Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Австро-Унгарската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Австро-Унгарската армия

общото ми впечатление досега е било, че тя е винаги доста неефективна, макар че не ми беше съвсем ясно защо

сега като чета за австро-пруските войни в средата на XIXв излиза, че всъщност австрийските войски не са чак толкова неадекватни; пруското превъзходство е в ген. щаба им, в новите пушки Дрейзе и в по-добрата натренираност; т.е. няма някакви "национални" проблеми с австрийците...

макар че доколкото си спомням, през ПСВ са ужасно неадекватни

какво ще кажете по въпроса
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Проблемите им през ПСВ война са много, част от които политически. Империята е наистина многонационална, което значи, че много от частите са несигурни, когато се воюва срещу определени противници. Чешките полкове например се е случвало да преминават изцяло, с оръжието си на страната на руснаците. А и сред отделните народности има търкания.
    Но основния проблем на Австро-Унгарската армия е в началото на ПСВ, когато претърпяват загуби (първия месец), от които повече армията им не се оправя. Ще проверя за по-точни данни.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Империал, какво ще кажеш за обяснението дадено от Бисмарк на Берлинския конгрес, по повод италианските претенции към Албания:
      "...Италианците имат претенции? Да не са загубили отново някоя война? Те са побеждавани дори от вечно битите австрийци..."
      Като цяло съм съгласен с Воланд, че причина за ниската бойна ефективност на австро-унгарските войски е липсата на мотивация , а от там и като следствие високите загуби (преки и непреки).
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

Comment

Да и аз съм съгласен с тези две мнения - австроунгарците през ПСВ са зле мотивирани, не добре екипирани и освен това правят маса оперативни грешки в началния етап (като например тази, че най-боеспособната им армия в първите и решаващи месеци "се мотка" между двата основни фронта, без в крайна сметка да участва нито на единия, нито на другия).

Comment

Темата аз я преместих, защото си мисля, че тук по й би подхождало мястото. Ние ще наблегнем най-вече на ПСВ, така че смятам тук да бъде!
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

В серия сражения от 26ти август од 10ти септември 1914 г., руската армия нанася серия поражения на австро-унгарската, заставяйки я да отстъпи на 250 км. Загубите на австрийците са 250 000 убити и ранени и 100 000 пленници.

По горе-долу същото време руснаците водят настъпателна кампания в Източна Прусия, с две армии:
            1ва на Ренненкампф (около 200 000 души)
            2ра и на Самсонов (сега не можах да намеря данни, но числеността е подобна)
            Идеята е била двете армии да се съединят, като две половини на клещи и да унищожат германската 8а армия.
            Изхода на сражението е известен - заради мудността на руската 1ва армия, цялата немска 8а армия успява да се съсредоточи и да унищожи 2а армия на Самсонов.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

о, да

аз имам конкретни данни за битката:

8ма немска:
              численост - 187,000
              загуби - 13,212

2ра руска:
              численост - 160,000
              загуби - 120,000 (92,000 са пленници)
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
              X