Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тухачевски

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Направих си труда да погледна бегло някои "научни" текстове на Тухачевски и мнението ми за него само се влоши. Този човек пречупва всичко през призмата на марксизма(Дзвер не се засягай) и материализма. И то не само на думи, а и на действия. Това до голяма степен е и причината да е напълно неграмотен в стратегията. Човека просто нищо не разбира от стратегия и не се учудвам, че толкова славно се проявява през 1920г. Като теоретик и практик Тухачевски е близо до нулата. Що се отнася до въпросите за механизацията, плътно следва британските теоретици(тоест има доста погрешни виждания по въпроса) краен поддръжник на създаването на диверсифициран танков корпус. Някъде може по последните въпроси и да не е толкова зле, не съм бил много внимателен.
    Все пак като заключение бих казал, че по качества е сравним със Жуков и подобните му Будиони, Ворошилов и т.н. Всъщност тия двамата не съм ги чел, може да се окажат още по-голями идиоти, а може и по-малки да са, ама нали клишето е че са кретени та се придържам към него.
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

    Comment


      #17
      Хаха
      Не се засягам. Ни най - малко.
      Вижте, то това е резултатът, когато политиката се набърка в науката.
      Маркс за мен е учен.
      Но Сталин не е.
      За това пък е написал повече томове и от Маркс
      Все пак науката си остава наука, а политиката - политика, трябва просто да умеем да ги различаваме, господа антимарксисти
      Сега, аз съм чувал друго, не знам дали е в сферата на легендите или е истина.
      Вярно ли е, че Тухачевски, кофти или готин човек, е първият, предугадил настоящата експанзия на Германия и предупредил Сталин за това, настоявайки страната да се подготвя за втората световна война още много преди тя да е била дори видимо предстояща.
      После, вярно ли е, че е имал личен конфликт със Сталин, датиращ още от преди 20-те години.
      И трето, защо въпреки този конфликт е бил произведен маршал и не е ли "производството" му малко късно на фона на останалите "герои"?
      Сори за ламерските въпроси, ама имам само приблизителна представа за събитията. Всъщност, преди да вляза в тази тема, считах ТУхачевск иза ключова фигура след революцията и за Русия в следвоенния период и при Ленин въобще...
      Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

      Comment


        #18
        Тухачевски

        Здр.
        Нищо не е предусетил Тухачевски. Изказванията са му в духа на времето: световна революция и подобни.
        Виж революционното му и ключовото при него е широкото прилагане на взимането на заложници и обгазяването с иприт. Имам предвид потушаването на Тамбовското въстание. Взимането на заложници е много честа практика на болшевиките през гражданската. Но другаря Тухачевски я ОБОГАТЯВА.
        Какво имам предвид: С влизането в населен пункт цялото население се събира, взимат се заложници, а на другите се раздава оръжие и се предлага да хванат белите или когото там подкрепят. За ентусиазъм веднага се разстрелва първия заложник, и след това всеки следващ на 30 мин. Страхотни резултати е дала тази тактика.
        Иначе срещу редовната полска армия направо се насира.

        Основна негова препокъка - ПАРТИЯТА В ВСИЧКО.Оркетъра да свири революционни маршове. И да се обръща внимание на партийните работници (комисари). И въобще най-важното е правилната политическа ориентация на бойците и командирите от Работническо-Селската.....

        Конфликт със Сталин има дотолкова колкото до 1929-30 е бил протеже на Троцки. Та Сталин за това се е отнасял към него с недоверие.

        Бил е поручик или подпоручик в царската армия през ПСВ.

        Идеята за 100 000 танка е негова, наистина го предлага.

        Сполай Ви!!!


        П.С. Жуков е друга работа, "Спомени и размисли" наистина е идиотия. Човека никога не стига в мисленето си до нещо повече ит фатмак-ветеран. Затова след Киев (1941) до Берлин (април, 1945) не го пускат да командва. Е имал е на разположение наказателен баталион от войските на НКВД.

