Съобщение

Collapse
No announcement yet.

владо черноземски

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

владо черноземски

какво мислите за него ?http://zazz.bg/play:8f8c87f8 обърнете внимание на песента според мен е е наказал един враг но България ! по време на управлението на сръбския крал Александър Караджорджевич е има издевателства над българското население

Българин член на ВМРО Владимир Черноземски - Владо Шофьора.
    извършва атентат срещу краля може да имам прекалено краини възгледи но смятам че Черноземски е герой

И аз смятам че е герой - да накажеш един заклет враг на България си е подвиг.Владо Черноземски / истинското му име е Величко Керин/ заслужава своето място в българската история.Александър Караджорджевич има достатъчно грехове спрямо България и наказанието му е повече от заслужено.

Comment

Владо Черноземски, Владо шофьора, Владимир Георгиев са известните имена на този най-опитен и най-смел екзекутор на ВМРО - крилото на Ив. Михайлов.
      При атентата в Марсилия той знае, че отива на сигурна смърт. Планирайки операцията, той предлага на хърватския водач на "усташата" Анте Павелич да подсигури 4 души, за да направят опит да го измъкнат. По-скоро идеята е била да взривят ръчни гранати в навалицата, да стрелят е така да отвлекат вниманието на екскорта и охраната, за да може Владо да си довърши работата и да направи опит да се измъкне.
      Подготовката на усташите става в нелегални лагери (мисля че в Австрия или Чехословакия) и Черноземски лично ги посещава и обучава на "македонска стрелба". Това е водене на огън от движение с два пистолета или револвера, по подвижни цели. Още тогава в лагерите той се уверява, че усташите не стават за тая работа, но поради невъзможност да се осигури друго прикритие се съгласява! Четиримата пишман атентатори се избират между двайсетина с жребий! С други думи не се избират най-опитните, а тези дето не им върви късмета! Затова и Черноземски е знаел, че това ще е последният му атентат!
      А той преди това има поне още 3 извесни:
      -Извежда от казармата и убива един войник, който злословел по адрес на Ванче Михайлов,
      -Изчаква на площадката пред дома му и хладнокръвно разстрелва Наум Томалевси-редактор на вестник и противник на Ванче Михайлов и крилото му,
      -Причаква на женския пазар и Пиротска народния представител Димо Хаджидимов и го разстрелва на място. Това става през 1924 г., когато в Народното събрание той представя доказателства, че превратаджиите бият селяните по селата и показва куп кървави ризи.
      За други атентати не съм чувал.
      За да може атентата в Марсилия да се осъществи, има данни, че германското военно разузнаване също е взело дейно участие. С техни сили се поврежда новия правителствен автомобил, който е бил изцяло закрит и се движи с по-голяма скорост. Така отпада и участието на мотоциклетния екскорт. Колата за госта и посрещачите е по-стара и открита отзад, има стъпенки отстрани от калник до калник и се движи с 3-5 км в час. Съпровожда се от екскорт от двама кавалеристи отстрани и други отпред. На филма, който случайно е заснет от хроникьор на същото място, се вижда как единия от тях удря Черноземски със сабята си и той пада от стъпенката назад. От удара той умира след няколко часа в болницата.
      Черноземски е въоръжен с два пистолета Броунинг мод. 22, кал. 7,65 мм. Тук имах спор с един другар, дали не е стреляно с 9К, каквито модели на пистолета има. Мисля, че по тогавашните френски весници беше споменат по-малкия калибър.
      За точноста на атентатора говори факта, че той успява да изстреля почти всичките си патрони - 16, като "вкарва" по 4 в крал Александър и във френския външен министър Луи Барту. Ранява и генерал Жорж, който се вози в купето!!! Така, още тогава започва спора, кой още е трябвало да умре при атентата! Умува се дали това не е бил френския външен министър и това да е цената за участието на германците!?! А той е бил голям противник на Германия и създател и организатор на системата за "колективна безопасност" пряко насочена към озаптяване на фашистката партия и Хитлер.
      Въпреки, че жертвите умират почти по едно време с Владо Черноземски, задачата е успешна и 9 ноември 1934 г. ще остане в аналите на ВМРО, като най-бляскавата и ефектна акция проведена срещу сръбските окупатори.
      За жалост като повечето терористични акции, тя не променя ситуацията в Македония и не решава Македонския въпрос!

:fahr39:
      Last edited by танкиста от Харков; 10-10-2007, 11:16.
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Димо Хаджидимов не е убит заради дейността му като народен представител а като отмъщение за убийството на Тодор Александров като се смята че той има участие в заговора срещу него.А Хаджидимов има и стари грехове спрямо ВМРО - същият е идеологът на т.нар."санданисти" и носи лична отговорност за убийството на Сарафов и Гарванов през 1907 г. и последвалите размирици.
        Last edited by resavsky; 10-10-2007, 11:21.

Comment

Не искам да споря за мотивите за убийствата на жертвите - просто ги изброявам!
          За Д.Хаджидимов можем да умуваме на друго място!

:fahr39:
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Абе интересни герои са Черноземски, Заимов и т.н. Такива теми нещо малко...
            За някои може и Пол Пот да е герой. Това значи ли, че може да го декларира тука? Сигурно може, но какви са основанията форумът да задържа такива теми? Всъщност може би малко крайно се изказвам...

