Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съветско-Финландската война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Съветско-Финландската война

    Попаднах на интересни данни за действията на руския флот през Финландската война 39/40 г.
    В началото на военните действия руските части превземат с морски десант няколко острова (Сейскаари, Лавенсаари, Суурсаари) и още няколко малки островчета около тях. Финландците не оказват съпротива и островите са завзети бързо. Има и поучителни моменти:
    о-в Сейскаари:
    При тази операция от собствен огън руснаците губят самолет (изтребител И-15, свален от бомбардировач СБ). След което, бомбардировачите се опитват да потопят собствените си кораби (без успех), взимайки ги за финландски, а флота отвръща със зенитна стрелба, също без резултат.
    и о-в Суурсаари:
    Този остров е най-голям от трите и за него подготовката е най-солидна.
    В началото на операцията се определят две разузнавателни групи (пренасящи 1 взвод морска пехота) и се определят две места за среща в 12:00 на 1ви декември. Обаче, не е определено кой кораб на кое от двете места да отиде и в резултат настъпва объркване, като операцията започва с 4 часа закъснение в 16:00. В 17:30 отрядът (3 ескадрени миноносеца и 6 други кораба) пускат деснтните групи (всяка е по 20 души) в два населени пункта (които горят от предидуща съветска бомбардировка) на острова. Разузнавачите не откриват противник и се връщат обратно на корабите в 19:10. След това цялата група се връща обратно в базата си. Командирът на взвода, л-т Величко казва: "На острова няма жива душа". На което разбира се, никой не обръща внимание.
    След което, сформираните основни десантни сили тръгват на 2ри срещу 3ти декември и пристигат сутринта на 3ти декември при острова. Като още отначало възниква безредие, вследствие създаването на два отряда (северен и южен) с двама командири, всеки от които командва целия отряд. Общо деснтните сили и корабите отделени за операцията са: 1553 десантчици с две 76мм и две 45мм оръдия и 36 тежки картечници, над 6 ескадрени миноносеца и повече от 30 спомагателни кораба.
    Операцията се развива горе-долу така:
    в 8:30 есминците откриват финландска подводница и стрелят безуспешно по нея;
    в 9:29 четири ескадрени миноносеца от корабната охрана откриват огън по брега;
    в 10:00 деснтчиците започват да се прехвърлят от транспортите в лодките и към 10:30 започва самия десант; при което, от лодки десантчиците откриват картечна стрелба по брега. От брега няма никакъв отговор обаче.
    южната група окончателно завършва деснатните операции към 12:00, северната към 12:50 - и двете не срещат съпротива и войниците започват да се разхождат безхаберно по брега в цял ръст; отряди и от двете групи започват придвижване навътре в острова.
    Оттук започва хаоса - авиацията не би трябвало този ден да участва в операцията, заради твърде ниската облачност. Това знаят и деснтчиците и флота. Обаче, командирът на 12та изтребителна ескадрила (6 изтребителя И-15), виждайки че времето се подобрява праща самолетите си над острова, забравяйки да им каже, че там има съветски войници.
    В 12:30 едното звено на самолетите от 12та ИЕ откриват пехотинците и започват да ги обстрелват; по това време, малки отряди от южната и северната група се сблъскват в село Суркюля и също започват сражение помежду си. Сражението продължава кратко и в него няма загуби.
    От корабите виждат какъв хаос става и в 12:33 от пращат артилерийски майор, който да прекрати стрелбата - той трябва да тича от една на друга група морски пехотинци и да ги уговаря да прекратят огъня. Същевременно се опитват да предадат на изтребителите да прекратят огъня. Изтребителите си тръгват обаче чак след като изразходват целия си боезапас. В резултат от самолетния обстрел са ранени 6 войника. Другите загуби на десантниците са петима ранени от взрив на собствена граната, по време на качването в лодките.
    Флотските загуби общо в трите деснатни операции са: 1 потопен от буря катер и 1 една лодка, а от "сблъсъци" (най-вероятно между кораби, няма пояснения) са пострадали есминец-лидер "Ленинград" и 2 катера.
    Авиацията губи: 2 самолета от зенитен огън, 3 изчезнали и 3 разбити при излитане или кацане. Общо изчезнали 15 и ранени 21 души.
    В крайна сметка се оказва, че финландците са евакуирали острова още преди пристигането на разузнавателния отряд, на 1ви декември.


