Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Порядок в танковых войсках

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Порядок в танковых войсках

    Четохте ли вече книгата? Вчера я попрехвърлих. Доста е впечатляваща!


    thorn

    Средновековните църкви в България

    #2
    Да, аз преди време писах за нея в тази тема. Чак впечатляваща не бих я нарекъл - повечето неща общо взето отдавна ги обсъждаме из форума и чак толкова нови документи не видях, с някои изводи не съм съгласен, но като цяло е стабилна книга, а си имаше и нови неща, де, особено в подробностите. Впрочем, да не се повтарям с написаното в другата тема. Но определено подобна книга радва - далеч е от несериозните нещица, които излизаха и продължават да излизат често.

    Виж, аз за друга книга четох добри неща, но още не съм я намерил и подхванал: "Советская авиапромышленность в годы Великой Отечественной войны" от М. Мухин (не съм го чувал досега). Ще се търси.

    ПП Въобще, тази година излязоха няколко не лоши книги за СССР и ВСВ.

    Comment


      #3
      Почнах я, сравнявам я с "Вариант Бис". Във"варианта" обаче сухопътните боеве са по-реалистични. Там имаме СУ-85 и Т-34-85 срещу Пантери и Хетцери, яка патаклама, от полка четири су-та останаха май.

      Comment


        #4
        Ъъъ, чакай малко, Крамер, "Вариант БИС" е художествена литература (напълно фантастична, но няма значение) в някаква измислена алтернативна реалност, докато спомената от Торн книга е изследване (вярно, малко в журналистически стил, но както и да е) на реалните исторически събития. Не ми е ясно какво сравняваш .

        Comment


          #5
          Абе има някаква тъпа алтернативка със същото име. Крамер, търси книгата по линка който съм дал, а не фантастиката.

          Мен ме впечатли тоталната липса на бронебойни снаряди в началото на войната. За негодните партиди 45 мм си знаех. Но, че и новите танкове фактически са били без 76 мм бронебойни /на теория са съществували, но във войските ги е нямало/ беше новост за мен.

          Също и това че огромната част от 25-те хиляди танка са били за ремонт, знаех, но се шашнах от наистина огромня процент!
          Last edited by Thorn; 11-11-2011, 16:33.


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            #6
            Да не говорим за различни книги? Ето като търся книгата която Торн е пуснал какво излиза:

            Comment


              #7


              Не, тази имах предвид. В първия постинг съм дал и линк за теглене.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                #8
                А, е аз за проблемите с боеприпасите имах идея (макар донякъде не за тези мащаби). Но като цяло книгата си е добра, още повече като знам какви фантастични митове има за тези неща... Единственото, което наистина не ми допадна бе твърде полемичният стил (т.е. поначало да се поставя пред изследване задачата да се бори с нещо е лоша практика), но пък той е лесно обясним като знам каква задача са си поставили. Така или иначе, книгата си струва да се прочете.

                А за руските алтернативки - повечето са меко казано ужасни. Лъскат си самочувствието, хората, ама понякога чак се забравят. Не това е идеята на алтернативната история в моето разбиране.

                Comment


                  #9
                  Слагам тук част от мнението си от една друга тема, тъй като то касае книгата: "... Иначе, да, тази книга имам предвид, най-сетне дойде реда й - и да, интересна е. Не че не съм срещал и преди част от документите, касаещи истинското състояние на съветските танкови части (проблеми с техниката, с поддръжката, тоталната липса на бронебойни снаряди и т.н.), но тук тези документи са събрани и явно е правена систематизация.
                  Друго хубаво нещо е, че хората се основават на документи, цитират ги и слагат номерата им. Така че, тази книга създава документална основа за по-безпристрастно разглеждане на ситуацията с РККА през 1941 г."
                  Дано в бъдеще излизат повече такива книги. Всъщност, благодарение на американски изследователи, такива като Гланц или Мърфи (за разузнаването), плюс книги като тази, или изследванията на Исаев, позволяват вече един по-трезв, безпристрастен и подкрепен с документи поглед към онази епоха и събитията от 1941 г. в частност.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    Таз книжка дали може да се намери на някакъв език различен от руски в момента?
                    <<..........>>

                    Comment


                      #11
                      Май не, много е нова ... а и кой ще ти я преведе, то си е доста труд. То и не е необходимо цялата вероятно, за мен например са по-важни отправките към разни документи и статистиката, която е вътре. А извън тях има много разсъждения, от които не всички са интересни, поне за мен де.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                      Comment


                        #12
                        Готина книга и полезна. Прочетох я с интерес.

                        Comment

                        Working...
                        X