Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Битката за Нанкин

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Битката за Нанкин

    Битката за Нанкин – 1937г.

    Дата : Декември 1937 г.
    Резултат : Падането на Нанкин и заобикалящите го околности, Клането в Нанкин
    Воюващи : Китай, Националната революционна армия, Съветски военновъздушни сили (доброволци)
    Япония : Централно-азиатска армия
    Командващи : Китай – Тан Шендзи; Япония : Матсуи Иване ( наследил )
    Сили : Китай – 70 000 / 80 000; Япония – 8 дивизии
    Жертви ; Китай – 50 000 военнослужещи ,400 000 цивилни ; Япония - 6000

    Битката за Нанкин започва след падането на Шанхай на 9 октомври 1937 г. и завършва с падането на града в ръцете на японската армия през декември същата година.Няколко дни преди това китайското правителство бива евакуирано в Чонкин.След загубата следва Клането в Нанкин където загиват голям брой цвилни .

    Преди битката


    Негово императорско височество принц Асака Ясухико

    Ген. Тан Шензи получава задачата да отбранява града след отстъплението при Шанхай. По време на пресконференция пред чуждестранни журналисти той обявява че градът няма да бъде изоставен и ще води битка до смърт .Отбраняващите сили блокират пътища, разрушават лодки и изгарят околните постройки попречвайки на много граждани да избягат .Планът за защита обаче се проваля от самото си начало защото защитниците трябва да се справят с вълна от войници,бягащи от предишни сражения които влизат в града за да се укрият като не се подчинявали на ничии заповеди. Чан Кай Ши и неговия щаб осъзнават че не могат да рискуват унищожението на елитните си дивизии в символична отбранителна битка при столицата затова ги изтеглят от там.Ген.Тан събира около 100 000 войници ,повечето без да са преминали обучение плюс няколкостотин от битката за Шанхай .Също разполага 35 –та и 72 – ра дивизии на пристанището за да не могат цивилните да напуснат града ,както е заповядал Кай Ши от Ухан.Въпреки това правителството го напуска на 1 декември ,а президента на 7 .Нанкин остава под опеката на международен комитет воден от Джон Рейб.

    Битката

    На 9 декември, след като окупират околността и изискват китайците да се предадат ( което те отказват ), японските сили под командването на ген .Асака Ясухико започват мащабно нападение. Ниския морал, дезертьорите и многочисления враг карат китайските командващи да заповядат отстъпление зад река Яндзъ вечерта на 12 декември. Много от тези заповеди противоречали с тези на командването или просто били отхвърлени. Това, както и подготвителните работи по укрепването на града не оставят шанс на китайските войници за бягство.
    На 13 декември 13-та ,6-та и 114-та дивизии на японската императорска армия навлизат в града. По едно и също време 9-та дивизия преминава през портата Гуанга докато 16-та през Зоншян и портата Тайпин. Освен това два малки японски флота пристигат от двете страни на река Яндзъ.Нанкин пада до вечерта. През следващите 6 седмици японските войници извършват Клането в Нанкин.

    Последици

    Няколко други града, включващи Сизу и Ухан падат след тази битка. В опита си да избяга и да забави японците правителството организира така нареченото наводнение Хуан Хе от 1928 г., заляло три провинции. Водата на Яндзъ залива около 54 000 кв.км от провинциите Хенан ,Анхуи и Янгсу. Наводнението отнема между 500 000 и 900 000 човешки живота.
    http://neotokyo.nauka.bg <---Back again !!!

    #2
    Добре би било да се проследи хронологично цялата война между Япония и Китай 1937-1945 година.

    Comment


      #3
      Препоръчвам да си свалите най-силния филм по темата, който излезна неотдавна и е съвместна японско-китайска продукция: City of Light, Сity of Death. Ако не го намерите викайте да ви го пусна. Филмът е много добър.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

      Гюстав Льо Бон

      Comment


        #4
        Заглавието трябва да е "City of Life and Death". Ще си го потърся, когато имам възможност.

        Comment


          #5
          филма го има в замунда - http://zamunda.net/details.php?id=188711&hit=1

          Comment


            #6
            Голум е прав за името. Писах го по спешност от офиса и съм сгрешил, за което се извинявам. Това обаче не променя стойността на филма.
            Предупреждавам обаче, че нещата с бежанския лагер устроен от германския консул, технически не са стояли така както са описани във филма. Въпреки това е много интересно.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

            Гюстав Льо Бон

            Comment

            Working...
            X