Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дневникът на Жер Оливие.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Дневникът на Жер Оливие.

    Здравейте. Напоследък в социалните мрежи набира скорост патриотичното споделяне на откъси от "Дневникът на Жер Оливие", сержант от 54-ти колониален полк, пленен през октомври 1916 г, в който авторът емоционално пресъздава личните си впечатления от българските войници. Не открих никакви сериозни източници за този дневник. Лично на мен ми се струва измислен или по време на войната или след нея, както и в по ново време, с пропагандна цел. Моля, ако някой има сведения относно произхода на този текст, както и данни за реален Жер Оливие да има добрината да ме осведоми.

    #2
    Търси Сборник "Кенали", издание на 8ма пехотна Тунджанска дивизия, 1918 година. Там въпросната публикация се появява за първи път. Сега дали е реален или военновременна българска пропаганда не знам.

    Сборникът изглежда така:
    We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

    Comment


      #3
      Благодаря за отговора! Всички публикации в нета дават този сборник като източник, но на мен ми прилича на пропагандна белетристика. Дано някой има данни за по късни публикации - до 1944 г, както и нещо за личността Жер Оливие.

      Comment


        #4
        Има ли го изписано на френски, че фамилното име Оливие много варира? А Жер - по всяка вероятност е Жером. Малка история на полка има на Галика, там са описани две атаки на 1 батальон на полка при Кенали в дъжд. Това е всичко. Но иначе по списък може да се намери такъв човек, ако имаме името му в оригинал.

        Ако е от сборника, аз го имам, но не е в мен. Там не помня да има нещо такова, но е възможно. Той като сборник Черна, поезия, малко статии, писани набързо.

        Comment


          #5
          Нямам сборника, там може и да е изписан на френски. В сегашните постове е на български.

          Comment

          Working...
          X