Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любопитно-как Сталин е станал генералисимус

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Вс¸-же ты в начале не вспомнил про эти 3,4 миллиона... , хотя сравнивал потери.
    А про 3,2 вспомнил. Соответственно они тебе более интересны.

    Кстати, не забывай и то, что в первую войну Россия была с союзниками, а во второй войне только Монголия помогала ей в самое тяжелое время.
    Да и учитывая, что во вторую мировую войну общие жертвы были в пять раз больше- царские потери не в пять раз меньше...
    Да и вообще, царь проиграл а Сталин выиграл. Царь относился к простым людям как к скотине, вот коммунякам и удалось разложить армию, все разбежались по бабам, хотя военно-полевые суды не кто не отменял... А при Сталине каждый человек считал ( может и ошибочно), что от него зависит судьба Родины...
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

    Comment


      Така, във Втората световна война СССР без съюзниците си (как така да няма съюзници, а САЩ и Великобритания какво, да не би да са на страната на Райха?) щеше да загине през 1942 година. Както и всеки от тях - Великобритания, САЩ и СССР - никой нямаше да издържи сам. Въобще, ако ще се шегуваме - да преместя темата в "общи приказки" и аз да взема тогава да говоря забавни неща тук, а не да се старая. Колко му е.
      За пленниците, Виталий, не съм забравил, а имам съвсем други, принципни съображения. Те са съвсем прости:
      - ПСВ: руските пленници като цяло, поради характера на войната, не изгиват в плен. Не знам каква част от тях се завръщат обратно обаче.
      - ВСВ: освен, че много от военнопленниците загиват по лагерите (между 20% и 30% според различните оценки), има и други фактори - Сталин ги обявява извън закона (особено пленените 41/42 година) и след войната те са или разстреляни (тези от 41/42 г.) или по лагери (главно тези след 42 г.).
      Между единия и другия случай има множество принципни разлики. Но разбира се, ако ще го удряме на пропаганда на Сталинските зверства - може би не е тук мястото.
      За жертвите от двете войни: общата сума на загиналите е различна главно поради това, че докато в Първата сраженията са основно по фронтовете (които са статични) и почти не засягат големите градове, във Втората са засегнати много големи площи, боевете се водят в големите градове, има унищожителни бомбардировки и въобще, цивилните жертви са ужасно много. А и освен това, през ВСВ немалко народ бива съвсем безчовечно изтребен в концлагерите. Затова като цяло убитите са повече.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        паметник на Сталин

        Вчера по руската тв хванах част от публицистично предаване (водещ В. Познер). Обсъждаше се идеята в чест на победата да се издигне паметник на Сталин, Рузвелт и Чърчил - в Ялта или във Волгоград...
        "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
        Предизборна програма

        Comment


          По-добре да издигнат паметници на съветския, американския и английския войник. Но не тези комунистически недомислия, а истински и въздействащ.

          Comment




            Днес се готвех да отговоря на въпросите ви но като гледам на повечето ви е отговорено. Затова засега ще се въздържа.
            НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

            Comment


              ако въобще искаш да те взема някой насериозно повече, отговори на въпросите, които бяха зададени директно към теб.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                Елемаг написа
                Е при такова призоваване ще отговоря поне на десетина но въпросите.


                Нито една от горе изброените точки ги няма в съветския наказателен кодекст

                Сталин не е оставил след себе си руини. Той постави началото на бъдещата космическа техноимперия. Ето какво е положението през 1950 г:
                http://www.nasha-rodina.ru/red_more.php?id=297_0_5_0_C

                Руини остави Горбачов.


                Именно там ти е проблема че си мислиш че с четене на военна литература можеш да се научиш да воюваш. То и затова днешната българска армия е такава-защото четат само но са гола вода като командири.
                А зато че си видиш ли по осведомен от генералисимуста е толкова далеч от истината че не заслужава внимание.

                Достатъчно е да погледнеш мястото на СССР в световната икономика, политика и влияние .


                Това можеш да го кажеш на някой който не е живял при социализма, не на мен. Аз съм живял 20 години от живота си в тази система знам че нищо подобно нямаше. За сметка на това законите се спазваха и мизерстващи нямаше.


                Ако можеше щеше да я има. Но явно не може.
                Има ги, има ги, но не там. То в официалните съветски документи много неща няма, но това го има. За малолетните има специален УКАЗ на Сталин. За самопризнанието - това е основна теза на Андрей Януариевич Вишински, главен обвинител при Сталин. На процесите обвиняемите се бият в гърдите и тържествено заявяват, че са всякакви. Защото ако не, после ги чакат мно-ого неприятни неща.

                Космическата техноимперия, която не може да осигури на гражданите си живот, подобаващ им на граждани на огромна страна, е колос на глинени крака, затова и бързо рухна. Космическите кораби не се ядат.
                Ето ти Щатите - хем космическа, хем техно, хем империя, пък гражданите й - богати.

                Горбачов се опита да спаси неспасяемото и почти успя, но накрая се разколеба. Вината за това е на Сталин. Защото забрави индивида и свонодата му и изтри тази идея от културата на соц.държавите. После тя полека се възроди, парадоксално точно И от комунистическите елити. Зер и те искаха мерцедеси за децата си

                Ти като си живял 20 години в такава система, да не мислиш, че аз не съм бил там някъде до тебе?! Точно такова нещо имаше. Само че, нашите 20 години бяха последните 20 на тая система, а тя тогава беше мно-о-го мека.

