Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биография на А. М. Василевски

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Биография на А. М. Василевски

Здравейте!

По едно случайно стечение на обстоятелствата, подпитвайки тук и там, преди няколко седмици се натъкнах на името Василевски. Не претендирам за много подробни знания на тема 2-ра световна война и все пак ми бяха известни доста имена, факти и т.н. Поне за човек като мен, който не се е интересувал подробно... Гледам телевизия, хващал съм някой и друг документален филм, чувал съм имена като Жуков, Конев, доста други, сега да не изброявам. Къде какво съм чул от родители, учители, телевизия, книги, интернет, смятах, че имам задоволителна обща култура. И изведнъж(вчера) попадам на този форум. Като попрочетах тук и там, останових, че повечето потребители имат, как да кажа, енциклопедични знания за ВСВ. Осъзнах, че моите познания, сравнени с вашите, са като да смяташ с числата до 20 и да решаваш уравнения...
    И понеже съм любознателен човек, а написвайки в google - Василевски - една от първите страници, които излязаха беше тема от този форум, искам да помоля, който има нерви, време и желание да ми поясни - малко биографични факти за Александър Михайлович Василевский и най-важното - каква е била неговата роля във войната, къде и кои войски е командвал и т.н.
    Единственото, което пак доста случайно разбрах е, че след сраженията в Европа(незнам точно къде и кога) Василевски е бил в Китай и както се изрази източника ми - той е изгонил японците от там :rock:
    Но такива хвърчащи думи на незапознати не са ми достатъчни, затова ето ме тук

Предварително благодаря и най-вече се извинявам :trink39:

За повече погледни тук: http://www.hrono.ru/biograf/vasilevs.html
    Материалът е единствено на руски, но нямам време да го превеждам. Ако те интересува нещо по-конкретно или има проблем с превода - където мога, ще помагам.
    Резюме, за тези, които хич не се оправят с езика: това са различни биографични данни за Василевски, за когото става дума в тази тема.

ВАСИЛЕВСКИЙ Александр Михайлович (18/30.09.1895-5.12.1977), Маршал Советского Союза (1943), дважды Герой Советского Союза (1944, 1945). Родился в семье священника. Окончил Алексеевское военное училище (1915). В Первую мировую штабс-капитан. В Красной Армии с 1918, участвовал в боях с белополяками (1920). В Великую Отечественную войну заместитель и 1-й заместитель начальника, с июня 1942 начальник Генштаба. По поручению Ставки Верховного Главнокомандования в 1942 — 44 координировал действия ряда фронтов в крупных операциях. В 1945 командующий 3-м Белорусским фронтом, затем главнокомандующий советскими войсками на Дальнем Востоке при разгроме японской Квантунской армии. С 1946 начальник Генштаба. В 1949 — 53 министр Вооруженных Сил (военный министр) СССР; в 1953-56 1-й заместитель министра обороны СССР. Автор книги воспоминаний “Дело всей жизни”.

