Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо Сталин обезглавява своята армия?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    bsb написа Виж мнение
    "Ускореното военно" е 25%, не 55. Пак не е малко, разбира се.
    Освен това съм сигурен, че е имало и друг проблем освен недостатъчното образование. Убиването (за жалост не само в преносен смисъл) на всякаква инициативност.
    А, благодаря, не я бях видял тази грешка.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #17
      gollum написа Виж мнение
      Разбира се, чистките са само елемент от това. И без тях нещата щяха да са зле заради втория фактор: рязкото нарастване на числеността на армията. Но все пак те допълнително влошават нещата, така че без тях армията все пак щеше да е малко по-добре организирана и подготвена.
      Тук може да се направи паралел с развитието на Вермахта, който е поставен пред същия проблем: неколкократно нарастване на числеността при липсан а каквато и да е кадрова база - само известен вътрешен резерв. Но там няма чистки, процесите, макар и невероятно ускорени, все пак текат еволюционно и без кризи и скокове от подобен характер. Вярно е, че и процесът на ускорено развитие започва по-рано и има повече възможности за плавно трупане на опит. Както и да е, това е отделна тема, привеждам това само като илюстрация.
      Именно това имах предвид и аз. Не бива да се раздуват нещата. Хаосът на съветската армия идва основно от бързото увеличаване на численият състав и радикалната промяна на структурата. Просто не е имало време за адаптиране. Основната вреда от чистките са във външнополитически план, а не толкова във военен. Целият Запад (демокрациите + Германия) решават че СССР е ненадежден във военно отношение, което променя много много неща.
      Що се отнася до Вермахта, нека не забравяме че пруската традиция там не е унищожена (нито при Ваймар, нито при Райха), а и немските войници през 1941 вече имат значителен боен опит, за разлика от съветските.

      Comment


        #18
        С това леко се отклонявам от темата, но все пак ще си позволя свободата да го направя. Немската военна традиция, разбира се, не е унищожена, за разлика от случая с руската, която до голяма степен е прекъсната във всеки един смисъл. Но е прекъсната наборната военна служба, което означава, че липсва резервът от обучени хора, с който иначе разполага всяка една държава. СССР е малко по-добре в това отношение, макар и по специфични причини (невъзможност за цялостна наборна служба, поради което поне до 1939 г. някаква част от младежите въобще не получават военна подготовка, а други само частична в рамките на териториалните подразделения) - само малко по-добре. Това, разбира се, се тушира от доста различните нива на грамотност, техническа култура и присъщата за индустриалните работници "инструменталност" на общите действия. Бойният опит, разбира се, има огромно значение. Не по-малко значение има по-ранния старт, по-плавното нарастване и запазването на относително дълги и пространни курсове на подготовка и обучение. Но значение има и липсата на съществени сътресения и реорганизации, а за това в СССР някакво влияние имат и Чистките.
        Но не трябва, покрай това, да се пренебрегва значението на чистките върху развитието на създаващите се съветски военни традиии и мисъл - а то никак не е добро. Както и върху естествения процес на обучение и подготовка, да не говорим за упомената от Bsb инициативност, която на практика се унищожава в зародиш. Това влияние на чистките е същетвено и ако липсваше, нещата все пак щяха да стоят доста по-добре по отношение на инициативността и в някаква степен - на командните умения. Да не говорим, че нямаше да има сериозно прекъсване на едва формиращата се традиция и няколкото вълни на реорганизации в моторизираните и танковите сили на РККА. Тухачевски едва ли е кой знае какъв военен мислител, но все пак притежава определени организационни способности и до голяма степен благодарение на тях започват да се оформят съветските мобилни съединения. Но в резултат на чистките цялата му дейност е подложена на съменине (или атакувана от чисто политически интригантски позиции), което засяга танковите войски и те се лашкат между няколко състояния, зада достигнат до едни чудовищни по тежестта си и неуправляеми структури, които се провалят през 1941 г. Ако това не беше се случило, вероятно отделните съветските механизирани корпуси щяха да имат към 1941 г. средно 3-5 години живот, т.е. една много по-добра сработеност и организация, да не говорим, че щяха да бъдат доста по-управляеми (наполовина по-малки) и може би малко по-добре балансирани. Има основания да се допусне, че тогава биха воювали и по-добре, което щеше да има някакво отражение върху събитията.
        Така че влиянието на Чистките в армията далеч не е само външно-политическо - съществена роля изиграват и в живота на армията, не толкова с мащабите си.

        Comment


          #19
          Някой би ли обяснил термина "ускорено военно образование". Какво ще рече това? Какъв е периода на обучение, кои категории военни обхваща и какво се преподава? Къде се е провеждало и кои са били преподавателите?

          Comment


            #20
            В опита си да разбера какво е това "ускорено образование" засега стигнах единствено до това, че е "ускорено образование (курсове)". Но междувременно попаднах на втора глава от книгата "Великая Оболганная война". Главата се нарича "Была ли «обезглавлена» Красная Армия?" и се намира на http://militera.lib.ru/research/pyhalov_i/02.html . Авторът И. Пыхалов громи "обвинителите на сталинизма", но посочените от него сведения и числа са интересни и дават основа за размисъл.