                За държавата без терор:
                1) Да разбирам ли от думите ти: "Ако можеше щеше да я има. (държавата без терор)Но явно не може.", че признаваш наличието на терор по онова време?
                2) Какво ще кажеш за Югославия при Тито? Макар и комунистическа, но с много по-богат народ? Какво, освен сталиновата желязна хватка попречи и СССР да е такъв. Тогава и Горбачов нямаше да дойде, че нямаше да има нужда от него.
                3) Що пък да не може? Нима СССР не е могъл да съществува без масови лагери и репресии? Защо е това?

                ПП
                Вай, чак сега видях сайта за 50-тте. Как вярваш на Сталинова пропаганда, бе човек. Все едно да ми цитираш "Майн кампф"!

                Comment


                  Заради обективността, не мога да не споделя недоумението си. Сталин докрая на живота му (1940 год.) е покровителствал и фаворизирал Михаил Булгаков, авторът на "Майсторът и Маргарита" и "Бялата гвардия"
                  ?!?!?!?!?

                  Comment


                    Знам го това, но не е толкова еднозначно.
                    От една страна - Сталин харесва по някакви причини само една от книгите на Булгаков, мисля че беше "Бялата гвардия". Което е повод да не бъде предаван на "органите", както наричат репресивния апарат в СССР/Русия.
                    От друга обаче, по същото това време, та до смъртта на автора, има кампания срещу него във вестниците, като го осмиват, публикуват постоянно материали с доста гнусна лична насоченост. Чел съм част от тях - просто са ужасяващи нападките. Това е може би в основата на причините, че Булгаков умира в началото на 40те. И част от тези събития могат да се проследят в книгата "Майстора и Маргарита".
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      Е, имайте предвид, че с по-известните интелектуалци най-често са постъпвали така - първо завеждат дело срещу тях и ги интернират някъде далеч. След 3-4 години завеждат тихомълком ново дело и най-чето ги изпращат в лагер, където ги ликвидират. Под "известни" имам предвид такива, за които се вдига шум и на запад и въобще сред дипломатическите среди. По същият начин постъпват с Осип Манделщам - първоначално го заточват далеч на север (около името му обаче много се шуми - и то и от чужди дипломати). Мотивите на властта са "да се изолира, но да се запази живота му". След време, когато интереса вече е по-слаб (в конкретнитя случай след 3 години), набързо го пращат в лагер, където умира.
                      Но така постъпват с много други...
                      Впрочем, с времето нещата се променят в процедурно отношение - след 1937 г. особено.

                      Comment


                        Е, не бих казал, че си прав, Стагон. Напарви си малко изчисление и ще видиш. Споменатият от теб период е с продължителност 167 дена (от 22.06.41 г. до 05.12.41 г.). Ако приемем, че общите загуби на РККА (убити, ранени, пленени) за този период са 5 000 000, към тях добавим и общите загуби на Вермахта - около 800 000 души (мисля че идвете са малко ресилени, но да го приемем). Това означава, че средните загуби на ден ще са 34 732 души. Освен това тук говорим за "общи загуби" - убити, ранени и пленени. А Воланд говори само за убити. Т.е., наистина през ВСВ военните загуби на ден са по-малки, от тези през ПСВ.
                        А това за 100 000 убити на ден... мисля е твърде пресилено за която и да е война.

                        Comment


                          Няма как да е така, първо, защото половината от числото са пленници. Второ - дори и с пленниците се получават под 38 000 на ден. Трето - това ниво на загубите се поддържа само през 1941/42 година. И четвърто - почти само при съветската армия.
                          Докато през ПСВ загубите са големи във всички армии. Точно на Западния фронт могат да загинат по 50 000 души на ден.
                          А както казах и по-назад в темата: разликата между двете войни е заради големия процент цивилни жертви във втората.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            KG125 написа
                            Какво ще кажеш за Югославия при Тито? Макар и комунистическа, но с много по-богат народ?
                            Преди време по Дискавъри даваха едно предаване, в което се разказваше, че и в Югославия е имало репресии (май Тито е взимал пример от Сталин). Събирали една група неугодни бога (Тито) югославяни, закарвали ги в лагерчета и ги карали да местят камъни от точка А до точка Б и обратно. И така няколко години...
                            Не мисля че Югославия беше изцяло комунистическа, по скоро леко към диктатура се накланяше
                            Иначе американците и другите натовци си помагаха на другарите от Югославия, бая оръжие им продадоха.
                            „Аз, Драгомир, писах.
                            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                            Модератор на раздел "Военна Авиация"

                            Comment


                              Ок ,пак вземи средните данни и ще видиш, че няма как да ги докараш дори до 50 000 на ден общо, а за ПСВ говорим само за 50 000 убити на ден (а не "общо" - убити, пленени, ранени, болни и т.н.).
                              Що се отнася до отделна операция - ок, потърси и анализирай данни, след това ги приведи тук - уви, аз в момента нямам време за това.

                              Comment


                                Немски загуби от 22.6 до 10.12. 1941 г.:
                                ранени — 18 220 офицери, 561 575 унтер-офицери и редници
                                убити — 6827 офицери, 155 972 унтер-офицери и редници
                                изчезнали — 562 офицери, 31 922 унтер-офицери и редници
                                Това е по въпроса.
                                От къде: Халдер, който по това време е в ОКХ и е възможно най-достоверния източник по въпроса.
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                                Comment

                                Working...
                                X