Василевский Александр Михайлович (18.9.1895, село Новая Гольчиха Кинешеманского уезда Костромской губернии - 5.12.1977), полководец, Маршал Советского Союза (1943), дважды Герой Советского Союза (1944, 1945). Сын деревенского священника. Образование получил в Кинешеманском духовном училище (1909), Костромской духовной семинарии (1914; экстерн), Военной академии Генштаба (1937). С началом 1-й мировой войны поступил в Алексеевское военное училище (Москва), которое окончил в 1915. Во время войны командовал ротой и батальоном, штабс-капитан. В нояб. 1917 демобилизован. В 1918-19 инструктор Всевобуча на своей родине, затем учитель в школах сел Верховье и Подъяковлево Голунской области Новосильского уезда Тульской губернии. В апр. 1919 вступил в РККА. Во время Гражданской войны командир взвода, командир роты запасного батальона, пом. и командир полка. В 1920-31 командир отдельного батальона, командир 424-го полка, в 1921-22 нач. штаба 142-й бригады, в 1922-24 пом. командира и и.о. командира 142-го полка. В 1924 нач. дивизионной школы младшего комсостава 48-й стрелковой дивизии. В 1926-27 учился на курсах "Выстрел". В 1924-28 командир 143-го, в 1928-31 - 144-го полка. С 1931 пом. нач. отдела боевой подготовки штаба Приволжского военного округа. После окончания академии Генштаба остался в ней нач. кафедры тыла. В окт. 1937, после того как в ходе чисток были выбиты наиболее подготовленные кадры РККА, переведен в Генштаб. В 1937-40 нач. отделения оперативной подготовки высшего комсостава, 1939--41 - зам. нач. Оперативного управления Генштаба. Василевский довольно поздно - в 1938 - вступил в ВКП(б). С авг. 1941 нач. Оперативного управления и зам. нач. Генштаба. С июня 1942 нач. Генштаба РККА. Одновременно в окт. 1942 Василевский. стал зам. наркома обороны СССР, которым являлся И.В. Сталин. Практически автором всех операций, которые советская пропаганда приписывала Сталину, являлся Василевский. Пользовался исключительным доверием вождя. Координировал большинство крупнейших операций Советской армии, в т.ч. Сталинградскую и Курскую битвы. В февр.-апр. 1945 командующий 3-м Белорусским фронтом, во главе которого занял Кенигсберг и территорию Восточной Пруссии. В июне-сент. 1945 главнокомандующий советскими войсками на Дальнем Востоке. Руководил всеми операциями, приведшими к разгрому миллионной Квантунской японской армии. С марта 1946 нач. Генштаба и зам. министра Вооруженных сил СССР. В 1946 избран депутатом Верховного Совета СССР. С нояб. 1948 1-й зам. министра, а с 24.3.1949 министр Вооруженных сил СССР. После разделения 25.2.1950 министерства на две части: Военное и Военно-морское министерства, Василевский стал военным министром. С 1952 член ЦК КПСС. Сразу же после смерти Сталина при разделе высших постов среди верхушки партаппарата Военное министерство досталось Н.А. Булганину, а Василевский вновь стал его 1-м замом. После создания 15.3.1953 единого Министерства обороны СССР Василевский остался в нем уже простым замом, а в 1956 стал зам. министра по вопросам военной науки и практически потерял влияние в армии. Одновременно в 1956-57 возглавлял Комитет ветеранов войны. В нояб. 1957 уволен в отставку. В 1958 он перестал быть депутатом Верховного Совета, а в 1961 - членом ЦК КПСС. В 1959 переведен на почетную, но ничего не значащую должность, в группу генеральных инспекторов Министерства обороны. Автор мемуаров "Дело всей жизни" (М., 1973). Прах погребен в Кремлевской стене.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Няколко пъти съм пробвал да чета на руски подобни текстове, ама ей така, без никакви познания за езика, но или разбирам погрешно или нищо не разбирам...
      Именно защото не разбирам почти нищо, не потърсих руски биографични текстове, а пуснах тая тема

Редакция:
      И все пак ще пробвам

Редакция 2:
      Както и предполагах, трудно ще запомня нещо по-сериозно

Comment

Добре, в такъв случай ще преведа част от текста, малко е в телеграфен стил, но за повече ... и така:
        От август'41ва е началник на Оперативното управление и заместник-началник на Генщаба. От юни'42ра е началник на Генщаба на РККА. Едновременно с това, от октомври'42ра Василевски става заместник на народния комисар на отбраната (който пост по това време се е заемал от Сталин). Практически е автор на всички операции, които съветската пропагадна приписва на Сталин. Ползвал се е с изключителното доверие на Вожда. Координирал е повечето големи операции на Съветската армия, това число Сталинградската и Курската. От февруари-април 1945та командва 3-ти Белоруски фронт, който превзима Кьонигсберг (сега Калининград) и територии в Източна Прусия.
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Доколкото проследих превода и самия текст на руски - не пише нищо за никакви подвизи в Китай. Има ли такова нещо или информацията ми е грешна?

Comment

- а, пише, пише:
            По поручению Ставки Верховного Главнокомандования в 1942 — 44 координировал действия ряда фронтов в крупных операциях. В 1945 командующий 3-м Белорусским фронтом, затем главнокомандующий советскими войсками на Дальнем Востоке при разгроме японской Квантунской армии.
            т.е., "По поръчение на Генералният Щаб* през 1942-1944 г. координирал действията на редица фронтове** в мащабни операции. През 1945 г. е командващ Трети Белоруски фронт, след това е главнокомандващ на съветските войски в Далечният изток, които разгромяват Квантунската армия."

---
            * "ставка" е название за генералният щаб в СССР
            ** "фронт" е название за стратегическо обединение - група армии.

Comment

И пряко командва операцията срещу японската Квантунска армия в Манчжурия /Североизточен Китай/, където съветската армия безапелационно размазва японците.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Така, както го описвате, излиза, че Василевски е спечелил войната :sm186:
                Другите къде са били през това време? Някъде тук четах за операции Марс, Уран, май във сталинградската тема...

