Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мюнхенската конференция-откъде да чета за това???

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Originally posted by "Toshiro"

А, между другото, тази снимка трябва да се свали и да се сложи в рамка, за да я подарим на Рамблер... Той много ще се изкефи, защото Чембърлейн е негов любимец :lol: :lol: :lol:

Пращай курсовата, Махадева, плащам ти по 1 бира на нелицеприятно прилагателно по адрес на Чембърлейн - "умиротворителя":tup:
    Ах, този гаден охлюв.....
    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Сигурен бях, че идеята ще му се хареса на Рамблер. Аз пък черпя по бира този, който му прати рамкирана снимката на "най-великия" министър председател на Великобритания :lol: :lol: :lol:
      Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Originally posted by "rambler"

Toshiro написа
        А, между другото, тази снимка трябва да се свали и да се сложи в рамка, за да я подарим на Рамблер... Той много ще се изкефи, защото Чембърлейн е негов любимец :lol: :lol: :lol:

Пращай курсовата, Махадева, плащам ти по 1 бира на нелицеприятно прилагателно по адрес на Чембърлейн - "умиротворителя":tup:
        Ах, този гаден охлюв.....
        Хихи, Рамблър, това е твърде привлекателна оферта ще ми докараш бирен шкембо ти :o
        Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
        каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
        каквито са мислите ти,такива са делата ти,
        каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Е нали сме в един екип, трябва да се поддържаме и да се грижим един за друг :lol:
          А нашият премиер трябва да ни удостоява с голямо внимание и да се грижи за нашето благоденствие...
          Рамблер, аз обичам ирландска червена бира :tup:
          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Аз съм по-скромноват....тъмно шопско ме урежда много добре

Comment

В мемоарите на Граф Чано, които бяха издадени на български нямаше нищо за конференцията в Мюнхен. На английски не съм чел, там може да е по-подробно (в бг-изданието са включени бележки от 1939г. до смъртта на Чано). В общите учебници едва ли ще се намери нещо подробно. Mahadeva, най-добре да провериш за други мемоари на съвременници на събитията. В "История на ВСВ" от Чърчил (6-те тома), в първи том имаше подробности, но не и цитати на протоколите от самите срещи, но беше доста подробно, доколкото си спомням. Иначе имам на руски някакви лекции по история на международните отношения. Там също пише за конференцията, но също не е много подробно, а по скоро изводи и последствия от решенията. Ако искаш може да ти пратя въпросните лекции. Успех с курсовата работа.
              :tup:
              “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
              предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
              всичко, останало от света при предишната битка.”
              Сър Уинстън Чърчил
              март 1948г.

Comment

Благодаря за пожеланията и за информацията, Новобранец (въпреки че явно не си новобранец в международните дела ), но аз предприех една тактическа гадост и понеже курсовата я пишем двама души, просто оставих протоколите на една колега, а аз се захванах с предпоставките и предварителните позиции, а за това наистина има предостатъчно книги та ще го докарам до 25 страници..има и на руски, но повечето са "леко" идеологизирани и там ролята и позицията на Русия ми се струва много засилена, а реално ми се струва, че не е било така...общо взето в самата конференция, че и преди нея играчите са Великобритания и Германия...освен това в повечето руски неща, които видях се обяснява, че Мюнхенската конференция е резултат единствено от желанието на Запада да насочи Хитлер на изток...вие какво мислите по този въпрос (пак казвам подобно твърдение ми се струва твърде пресилено, въпреки че може би наистина е имало и такива идеи...)

Comment

Подобно желание, ако съществува, то е най-вече в мислите на Чембърлейн (който е убеден анти-марксист). Но основният мотив на конференцията е именно да се успокои Хитлер, с надеждата че войната ще се размине (и да се посочи на СССР, че няма място в европейската политика). Така че, има и някаква анти-СССР насоченост, но не е основна.