            P.S. Woland, въпросът не е съвсем лишен от смисъл. Частта "кои са били преподавателите" напомня на вица за студента на изпит, попитан за жертвите в Хирошима "поименно, колега, поименно". Но все пак е интересно в какво са се състояли курсовете и как се съпоставят спрямо средното образование от военните училища.

            Comment


              #21
              ivan написа Виж мнение
              Някой би ли обяснил термина "ускорено военно образование". Какво ще рече това? Какъв е периода на обучение, кои категории военни обхваща и какво се преподава? Къде се е провеждало и кои са били преподавателите?
              Що за въпрос? Какво значи "кои са били преподавателите"? И това, при положение, че става дума за хиляди хора и десетки училища? Все едно аз да попитам: "Какво значи българско училищно образование? Къде се провежда и кои са преподавателите?". Моля, като задавате въпроси, първо се постарайте да помислите дали има смисъл от тях.
              Както и да е, по-назад в темата имаше връзка към една статия, ще я повторя тук, можете да започнете с нея: http://www.rkka.ru/analys/kadri/main.htm
              А в сайта rkka.ru има доста неща по темата, можете да търсите там.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #22
                ivan написа Виж мнение
                Някой би ли обяснил термина "ускорено военно образование". Какво ще рече това? Какъв е периода на обучение, кои категории военни обхваща и какво се преподава? Къде се е провеждало и кои са били преподавателите?
                Означава съкратен курс на обучение, за по-кратко време, което ще рече по-малко предмети, по-малко часове. Качеството смятам се подразбира.

                Comment


                  #23
                  Въпросът действително има смисъл, но само в контекста на "какво точно е представлявало това "съкратено образование"". Но ние не знаем какво точно е представлявало нормалното, така че... Единственото, което едва ли подлежи на съмнение е, че съкратеното ще да е давало по-ниско качество от нормалното.

                  Comment


                    #24
                    Благодаря за иронията и сарказма. Не намирам, че въпросите ми нямат отношение към темата. Застъпена бе тезата за лошото качество на военното образование и неподготвеността на командния състав на РККА вследствие на репресиране на част от опитните офицери. Исках да уточним какво ще бъде разбирано под термина съкратено образование. Съкратено спрямо кое? През предвоенният период 1939 - 1941г. едновременно са обучавани офицери в редовните военни училища по съкратена програма спрямо предходни периоди, както и са провеждани курсове извън това обучение. Въпросът за това кои са били преподавателите зададох в смисъл с каква квалификация са били те самите. Поддържам мнението си, че уточняването на термина е необходимо за яснота. Вярно е, че не съм специалист но проявявам интерес и желая да науча нещо ново. Извинявам се за отклонението, но съм длъжен да обясня. Ако присъствието ми не е желателно и дискусията е за тясни специалисти ще се въздържам от повече въпроси.

                    Comment


                      #25
                      Иронията беше заради: "Къде се е провеждало и кои са били преподавателите?" - въпрос, на който надали някой може да ти отговори, даже и ако има данните под ръка.
                      Реално обаче на въпроса за съкратеното обучение трудно ще се намери друг отговор, освен някакъв обобщаващ и леко неясен. Първо, защото си иска сериозно проучване точно какво е давало обучението преди това, второ - за това какво дава обучението "по съкратен курс". Освен това има проблеми и с протичането на самите курсове - в мемоарите на разни офицери (има ги и при Драбкин, могат да се прочетат в militera.ru), се споменава, че в рамките на курса на обучаващите се е налагало да ходят на допълнителни, несвойствени (както бихме казали сега) дейности - като да работят определени дни, да изнасят политически лекции или да ходят на такива. Което допълнително е съкращавало времето за обучение.
                      Покрай това ефект има и съкращаването на времето за обучение с техниката, особено в авиацията. Ефект за лошото състояниет на нещата има и това, че във войските постоянно постъпват нови образци (миномети, танкове, самолети) и съответно обучението остарява много бързо.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment


