Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой уби Франц Фердинанд?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Е, Парабелум, недей така - а чехите? Те като гледам и в тази "триалистична монархия" пак не намират място, а ПСВ ясно показва колко им се седи в съществуващата монархия. А много от унгарците и така не са доволни от съществуващата дуалистична монархия, какво остава ако се превънре в триалистична. ВЪобще, подобна структура едва ли би била кой знае колко устойчива, особено като се има предвид за кое време става въпрос - бумът на национализма, който постепенно разрушава всяка подобна наднационална държавна организация.

    Comment


      #17
      Не знам дали точно Франц Фердинанд е представител на идеята за "тройна монархия", но може би тук Парабелум трябваше да поясни за идеята. Накратко, третия елемент трябва да са славянските народи в Империята вкл. чехите, които отдавна имат корона, но не и хърватите, които са двойна монархия с унгарците
      Сблъскват се унгарския със славянския национализъм и по въпроса за Словакия , Рутения, Трансилвания, Босна, която някога също е била унгарска... Вътрешната политика на АУ е била доста наситена и въпрос на много крехък баланс...
      Граф Андраши насочва и АУ към Солун и бяло море, та става ужас, славянския елемент непрекъснато се увеличава и еманципира...

      Comment


        #18
        Намериха пистолета, започнал Първата световна война.

        В Австрия е бил открит пистолетът, с който, на 28 юни 1914 година, в Сараево, сръбският студент Гаврило Принцип убива ерцхерцог Франц-Фердинанд и неговата съпруга, съобщава Religiabg.com.

        Пистолетът "браунинг" (сериен номер 19047) бил иззет от убиеца и, по-късно, бил предаден на свещеник Антон Пунтигам. Отец Пунтигам, по това време, управлявал приют за сираци в Сараево, финансиран от ерцхерцога. Пунтигам съпровождал Франц-Фердинанд в съдбоносния ден.
        Свещеникът имал намерение да предаде пистолета в музей, посветен на убийството и на последиците от този акт. Първият експонат на музея щяло да стане това оръжие, както и гилзите и окървавените дрехи на покойния наследник на австро-унгарския престол.
        Дрехите и гилзите обаче станали собственост на австрийското правителство. Автомобилът, в който Франц-Фердинанд и съпругата му били по време на убийството също станали австрийска собственост, но пистолетът останал у свещеника.

        Отец Пунтигам починал през 1920 година, а, оттогава, оръжието било съхранявано в иезуитския орден, към който принадлежал и Пунтигам.
        Неотдавна, в един от манастирите на йезуитите, бил намерен този пистолет.
        Решено било реликвата да бъде дадена в Музея на военната история във Виена.
        Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

        Comment


          #19
          Я
          Случайно не пише ли какъв модел и бил този "Браунинг"?
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #20
            Пълен идиотизъм

            Samo tolkoz... Mnogo sajalyawam.
            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

            Comment


              #21
              кораби на античността - триреми, квадриреми, пентерми и т.н.


              Сегодня дата.
              "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

              Comment


                #22
                Хубава статия. Е, а за началото на войната най-добрата книга, която съм чел е на Барбара Такман - "Августовските оръдия", в България я има само в руски превод.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                Comment


                  #23
                  Вярно , как забравихме само. Та на днешната дата се навършват 90 години от изстрелите в Сараево.След тези изстрели светът вече не е същият.
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #24
                    Аз вчера се сетих обаче бързо забравих - иначе щях да направя тема. А днес не ми звучи хубаво да направя тема - "Вчера беше 28 юни - 90 години от прекия повод за избухването на ПСВ".

                    Comment


                      #25
                      Манщайн,Гаврило Принцип е заловен,след което е съден и осъден на смърт,но поради това,че е бил непълнолетен(не е имал 21г),присъдата е заменена с доживотен затвор.Принцип умира от туберкулоза,ако не се лъжа1918г,малко преди края на ПСВ.Въобще жалка история...
                      "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

                      Comment


                        #26
                        Само не разбрах къде са тия снимки!!!
                        Канцлер на хазната

                        Comment


                          #27
                          Другото име на атентата е ''аферата на туберколозните''.В Сърбия той е бил национален герой.Едва ли е знаел резултата от действията си и е мислил,че ще направи добро на родината си.Умира две години след като е осъден на 15 годишна каторга..от туберколоза.Ако не се лъжа Принцип е последния от хората,които е трябвало да стреля, но Фердинанд се губи и спира да бита в някакво заведение за правилния път.Принцип бил в това съведение ( каква случайност) излиза и застрелва Фердинанд в шията а бременната Софи в корема.Практически ликвидира всички престолонаследници,защото Франц Йосив е на 80 години.

                          Comment


                            #28
                            Макар че много панслависти наричат Австро-Унгария "парцалена империя" и се отнасят високомерно към нея, държавата е била достатъчно демократична, космополитна и либерална, те дори убиецът Принцип не го обесват, а го съдят на 15г.
                            Сърбите за това са бързали да убият Франц Фердинанд, защото е замислял още по-демократични реформи, а тогава нали разбирате какво ще стане с идеята за "Велика Сърбия".

                            Comment


                              #29
                              А организацията, в която Гаврило е членувал не се ли е казвала "Млада Босна", поне така сме го учили, а не "Црна ръка" ...
                              http://neotokyo.nauka.bg <---Back again !!!

                              Comment


                                #30
                                Значи "Млада Босна" е създадена от сърби пре 1904г. организация в Босна и Херцеговина за борба за независимост от австрийците, а "Црна ръка" е създадена от сръбски офицери в Сърбия. Та те вербуват младежа Принцип за нуждите на Велика Сърбия.

                                Comment

                                Working...
                                X