        Comment


          #19
          Хм. Пак по спомени, но конфликтът го свързвам с времето, когато Ленин е бил още жив, а Сталин - нещо като комисар на регионалното развитие или нещо такова. Иначе за Троцки е ясно; но ми се струва, че ставаше дума за личен конфликт и за това ,че като цяло Тухачевски се отнасял с някакво презрение към Сталин или нещо такова.
          За другото: мисля, че пресилаваме нещата.
          Става въпрос за една от най - страшните граждански войни в историята.
          И за намеса за почти всички околни държави против червената армия.
          Как точно ги виждате "меките и човечни" мерки?
          Естествено е, че в такава война методите са други и лидерите са по - жестоки.
          Газът е бил съвсем конвенционално оръжие. На времето си.
          Като пуснаха атомната бомба над Хирошима, маериканците да не би да евакуираха хората?
          Лесно е, когато не си видял войната отблизо да отсъдиш. Но фактът, че е често срещан прецедент говори, че може би тогава не всичко е толкова романтично и опира до това "добрият" пълководец да начупи "лошия".
          Факт е обаче, че тази революция даде началният тласък Русия да израстне до световна сила.
          Както и това, че преди нея царската полиция с пушки нахлува в къщите на селяните, връзва ги, прибира всичко за ядене, разстрелва добитъка и го носи в града, където няма нищо за ядене.
          Черно и бяло няма. Поне според мен. Може и да греша.
          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

          Comment


            #20
            Zdr.

            Ами газа е пускан срещу РУСКИ ЦИВИЛНИ. От болшевиките (в голямото си мнозинство руснаци). А това за царската полиция, някак си не ми се вярва. Приничните са много.

            Просто Тухачевски е бил доста посредствен като военоначалник.

            Иначе "интервенцията на капиталистическите държави" не е преследвала за цел свалянето на болшевисткия режим. Имали са съвсем други, ограничени цели.

            А от всички мерки вземането на заложници не е най-почтенната...Какво имам предвид, ами това че могат да ти отвърнат със същото. А и до ден днешен за такова съдят като военопрестъпник.Т.е. това е криминално деяние.

            Колкото до победата на болшевиките, те са били най-организирани и мотивирани след разпада на Империята.Нормално е те да победят.

            Иначе писанията на Тухачевски ги изчетох заради един спор дали той е бил военен теоретик или не. Ами не е бил. Други са хората измислили дълбоката операция (блицкрига е неин ерзац).

            Сполай Ви!!!

            Comment


              #21
              IvoDim написа
              А от всички мерки вземането на заложници не е най-почтенната...Какво имам предвид, ами това че могат да ти отвърнат със същото. А и до ден днешен за такова съдят като военопрестъпник.Т.е. това е криминално деяние.

              Сполай Ви!!!
              Нека бъдем малко по - точни; ДНЕС съдят за вземане на заложници по разни международни конвенции, военен трибунал и т.н.
              Доста дълго в историята на човечеството това си е била обичайна практика.
              Повечето таквиа трибунали и маймунали са възникнали подир втората световна война; някои - подир първата.
              А в първата газът е бил обичайно оръжие.
              За Русия може да се каже, че войната не свършва до установяването на червения режим.
              Пък и когато става въпрос за гражданска война - териториите са разделени - едни подкрепят едните, едни другите; ти във всеки случай воюваш срещу свои съотечественици, но ви дели доста голяма пропаст.
              Понятия като "почтеност" и "хуманизъм" обикновено се срещат в книгите на победителите. Едва ли и в реалната ситуация обаче.
              За военначалник не знам. Чувал съм ,че е предугадил втората световна и немската заплаха за Русия; голям победител не е, песни се пеят за Будьонов, но не и за него
              Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

              Comment


                #22
                Zdr.

                по въпроса за преусещането:

                Статията се казва "Военните планове на Хитлер."

                "Неистовая, исступленная политика германского национал-социализма толкает мир в новую войну. Но в этой своей неистовой милитаристской политике национал-социализм наталкивается на твердую политику мира Советского Союза. Эту политику мира поддерживают десятки миллионов пролетариев и трудящихся всех стран. Но если, несмотря на все, капиталисты и их слуги зажгут пламя войны и рискнут на антисоветскую интервенцию, то наша Красная Армия и вся наша социалистическая индустриальная страна железными ударами любую армию вторжения обратят в армию гибели, и горе тем, кто сам нарушил свои границы. Нет силы, способной победить нашей социалистической колхозной страны, страны с ее гигантскими людскими и индустриальными ресурсами, с ее великой коммунистической партией и великим вождем тов. СТАЛИНЫМ.
                М. ТУХАЧЕВСКИЙ
                29 марта 1935 года"

                А това е друг вариант на финала на статията:
                "Эта изменившаяся обстановка на Западе активизирует антисоветскую политику Гитлера. Гитлер стремится успокоить Францию и, как сообщала печать из Берлина от 25 марта, заявляет, что «Германия готова дать обещания, что она не имеет никаких притязаний к Франции и не имеет никаких агрессивных намерений в отношении своих западных соседей». Гитлер усыпляет Францию, ибо он не хочет давать повод к росту французских вооружений.

