белите хора ползват мащабни модели за целта, ако и на мене от около месец да ми се върти идеята да си купя 1-2 броя PAK-40, за съжаление май не се събира в гараж и няма да има къде да си ги държа

Comment

Todor Pavlov написа
                              Непълна ми се струва нещо ...едно 10 000 куршума /само през колекционерските цеви/ , мисля поставя завършващия щрих ...
                              Тодоре, mea culpa! Това е пълната рецепта, но пусто не искам някой да си помисли, че се изхвърлям. Те куршумите са повече, ама хайде да не издребняваме.

Понеже по-горе донякъде непредпазливо писах, че Маузер 98 е "по-добрата" пушка в сравнение с М.95, бързам да покажа на потенциалните критици още нещо от колекцията си. Някой може ли да назове оръжията в пирамидата? Тези, които са чели поста ми в "Традиция" да си траят, моля.

ПП. Отдолу слагам още две снимки за улеснение.
                              Last edited by Nick; 06-03-2007, 05:51.

Comment

Todor Pavlov написа
                                А.Б.Жук в раздела за Мосинките и спомени и размисли /мои /
                                Жук е за начинаещи
                                На много места той греши.
                                От някъде другаде информация имаш ли?
                                Освен да питам Ник , какво пише в книгата си Пол Скарлата за Манлихерите в Русия.Закупувани ли са преди войната или не са ?
                                Моята книга е в България и не мога да проверя как седи въпроса с тази система.
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X