Comment

Е ако Владо Черноземски не е герой то кой е???????????Обяснете на някой французин че Шарлота Корде не е героиня?Съмнявам се че ще можете.

Comment

Ето тук има доста за Владо Черноземски (Величко Керин). А това е около директните действия на съучастниците:

Сутринта на 6 октомври Кватерник, Владо Черноземски и Майо Крал се запътват с лионския влак за Авинъон. Вечерта преди заминаването, Кватерник предава за съхранение в гардероба на Сен-Лазарската гара куфар, в който поставя пижамата си и в нея увити два револвера "Валтер", два револвера "Маузер" и четири бомби. Преди тръгването заменя паспортите на Владо и Мийо с нови чехословашки, с имена Келемен и Мални. Привечер при тях в Авинъон пристига Вудрачек. След като пренощуват, сутринта на 7 октомври четиримата с автобус тръгват за Марсилия. Тук Кватерник дава на Владо и Мийо по 1500 франка и им купува по един компас и карта на града, след което той се завръща в Авинъон, а тримата заминават за Екс, където пренощуват. На 8 сутринта в Екс пристигат Кватерник и Мария Вудрачкова Същият ден Вудрачек, Кватерник, Владо и Мийо заминават за Марсилия. Тук те внимателно изучават маршрута, по който следващия ден ще мине крал Александър и определят мястото на покушението, което трябва да извърши Владо Черноземски, а на Мийо Крал се възлага задачата да хвърли бомба и да предизвика паника, за да може другарят му да се укрие. След обяд групата без Вудрачек се завръща в Екс, където обсъжда изпълнението на плана. Вечерта Кватерник се разделя с двамата и с такси заминава за Авинъон, откъдето с влак през Дион пристига в Швейцария.

Настъпва 9 октомври 1934 г. – решаващият ден! Рано сутринта Черноземски и Крал отиват в хотел "Черен бряг", където получават от Мария Вудрачкова по два револвера “Маузер" и “Залтер", патрони и по една бомба. Нейният съпруг още веднъж им дава последни наставления за точно изпълнение на плана. След това двамата с автобус пристигат в Марсилия, отиват на ул. “Ла Канебер" и около 2 часа след обяд пред борсата се смесват с тълпата, очакваща пристигането на югославския владетел. Наближават решаващите минути. Владо Черноземски спокойно и хладнокръвно чака момента да доведе докрай започнатото дело. В същото време Мийо Крал е неспокоен, обзет от непрекъснато нарастващ страх и възбуда. По-късно пред съда ще каже: "Аз му казах за моите опасения, не е невъзможно да се убие краля, без да се засегнат други хора, но Сук ме хвана за ръката и с ярост ми даде да разбера, че е готов да ме убие, ако не го последвам..." [48]

А атентатите не са кой знае какво геройство. Инак и Св. Неделя трябва да отиде към тях...

Comment

за какво се създава отделна тема за хвалба на поредните шизоидни терористи? има ли смисъл от нея?

Comment

кало написа
                    за какво се създава отделна тема за хвалба на поредните шизоидни терористи? има ли смисъл от нея?
                    ъъъ ботйов включваш ли?
                    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

И на мен ми се струва, че темата е меко казано спорна. Герои има всякакви, но убийците поне за мен не се нареждат сред тях, а политическите убийства, с които ВМРО е било особено "прославено" в първата половина на ХХ век определено не са нещо, с което страната и нацията ни да се гордеят. Влиянието им върху историята ни според мен е отрицателно. Показателно е, че авторът на темата вкара в нея и долна наци-пропаганда. И според мен мястото на темата не е в този форум.

Вилхелм Монке написа
                      не обиждаи героя ! нов съм но няма д а позвола да го обиждаш
                      А ти ако обичаш недей да обиждаш нашия език! Ако смяташ, че си български патриот те съветвам да го покажеш, като започнеш да пишеш правилно, или поне не във всяко изречение да имаш по 2-3 грешки ...
                      Last edited by messire Woland; 11-10-2007, 09:30. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
                        И на мен ми се струва, че темата е меко казано спорна. Герои има всякакви, но убийците поне за мен не се нареждат сред тях, а политическите убийства, с които ВМРО е било особено "прославено" в първата половина на ХХ век определено не са нещо, с което страната и нацията ни да се гордеят. Влиянието им върху историята ни според мен е отрицателно. Показателно е, че авторът на темата вкара в нея и долна наци-пропаганда. И според мен мястото на темата не е в този форум.

А ти ако обичаш недей да обиждаш нашия език! Ако смяташ, че си български патриот те съветвам да го покажеш, като започнеш да пишеш правилно, или поне не във всяко изречение да имаш по 2-3 грешки ...
                        извинявам се няма да се повтори просто пиша много бързо

Comment

resavsky написа
                          Е ако Владо Черноземски не е герой то кой е???????????Обяснете на някой французин че Шарлота Корде не е героиня?Съмнявам се че ще можете.

Зависи от гледната точка. Може да попаднеш на фен на Марат

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

който се сеща за рачешката на гюнтер грас да вдигне ръка, /но да не я изпъва в добре познат поздрав/ )

Comment

Вилхелм Монке написа
                              не обиждаи героя ! нов съм но няма д а позвола да го обиждаш
                              ше се бием ли или ше се пуцаме

пак повтарям - от тази тема няма смисъл, както и от живота на посочения терорист.

Comment

Working...
                              X