                Само собою понятно, что империалистические планы Гитлера имеют не только антисоветское острие. Это острие является удобной ширмой для прикрытия реваншистских планов на западе (Бельгия, Франция) и на юге (Познань, Чехословакия, аншлюс). Помимо всего прочего, нельзя отрицать того, что Германии нужна французская руда. Ей необходимо и расширение ее морской базы. Опыт войны 1914–1918 гг. показал со всей очевидностью, что без прочного обладания портами Бельгии и северными портами Франции морское могущество Германии невозможно построить.

                Таким образом, для осуществления своих реваншистских и захватнических планов Германия будет иметь к лету этого года армию минимум 849 тыс. человек, т. е. армию, большую на 40 процентов, чем Франция, и почти такую же по численности, как СССР (у СССР 940 тыс. человек, считая все рода войск). И это несмотря на то, что СССР имеет в два с половиной раза больше населения и в десятки раз больше территорию, чем Германия.

                Так выглядит на деле так называемое равноправие в вооружениях."


                А тук: Тухачевски по въпросите за управлението на войските http://militera.lib.ru/science/tuhachevsky/index.html

                Интересен е следния момент:"Пока роты выходят к роще А, с ними поддерживается связь:

                "светосигнальная - при ее помощи комбат будет получать донесения совершенно надежно о порядке движения рот к роще А и может отдать простейшее распоряжение;
                собаки - может отдать любые распоряжения. [204]
                Наконец, можно отдачу распоряжений в случае необходимости сдублировать посылкой кого-либо из командиров штаба батальона.
                Итак, получается последовательность использования средств связи: личное общение, светосигнальная связь, собаки, делегаты связи, телефон."
                този цитат е от книгата "война и революция"
                Използван ресурс: http://militera.lib.ru


                Зачетох се в писанията му... все пак е бил маршал

                Сполай Ви!!!
                Last edited by IvoDim; 12-08-2005, 16:31.

                Comment


                  #23
                  Когато става дума за марксизма, аз нямам нищо против, но приложението на марксизма в стратегията докъде доведе Тухачевски? Нека си е марксист, но защо трябва да ми пише лозунги във "военните си трудове". Ако неразбира неприложимостта на принципите си значи е по добре да не командва, а ако я разбира и действа в разрез с рабиранията си още по-лошо е да командва. Въпроса е че тези въпроси са били проверени от Тухачевски напрактика и той се е провалил напълно, но е продължил да ги пропагандира и да преследва инакомислещите. Това, на което попаднах в ТухЛачевски бе някаква остра критика срещу А.А. Свечин(най-способният руски мислител в областта на стратегията според мен), видите ли не бил истински марксист, а прикрит еклектик подценяващ възможностите на революционните войни и отричащ възможността да се "решават политическите противоречия с решително въоражено насилие"(това между другото не е вярно).

                  Виждам, че горе са споменати някои от "предупрежденията" на Тухлачевски.
                  Но ето с какво още той плаши(годината е 35 ако не се лъжа):
                  Авиация. Особые усилия прилагает германское правительство к развитию военной авиации. Авиационная промышленность работает полным ходом. По заявлению французского военного министра Морена, германские авиационные заводы производят по 13 самолетов в день. Следовательно, в течение 1935 г. будет произведено свыше 4500 самолетов.
                  Незнам дали Морен е казал подобно нещо, но това е откровенна измислица. Както и следващото:
                  На вооружении их состоит до 2100 бомбардировщиков и разведчиков. 16 авиасоединений, организованных Герингом, при воздушных отделах в крупнейших стратегических пунктах. На вооружении этих частей состоит истребительная и вспомогательная авиация, всего 1600 самолетов. Итого на вооружении сухопутной и морской авиации Германии, как это можно заключить на основании публикуемых данных, должно [235] состоять до 3700 самолетов в строю. Личный состав этих воздушных сил достигает 8 тыс. офицеров и 52 тыс. унтер-офицеров и рядовых. Помимо того, в 16 группах спортивной авиации и на курсах гражданского воздушного флота германское командование готовит до 60 тыс. человек летного состава, что поднимет общую численность авиации до 120 тыс. человек.
                  Продължаваме:
                  1 моторизованная дивизия 15 000 человек 4 механизированные бригады 12000 человек 12 танковых батальонов резерва главного командования 6000 человек Всего, не считая танковых частей в пехоте и коннице. 33000 человек Танковые части находятся в процессе все растущего оснащения танками последних типов.
                  Танковете последен модел са тези:

                  Ето го и най-интересното:
                  Военно-морской флот (учитывая резерв и строящийся) Количество кораблей Количество людей Линкоров 9 9000 Крейсеров 8 4000 Эсминцев 12 2000 Миноносцев 20 2000 Подводных лодок 26 2600 Базы и управления 26 3000 Итого 101 22600 Итоговая численность германских вооруженных сил к лету текущего года должна достигнуть, таким образом, 909 тыс. человек, а если не считать 60 тыс. учеников в гражданских авиаучреждениях, то 849 тыс. человек.
                  Девет линейни кораба! Не съм голям специалист ама ме поправете, Германия май не е имала линейни кораби, не и след Първата Световна Война.
                  А ето го и предупреждението:
                  Само собою понятно, что империалистические планы Гитлера имеют не только антисоветское острие. Это острие является удобной ширмой для прикрытия реваншистских планов на западе (Бельгия, Франция) и на юге (Познань, Чехословакия, аншлюс). Помимо всего прочего, нельзя отрицать того, что Германии нужна французская руда. Ей необходимо и расширение ее морской базы. Опыт войны 1914–1918 гг. показал со всей очевидностью, что без прочного обладания портами Бельгии и северными портами Франции морское могущество Германии невозможно построить.
                  Не съм много сигурен, но май по-застрашени се оказват Белгия, Франция, Чехия и Австрия. Несъмнено тук тухачевски не е неправ, но пък ако искаше да предупреди за нападение срещу СССР не би ли било по-добре да каже застрашен е СССР, а Познан?
                  Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                  Comment


                    #24
                    D3BEP написа
                    Нека бъдем малко по - точни; ДНЕС съдят за вземане на заложници по разни международни конвенции, военен трибунал и т.н.
                    Доста дълго в историята на човечеството това си е била обичайна практика.

                    А в първата газът е бил обичайно оръжие.
                    Тц.
                    Обичайна практика е била през Средновековието, и то не като принуда, а като гаранция за даване на дума. Има някои отвличания, като Цезар е една от жервтите на младини, но то е за пари и си е чист бандитизъм.

                    Както впрочем и деянията на Троцки и Тухачевски и с-ие.
                    Коя армия е взимала заложници, за да накара хората да се бият?! Наполеоновата?! Тези на кралете от 15, 16, 17, 18 или 19 век?
                    Българската, гръцката или турската през войните на Балканите? И то от СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД?
                    Никоя.

                    Знаете ли кой пръв започва да визма заложници, за да принуди близките им да направят нещо?
                    Мафията.

                    Така че Тухачевски си е заслужил куршума по всички параграфи, и даже му е малко. Каква ирония, др.Сталин е извършил справедливост.

                    D3BEP написа
                    Хаха
                    Маркс за мен е учен.
                    Но Сталин не е.
                    Сталин си е чиста проба практик. Интересно обаче, марксист ли е, или не?
                    Last edited by ; 13-08-2005, 00:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                    Comment


                      #25
                      Hans Delbruck написа
                      но защо трябва да ми пише лозунги във "военните си трудове"
                      За да минат през политическата цензура разбира се.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #26
                        Imperial написа
                        За да минат през политическата цензура разбира се.
                        Не е така, има доста военни трудове, които са минали през цетката и без лозунги(или лозунгите са пренебрежително малко, колкото да се закълне автора, че има). При Тухлачевски, обаче лозунгите доминират.
                        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                        Comment

                        Working...
                        X