                        #26
                        Считам, че правилният отговор на въпроса от пост ¹ 1 е за да я оглави. Разбира се ще огранича примерите само до най високото войнско звание на репресираните - Маршал на СССР. Аргументите ми са следните:
                        1. По време на чистката са сменени 3 от 5 - та първоначални маршали на СССР, произведени през 1935 г. Отстранените са Тухачевски, Блюхер и Егоров. От тях само Егоров е служил под ръководството на Сталин на южното направление на Гражданската война в Русия. Другите двама са започнали кариерата си в РККА като военначалници на източното направление под ръководството на Л. Троцки. Тримата не принадлежат на групата оформила се около Първа конна армия.
                        2. Следващото производство на маршали на СССР е през 1940 година. Това звание получават Шапошников, Кулик и Тимошенко. От тези тримата двама Кулик и Тимошенко са тясно свързани с кръга около Първа конна армия. Двамата започват възхода на военната сикариера именно в тази армия.
                        3. Що се отнася до Шапошников той е автора на плановете за военни действия на южното направление по време на Гражданската война, а е известно кой е осъществявал политическото ръководство над военните на това направление. Същият е високо ценен от Сталин като военен специалист. Доказал е верността си като член на състава на съда осъдил Тухачевски и по този начин лично обвързан със Сталин в политически план.
                        4. За да избегнем съмнение за просто съвпадение нека видим на какви длъжности се намират впериода на чистката Будьони и Ворошилов двамата на близки военни съратници на Сталин. Будьони е Командващ Московския военен окръг в периода 1937 - 1939г. Странно съвпадение и интересно кадрово решение до този момент Маршал Будьони от 1924 до 1937 г. е Инспектор на кавалерията н РККА. Т.е. не е заемал преки командни длъжности на войскови подразделения от 1923г. И изведнъж поема ръководството на военния окръг в който се намира столицата точно в периода на репресиите. Т.е. той е бил изключително доверено лице на Сталин на което се е разчитало да парира евентуални опити за военна съпротива срещу чистката. По същото време К.Е.Ворошилов е несменяем Нарком на отбраната от 1925г. . В неговите задължения влиза кадровата политика и общото политическо ръководство на РККА, но не и прякото ръководство на военни подразделения. Сам по себе си Ворошилов макар и на длъжност Нарком няма възможност да парира опит за военен преврат подкрепена с незабавна защита от реална въоръжена сила. С назначението на Будьони това се променя поне що се отнася до местонахождението на централното ръководство на страната - Москва.
                        Смятам, че кадровите решения за отстраняване или репресиране на лицата от висшия ешалон на РККА са били взети от Сталин на базата от необходимост за установяване на пълен контрол върху войската. До момента на започването на чистката на ръководни постове в армията е имало хора които не са били тясно обвързани със Сталин и групата военни от Първа конна армия, явяващи се негови поддръжници в редовете на въоржените сили. Това е създавало потенциална възможност при политическа криза вследствие на военно поражение да бъде направен опит за промяна на ръководството на страната по насилствен път като Сталин и приближените му бъдат отстранени чрез използване на военна сила. Съгласно нравите на епохата е неписаните правила на "класовата борба" в СССР, ясно е какво е чакало другарят Сталин. Нещо повече отстранените не са били ангелчета и са познавали на практика методите назавземане и удържане на политическата власт снасилствени средства.
                        Причината за обезглавяването на армията поне на това първо ниво е явно желание за поставянето на ръководни позиции на верни съратници. "Кадрите решават всичко!"
                        Що се отнася до разпростирането на репресиите на по ниско ниво смятам, че там вече е сработил същият механизъм на желание за отстраняване на потенциалните противници с оглед липса на рискове за съпротива при остри ситуации.

                        Comment


                          #27
                          През 30-те години съветският военен елит се разделя на две групи- тази около Ворошилов, Будьони, Егоров, Шапошников (все от Първа конна армия) и тази около Тухачевски. Основният коннфликт идвал от различните виждания за развитето на РККА. Стигало се и до открит сблъсъци. Доколкото може да се вярва на Жуков, той дава следния пример: Ворошилов по какому-то из пунктов… стал высказывать недовольство и предлагать что-то не шедшее к делу. Тухачевский, выслушав его, сказал своим обычным спокойным голосом:

                          — Товарищ нарком, комиссия не может принять ваших поправок.
                          — Почему? — спросил Ворошилов.
                          — Потому что ваши поправки являются некомпетентными, товарищ нарком.

                          През май 1936 г. групата около Тухачевски иска от Сталин да смени Ворошилов на поста нарком по отбраната.Едва тогава Сталин осъзнава че поляризацията на военния елит в даден момент може да се използва от неговите врагове и поради тази причина решава да заложи на предания му Ворошилов. Все пак не бива да се забравя че по това време са поснати в ход репресиите срещу партийния елит. Не случайно още през август 1936 г. са първите арести на Путна и Примаков (комкори).
                          С други думи Сталин започва чистките, за да премахне разделението в армията, а не за да я оглави, като естествено залага на верните му хора (това го прави всеки властимащ, без значение далие е демократ или диктатор). Поради тази причина репресиите основно са върху групата на Тухачевски и свързаните с нея и точно заради това техния брой е сравнително не голям(около 10%).
                          Пак поради тази причина идва и вредата върху РККА. Изобщо не става въпрос за образование и боен опит (това в случая няма значение), а за виждания. Премахнати са офицерите с модерно схващане за развитието на армията. Групата около Ворошилов са хора с остарели представи, но принудени от обстоятелствата да организират модерна армия. Може би поради тази причина те не успяват да се справят с организацията на РККА в навечерието на войната. Естествено това не е главната причина за хаоса в червената армия, но все пак си оказва значително влияние.
                          Last edited by Gr8; 14-05-2009, 22:29.

                          Comment


                            #28
                            Страхът осигурява лоялност ...
                            http://neotokyo.nauka.bg <---Back again !!!

                            Comment

                            Working...
                            X