    Освен десантни операции, Червения Балтийски Флот е трябвало да проведе обстрели на финландските брегови батареи и да осъществи морска блокада.
    При обстрела на бреговите батареи участват 3 линкора, крайцери, лидери, ескадрени миноносци и други кораби. Изстреляни са 417 305мм, 2268 130мм снаряда. Единстеният резултат е попадение на 130мм снаряд в щита на 152мм брегово финландско оръдие (повредата е отстранена за 24 часа).
    Морската блокада е общо взето неуспешна, защото корабите на ЧБФ патрулират там, където практически няма финланско корабоплаване.
    Подводния флот изстрелва702 снаряда и 11 торпеда (от които само 2 се задействат). При което са потопени 5 транспорта, един от които собствен.
    По време на бойните действия финландците губят един, а руснаците 6 малки бойни кораба и една подводница.

    По-нататък ще пиша и за сухопътната война.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    #2
    Съветско-Финландската война

    mnogo dobre, osobeno mi haresaha "pouchitelnite momenti"
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #3
      книгата е много добра, има описание, статистика и т.н. - ще има продължение
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #4
        Интересно. Дай линк.
        Чел съм за десантните операции по време на Зимната война. Интересното беше, че не са десантни операции в общоприетия им смисъл. Особеното идва от факта, че Финския както и Ботаническия залив замръзват зимно време. Спомням си, че руснаците изпитвали големи трудности с ориентацията при придвижването по леда.
        Къде се намират тези острови, защото това което съм чел е за остроите и бреговата линия на северзапад от Ленинград?

        Comment


          #5
          To поучителните примери са много, но се забелязва следната тенденция в Руския/Съветския флот-обикновените матроси общо-взето се справят с конкретните си задължения и проявяват масов героизъм. Друг е въпроса как с такива адмирали СССР успява да достигне до ранга на 2-ра морска държава. Сигурно защото просто не е имало претенции за мястото.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

          Comment


            #6
            О, да, по-нататък в книгата има примери, наистина обикновените матроси са явно по-добре подготвени от висшия кадър, включително в ръкопашния бой (има такива примери в тази война). Макар, изкуството на ръкопашния бой да е необходимо на корабния екипаж от ВСВ колкото и на рибата колело ...
            Иначе, като артилерийска подготовка на корабите, резултатите са плачевни - някъде между 2,80 и маааксимум 4,00, като средата е малко на 3,00. Което значи, че корабите им биха били потопени при артилерийски дуел.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              #7
              това за действията на руския флот ми звучи малко като сценарий за комедия някой може ли да даде по подробни сведения за тази война(не само за морските но и за сухопътните операции)ще съм ви много благодарен :twisted:
              Вярвам на всички с изключение на дявола в тях!

              Comment


                #8
                Сайт «Военная литература», работающий с 2001 г., собрал в себе множество текстов, имеющих отношение к военной истории и истории войн, и постоянно пополняется новыми материалами. Среди них -- первоисточники, архивные материалы, документы, мемуары, исследования, проза и поэзия, биографические работы, пропагандистские материалы, статьи, альтернативная военная история, книги по истории техники и оружия, уставы и наставления, устная история, детская военная литература, карты и схемы, военная периодика и многое другое.


                мен ми харесаха, зависи естествено от гледната точка и дали четеш на руски, но за съжеление това ми е достъпно

                Comment

                Working...
                X