Направих си труда да погледна бегло някои "научни" текстове на Тухачевски и мнението ми за него само се влоши. Този човек пречупва всичко през призмата на марксизма(Дзвер не се засягай) и материализма. И то не само на думи, а и на действия. Това до голяма степен е и причината да е напълно неграмотен в стратегията. Човека просто нищо не разбира от стратегия и не се учудвам, че толкова славно се проявява през 1920г. Като теоретик и практик Тухачевски е близо до нулата. Що се отнася до въпросите за механизацията, плътно следва британските теоретици(тоест има доста погрешни виждания по въпроса) краен поддръжник на създаването на диверсифициран танков корпус. Някъде може по последните въпроси и да не е толкова зле, не съм бил много внимателен.
Все пак като заключение бих казал, че по качества е сравним със Жуков и подобните му Будиони, Ворошилов и т.н. Всъщност тия двамата не съм ги чел, може да се окажат още по-голями идиоти, а може и по-малки да са, ама нали клишето е че са кретени та се придържам към него.
Все пак като заключение бих казал, че по качества е сравним със Жуков и подобните му Будиони, Ворошилов и т.н. Всъщност тия двамата не съм ги чел, може да се окажат още по-голями идиоти, а може и по-малки да са, ама нали клишето е че са кретени та се придържам към него.
Comment