Comment

Дамм трябва да се внимава, когато се ползва литература на руски, ако тя е писана от съветски автори в периода преди падането на комунистическия режим. Аз самият уча история и преподавателите много често ни дват такава литаратура, но винаги ни предупреждават да внимаваме с идеологическите глупости писани там. Май се отклоних от темата...
                    За конференцията в Мюнхен - в цялата съветска историография всеки международен акт в периода между двете световни войни се представя като заговор срещу СССР. След като за решенията от Мюнхен не е взето под внимание руското мнение, закономерно е и този акт да се представя по този начин.
                    Иначе моето мнение (а и на болшинството от авторите, които са писали за въпросната конференция), е че решенията, наложени от Чембърлейн и Даладие на Чехословакия са само част от "политиката на омиротворяване на Германия". Значи да дадем на Хитлер да навлезе в демилитаризираната зона при Рейн, да му разрешим аншлус с Австрия, да се даде на Германия възможност да строи самолети, кораби и подводници (бойни единици) и той ще се задоволи с това и няма да застрашава мира в Европа. Но Хитлер посиква и Судетите от чехите:
                    "Това е последното териториално искане, което ще отправя към Европа*".
                    Знае се, че в Мюнхен Чембърлейн и Даладие предават Чехословакия в жертва. Знае се и дали тове беше последното искане на Хитлер.
                    Връщайки се в Лондон, Чембърлейн размахва литчето, на което се е подписал Хитлер и с което е дал писмени гаранции за мира (писмена гаранция от Хитлер :tup: )... ако не се лъже думите, които казва британският премиер са "Мир с чест". Един друг британски премиер казва, че мирът се е завърнал с чест в Англия - 1878г. след Берлиснкия конгрес. Малко грубо и на прост език обясних в какво се изразява въпросната политика на омиротворяване (надявам се да сте ме разбрали), но Мюнхенската конференция и решенията и са само част от тази политика и както gollum отбеляза, дори да е имало антиболшевишка насоченост, не това е основното.

* - Хитлер казва цитираните думи на 25.IX.1938г. в Берлин
                    Сър Уинстън Чърчил
                    март 1948г.

Comment

Да, съгласен съм и с двамата, но е доста неприятно, че страхът от Болшевизма, а той не е бил споделян единствено от Чембърлейн, а и от много хора от неговото обкръжение и естествено предимно от едри индустриалци, оказва влияние в този случай...защото не стигат опитите на Великобритания да подчини тотално Франция на политиката си, ами и СССР тотално се изключва от нещо, което наистина е можело да доведе до възпирането на Хитлер или поне на ограничаване на мащабите на това, което вероятно така или иначе е щяло да последва...
                      а иначе да, той Хитлер на няколко пъти праща писма на Чембърлейн и му обещава, че това ще е последната му териториална претенция...т.е. просто Чембърлейн изглежда освен всичко останало е бил и невероятен наивник :evil:

Comment

...защото не стигат опитите на Великобритания да подчини тотално Франция на политиката си, ами и СССР тотално се изключва от нещо, което наистина е можело да доведе до възпирането на Хитлер или поне на ограничаване на мащабите на това, което вероятно така или иначе е щяло да последва...
                        Това за политиката, която води Чембърлейн (и че тази политика няма да доведе до умиротворяване на Германия) го знае всеки или почти всеки от съвременниците на събитията. Иглежда само британският премиер не е могъл да разбере.
                        Външният министър на Чехословакия Крофта казва след подписването на Мюнхенското споразумение:
                        "Не зная дали вашите страни ще имат полза от решението, взето в Мюнхен, но във всеки случай ние не сме последните. След нас същата участ ще постигне и други"
                        Иначе в предишния пост не отбелязах, но на процеса в Нюрнберг попитали ген. Кайтел дали Райхът би атакувал чехите през 1938г., ако Европа застанела твърдо зад тях:
                        "Разбира се, не. Ние не бяхме достатъчно силни във военно отношение. С Мюнхен се целеше да се отстрани Русия от Европа, да се спечели време и да се завърши германското превъоръжаване"
                        Мисля, че коментарът е излишен...
                        Сър Уинстън Чърчил
                        март 1948г.

Comment

Working...
                        X