Виталий, Голум е съвсем прав! Такъв един случай можеш да намериш в книгата на Константин Симонов ("Живи и мъртви")! Военна част, която невъоръжена се прехвърля на фронта и поради неговата еластичност е изненадана и унищожена от германците. Мисля, че той е бил в нея и описва свойте спомени!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Книги, описващи руското виждане за войната
Collapse
X
-
Гост
-
NocturaL написа Виж мнениеАз съм чел книгата на Жуков. Доста изопачава нещата и се опитва да ги изкара друго яче.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Гост
Да, точно за нея говоря. Както ти сам каза, това все пак е мемоар, а в такъв вид книги автора се опитва да се реабилитира, да оправдае някои свои действия, пропуска някои съществени, които не му изнасят и представя своята гледна точка. Далеч не съм очаквал достоверност, особено след нещата, които съм чел за него...как е говорел за едни "пушени бебета" и не съм очаквал да е поместено в книгата му. Въпреки, че признавам - детството му е било много тежко, но това не е оправдание за зверствата му /лично мнение/. Все пак личноста му е спорна и не се наемам да хвърлям тежест нито в лявата, нито в дясната везна.
Comment
-
кало написа Виж мнениеинтересно ми е да понауча нещо. да речем - кои са 10-те най-големи зверства на Жуков?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Мемоарите на Рокосовски
Здравейте,
От дълго време не съм си позволявал да пиша на този форум, но пък всеки ден чета новите постове, както и успях да изчета голяма част от темите, които ме интересуват, най вече за WW2. Бих казал, че успяхте да промените начина ми на мислене да не говорим за знанията ми. Успях и да прочета няколко книги, линкове за някои от които също намерих тук. Това като встъпление...
Понеже не искам да отварям нова тема, поставям въпроса си тук. В момента чета мемоарите на маршал Рокосовски в милитерата. Доста са ми интересни и се чудя дали някой от вас знае как са написани - конкретно дали и доколко той е отговорен за тях, понеже към някои от главите има и възстановени части, в които много сурово описва началото на войната - големия брой дезертьори, хаоса и т.н. В същото време на моменти имам чувството, че чета учебник от преди 89г. - немците ни изненадаха, нямаше руски самолети в небето, командването даваше глупави заповеди за контраатаки, в отбрана ги попилявахме и т.н.
Та питам какво Ви е мнението за тези мемоари? Ако имате подръка и допълнителни материали за него ще съм Ви благодарен!
Comment
-
boyankolev написа... понеже към някои от главите има и възстановени части, в които много сурово описва началото на войната - големия брой дезертьори, хаоса и т.н. В същото време на моменти имам чувството, че чета учебник от преди 89г. - немците ни изненадаха, нямаше руски самолети в небето, командването даваше глупави заповеди за контраатаки, в отбрана ги попилявахме и т.н. ...
За липсата на самолети в небето - нормално, в РККА по онова време все още няма система за комуникация и взаимодействие между наземните и въздушните части, тя се появява по-късно.
За дезетьорите - имало си ги е, не забравяй, че СССР съвсем неотдавна е присъединил нови територии - войниците от тези райони със сигурност няма да искат да се бият за РККА, макар разбира се да има изключения, но основните причини са в хаоса, който се създава от началото на войната.
За погрешните и неадкеватни заповеди - причините са с естествен характер. Ако имаш командна верига, със звена, раздалечени на по 200+ километра едно от друго, а и от бойните действия, без пряка връзка с тях е естествено да има хаос, особено ако всяко звено от командата верига се опитва да командва пряко полевите части. Командите по такава верига винаги ще са закъснели спрямо текущата оперативна обстановка - в най-добрия случай с ден. Нормално е в такъв случай полевите командири да се оплакват от неадекватни решения.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
За "Дългът на войника" ли говорим? А я вижте, кой се е прочул.
Любопитното е, че в началото на войната, авто/цензурата не знае как да го нарича, супер-секретен е както престоя му в затворите, така и произхода му, макар че майка му е рускиня, а самият Кости е раждан във Великие Луки, та за него се пише като за командира Р.. Всички смятат, че това е някакво обобщение за съветските командири като цяло...От анонимност към 42-а година излиза.Last edited by von Danitz; 31-05-2009, 23:28.
Comment
-
Това не го знаех, а е интересно
Е, прочува се, макар че това има и доста негативни страни - когато става военен министър на Полша, въпреки желанието си напримерМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
messire Woland написа Виж мнениеМоето впечатление (но имай предвид, че съм ги чел преди 3-4 години поне и сега може да ми се видят по-различни) беше, че са в общи линии честно написани, но след събитията, което значи, че доста е забравено. Със сигурност не си е водил дневник - или поне в текста не си личи такова нещо.
Comment
-
boyankolev написа Виж мнениеБлагодаря Ви за отговорите. Сега като се замисля се усещам, че е малко наивно от моя страна да очаквам някой да ме светне как точно си е писал мемоарите Рокосовски.
Според мен, съдейки по написаното, най-вече в "стария" му вариант, доколкото се е запазил, вероятно са писани след войната, може би не наведнъж. Разбира се, след това са претърпели редакции и т.н.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Един интересен пасаж от мемоарите на Рокосовски, на който не бях обръщал голямо внимание преди:
"Приходилось слышать и читать во многих трудах военного характера, издаваемых у нас в послеоктябрьский период, острую критику русского генералитета, в том числе и русского Генерального штаба, обвинявшегося в тупоумии бездарности, самодурстве и пр. Но, вспоминая начало первой мировой войны и изучая план русского Генерального штаба составленный до ее начала, я убедился в обратном.
Тот план был составлен именно с учетом всех реальных особенностей, могущих оказать то или иное влияние на сроки готовности, сосредоточения и развертывания главных сил. Им предусматривались сравнительные возможности России и Германии быстро отмобилизоваться и сосредоточить на границе свои главные силы. Из этого исходили при определении рубежа развертывания и его удаления от границы. В соответствии с этим определялись также силы и состав войск прикрытия развертывания. По тем временам рубежом развертывания являлся преимущественно рубеж приграничных крепостей. Вот такой план мне был понятен.
Какой же план разработал и представил правительств наш Генеральный штаб? Да и имелся ли он вообще?.."
Кратко резюме: сравнява планът за разгръщане на армията на Царска Русия през Първата световна война с липсата на подобен адекватен план на съветската армия през 1941 г. Сравнението не е в полза на СССР. Докато руският план за ПСВ изхожда от реалните обстоятелства и възможности, през 1941 г. няма нито разумен план, нито е обърнато внимание на реалните възможности на РККА.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Подобно мнение е насочено по-скоро към дилетантските планове на съветските генерали, разчитащи да сразят силите на "световния капитал" с пропагандни средства, да разложат войските му отвътре и само в краен случай да се налага да планират големи операции Така е, като исторически е доказано, че ще победиш. Но това не извинява царската Ставка за някои също големи пропуски. Планове е имало, да, и разчети за превозите и прочие, но винаги по най-малко два, които взаимно се отхвърляли. Получава се каша от половинчатости.
Но все пак Рокосовски е син на железничар, не може да не се впечатлява от транспорттно планиране.
Comment
-
Е, да, така е, но явно хаосът през юни, 1941-ва е в пъти по-голям от подобния през 1914-та. Даже и пропагандната пушилка от след войната не може да го скриеLast edited by gollum; 21-08-2009, 17:42.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
Comment