Comment

Ами чети из форума
                  Повечето го има написано, има дискусии ... то ние как мислиш сме стигнали дотам - с четене и дискусии, иначе няма как.
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

Добре, вече и аз се дразня на себе си Отивам да чета въпросната тема от игла до конец, някой ако има нещо друго, интересно да каже за Василевски, няма да му се разсърдя

Comment

Бунис,другарят Василевски е от кохортата на кадърните командири от съветската армия - от най кадърните.Там влизат също Рокосовски ,Малиновски,Толбухини Конев.За другите в момента не мога да се сетя.Жуков не е от тях! Твърдо!Жуков е по-скоро от породата на Хрушчов.Най-лошото е,че трудно се намират достоверни източници за дейноста на Великите пълководци от съветски тип.Биографиите им и мемоарите им не са писани от самите тях а от творчески колективи под контрола на съответните органи.И до сега въпреки перестройки и демокрации великата имперска сила не разкрива нищо от онова което е било.Ако владееш езици потърси в немски източници.Чувал съм,че те са по-точни.
                      За Василовски не съм сигурен,но Рокосовски е бил на заточение в Сибир и е освободен малко преди 22.06.1941г.Изобщо дерзай и ще научиш такива неща от което ще ти падне шапката. :tup:

Torn,от къде я изкопа тази карта.Ще си я изкарам за картина в рамка на стената.
                      Ако успееш да намериш и картата за настъплението в Европа на Работническо-селската червена армия с предполагаема дата 29.06.1941г.направо ще те обявя за голяма работа!Представяш ли си истинският блиц-криг по направленията Варшава-Берлин-Париж-Ла Манш,Кишинев-Букурещ-Виена-Рим-Марсилия,Ленинград-Померания-Бенелюкс - примерно!Сравни картата която показваш с тази на Европа.Направо страхотия.Ще отида скоро време да запаля една свещичка за Адолф Шикългрубер.Може да е бил и малко добър човек.
                      Какво щеше да стане,ако Хитлер не беше изпреварил Сталин
                      Last edited by lobo; 10-08-2006, 20:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Атобиографията на Василевски я има преведена на български, "Дело на цял живот". Интересна е, но докато се чете трябва да си отворил детайлен атлас, защото иначе се затрупваш с имена на села и обекти докато главата ти не запуши...
                        „Аз, Драгомир, писах.
                        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

lobo написа
                          Бунис,другарят Василевски е от кохортата на кадърните командири от съветската армия - от най кадърните.Там влизат също Рокосовски ,Малиновски,Толбухини Конев.За другите в момента не мога да се сетя.Жуков не е от тях! Твърдо!Жуков е по-скоро от породата на Хрушчов.Най-лошото е,че трудно се намират достоверни източници за дейноста на Великите пълководци от съветски тип.Биографиите им и мемоарите им не са писани от самите тях а от творчески колективи под контрола на съответните органи.И до сега въпреки перестройки и демокрации великата имперска сила не разкрива нищо от онова което е било.Ако владееш езици потърси в немски източници.Чувал съм,че те са по-точни.
                          За Василовски не съм сигурен,но Рокосовски е бил на заточение в Сибир и е освободен малко преди 22.06.1941г.Изобщо дерзай и ще научиш такива неща от което ще ти падне шапката. :tup:

Torn,от къде я изкопа тази карта.Ще си я изкарам за картина в рамка на стената.
                          Ако успееш да намериш и картата за настъплението в Европа на Работническо-селската червена армия с предполагаема дата 29.06.1941г.направо ще те обявя за голяма работа!Представяш ли си истинският блиц-криг по направленията Варшава-Берлин-Париж-Ла Манш,Кишинев-Букурещ-Виена-Рим-Марсилия,Ленинград-Померания-Бенелюкс - примерно!Сравни картата която показваш с тази на Европа.Направо страхотия.Ще отида скоро време да запаля една свещичка за Адолф Шикългрубер.Може да е бил и малко добър човек.
                          Какво щеше да стане,ако Хитлер не беше изпреварил Сталин

я, още ли има някой, който да вярва на пълните глупости на Резун?

Comment

кало написа
                            я, още ли има някой, който да вярва на пълните глупости на Резун?

Има, щото е по-готино да вееш байраци и да скандираш лозунги от това да ровиш дебели книги.
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

обявявам акция за събиране на нови и стари екземпляри от трудовете на заслужилия герой клеткоубиец, три пъти герой на антиисторическото изследване, носител на седем хартиени медала за убербестселър Суворов. Ще ги натрупам някъде около Халите и ще стане хубава клада с lobo в средата. от халите минимум до руски паметник ще се вижда.

Comment

Working...
                              X