Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е генерал Власов

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Винаги последна инстанция , няма касация, няма апелация .
    Е, айде сега - де видя такава претенция? Става дума за моя лична оценка на прочетеното и цитирано в горния пост, въз основа на моите познания по темата.
    Или заяждането е кефещо?
    Колкото до апелацията и касацията (това е правилният ред) - такива търси в съда.
    дразнещо е който и да е с претенция за познание в този аспект, да пише за някакви "руси". по онова време наистина има бая руси, но едва ли цветът на косата е основният отличителен белег. Съзнавам, че с използването на тази думичка по отношение на руснаци/съветски граждани се демонстрира някакъв вид позиция, дистанцираност и дори пренебрежение, но тази демонстрация говори единствено за големината на конските капаци на употребяващия я.
    По време на ВСВ няма "руси", а съветски военнослужещи - войници, сержанти и офицери. няма и комуняги, така, както няма нацита и фашаги.
    Тоест, в един нормален разговор за историята, се очаква да се ползват нормални термини и определения. Иначе - или разговорът е ненормален, или участникът в него.

    Comment


      #17
      русите - тоест руснаците, в смисъл войските били се в червената армия (ясно ми е, че не са само руси, така ми дойде. Защото като говорим за СССР мислиш руснаци, както като става дума за Угославия , мислим сърби..)
      А за глупостите, на авторското място пише Г.К. Жуков. :p
      Нищо лични към руснаците и така са им казвали, особено през ПСВ.

      Аз сега за пръв път свързвам, че може да става дума за цвят на коса. :kill_myse Досега вси си мислех, че е друга версия на руснаци :1087:
      Кръвта из нашите гърди
      не е съвсем изляна!
      Народе, цял стани! Иди!
      Че Македония въстана.

      Comment


        #18
        шедоусонг, под глупости имах предвид това - "а РОА и аз съм чел, че има кратък сблъсък с превъзхождащи червеноармейски части на Одер и не само, че води успешни сражения, а е взело 300 пленници, а по-това време русите на се предават туко така, особено пък на Одер."

        Наистина на Одер е единственият сблъсък на РОА с РККА, но става дума за цялата 1-ва дивизия (както вече посочих, 2-ра така и постига боеготовност), чиято цел е контраатака и връщане на плацдарм край реката. Тази цел не само не е изпълнена, но и първоначалните позиции са изгубени, и дивизията, общо-взето - бяга. Както посочих, към нея под една или друга форма по време на това "бягство" се присъединяват няколко хиляди съветски граждани - военнопленници или работници.

        Иначе, под името Жуков също са изписани бая глупости.

        Comment


          #19
          mitaca написа
          Мен ме интересува повече инфо за трибуналите в които е участвал. Може и с линкове, може и на лични, но мисля, че е по темата и на всички ще е интересно. Аз пък ще се реванширам с данни от една чешка книга - изследване върху РОА със снимки включително от пленяването на Власов или на генерали от неговия щаб. Но ще я взема чак в четвъртък (и тогава ще я прегледам най-рано).
          Намерих нещо интересно за генерал Власов и атаман Краснов. Там е споменато и малко за периода в Киевския военен трибунал:http://www.rusk.ru/st.php?idar=20415

          Авторът е "анти-власовец" и приема, че терорът през 30-те е бил оправдан.
          И още нещо, което ме втриса в статията :
          "Для того, что бы попытаться ответить на это вопрос, нужно вернуться в 1937-1938 года. Летом 1937 года органами НКВД был раскрыт огромный заговор военных против Сталина. С легкой руки Хрущева и "прорабов перестройки" принято считать, что никакого заговора не было, а просто маньяк Сталин расстрелял цвет своей армии накануне войны. Мы не будем уподобляться этим фальсификаторам истории. Сегодня можно считать установленным, что заговор военных против Сталина действительно существовал. Во главе него стояли маршал М. Н. Тухачевский, комбриг И. Э. Якир, командарм И. П. Уборевич и другие высокопоставленные военные. Тогда, в 1937-38 годах, удалось обезвредить только верхушку заговора, но очень многие из его участников, рангом пониже, остались на свободе."

          Както се казва - no comment

          А това е друга статия, която също е доста интересна /гледната точка на руски журналист, за когото генерал Власов не е само черен и бял/:http://zhurnal.lib.ru/s/sajapin_m_m/vlasov.shtml
          Last edited by zmaj; 15-01-2008, 09:28.

          Comment


            #20
            Простете, но за тия които не говорим руски, може ли да преведете. Може и на английски и френски, както ви е по-удобно. :p
            Кръвта из нашите гърди
            не е съвсем изляна!
            Народе, цял стани! Иди!
            Че Македония въстана.

            Comment


              #21
              говорила мама - "учи языки, сынок"...

              Comment


                #22
                shadowsong написа
                Простете, но за тия които не говорим руски, може ли да преведете. Може и на английски и френски, както ви е по-удобно. :p
                Ето и нещо на английски, не успях да прегледам целия материал, но е що-годе подробен:

                http://seansrussiablog.org/2007/02/0...lasovs-legacy/

                и това също, макар да не е точно за генерал Власов:
                http://www.vho.org/tr/2003/1/Strauss63-69.html

                Comment


                  #23

                  Сам Власов признава че през декември 1941 г. - януари 1942 г.е бил командир на 20 армия.Едва ли през 1943 г. Власов би тръгнал да си присвоява чужди заслуги като твърде лесно може да бъде опроверган.Има източници според които през януари 1942 г. на Власов е била посветена хвалебствена статия на първа страница на "Правда" във връзка с успешните действия при р.Лама.

                  Comment


                    #24
                    HELLCAT написа Виж мнение
                    Предшественик на РОА е РОНА ( Руска освободителна национална армия ), сформирана през 1941г. от капитана от РККА Камински ( впоследствие произведен в чин генерал - майор от Вермахта ). РОНА, чиято численост се равнява на дивизия, в началото се сражава предимно срещу партизаните, но по - късно е изпратена на предната линия. През 1944г. е преобразувана в СС бригада, която добива печална известност при потушаването на Варшавското въстание през 1944г. Генерал - майор Камински е разстрелян по заповед на Хитлер, а остатъците от бригадата се вливат в РОА.


                    АНТИПАРТИЗАНСКАЯ
                    РЕСПУБЛИКА








                    ЧАСТЬ 1
                    1. Оккупация Орловской области и организация Локотского самоуправления
                    2. Административная система Локотского самоуправления
                    3. Создание Народной Социалистической партии России, агитация, пропаганда, культура и духовная жизнь в Локотском округе

                    ЧАСТЬ 2
                    4. Народное образование, здравоохранение и социальное обеспечение
                    5. Экономика Локотского округа
                    6. Вооруженные силы

                    ЧАСТЬ 3
                    7. Взаимоотношения с немцами
                    8. Борьба с партизанами
                    9. Последние дни Локотской республики
                    10. Борьба за сохранение бригады и попытка создания Лепельского автономного округа
                    "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                    И. В. Сталин

                    Comment

                    Working...
                    X