Елемаг написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любопитно-как Сталин е станал генералисимус
Collapse
X
-
Гост
-
Ми огледай се колко мутри, ганстери, корумпирани политици, митничари,данъчни, чиновници , национални предатели и така нататък има из България и си помисли дали мястото им не е в затворнически лагери. Като увеличиш мащаба до размерите на СССР ще получиш горе-долу броя на затворниците в ГУЛАГ. А Мишин е наследника на Коральов който спъва развитието на съветската космонавтика в продължение на 8 години. Абсолютен саботьор:fire::fire::fire:НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Искам да попитам, понеже говорим за генералисимуси, всъщност те колко се били ?
В света - около 30 човека.
Званието, респ. титулът "генералиссимус" произлиза от лат. generalissimus - "най-главният". За първи път е присвоено във Франция на Анжуйския херцог ( 1569г. ). В Русия първият генералиссимус е воеводата А. Шеин ( 1695г.). На А.В. Суворов званието е присвоено на 28.10.1799г. (ст. ст.). Званието е въведено на 26.06.1945г. в СССР, като на Й.Сталин е присвоено на 27.06.1945г.
Руският полководец П.А.Румянцев не е носил званието генералиссимус, а генерал - фелдмаршал, присвоено му през 1770г.SEMPER AGRESSUS
Comment
-
Гост
Елемаг написа
Лично за мен най-голямата заслуга на СССР държавата за която най-много е направил Сталин е започването на космическата надпревара. Ако не беше СССР още нямаше хора да летят в Космоса.
Шегата настрана, СССР си беше един от стожерите на световния прогрес в това отношение, но чак пък ако не беше той....
Елемаг написа
Ми огледай се колко мутри, ганстери, корумпирани политици, митничари,данъчни, чиновници , национални предатели и така нататък има из България и си помисли дали мястото им не е в затворнически лагери. Като увеличиш мащаба до размерите на СССР ще получиш горе-долу броя на затворниците в ГУЛАГ.:
Я кажи, любезни, Корольов в коя от тези категории го слагаш? Я да видим - ще да е мутра или национален предател.
Национални предатели ще да се и свещениците от руската църква, едно известно число писатели, вкл. и 4 000 000 (четири милиона) военнопленници, допуснали национално предателство с факта, че са попаднали в плен.
А стига, а?
Comment
-
Чистките също са използвани от редица изроди за разчистване на лични сметки. Голям брой съвсем изрядни дори за сталинските критерии хора са затрити просто защото някой с влияние не ги е харесвал.
Системата е откровено престъпна и никакви космически постижения не могат да я оправдаят.
М-у другото, при всичките си ресурси, икономиката на СССР беше 10 пъти по-малка от тази на САЩ (средно разбира се).albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Гост
виталий написаВот совсем свежий пример, что даже в национальных регионах Сталина вс¸таки больше уважают, чем ненавидят. http://www.rambler.ru/db/news/msg.html?mid=5783755
Впервые на постсоветском пространстве после долгих споров все-таки будет установлен памятник Иосифу Сталину. В среду депутаты Мирнинского районного собрания Якутии приняли решение об установке бюста генсеку на площади Победы в городе Мирном...
Но я лично категорически не стал бы ставить ему памятник, впрочем как и сносить красивые старые тоже не стал бы...
Сталин несъмнено е мащабна фигура. Но е посветена на негативен обществен строй, каквото ще да му е било здравеопазването. За Якутия също не знам колко целокупно якутския народ желае паметници на Сталин или някой местен шеф го сънува нощем. Ако искате, слагайте паметници, ако искате, недейте, то си е ваша вътрешна работа. За махането май си прав. Историята си е история, а и доколкото знам, паметниците на Сталин са с доста приемлив вид, за разлика от символите на култа към него приживе.
Като сложиш всичко на везните, ще натежи негативното. Народът много е пострадал, могло е без това.
Imperial написаЧистките също са използвани от редица изроди за разчистване на лични сметки. Голям брой съвсем изрядни дори за сталинските критерии хора са затрити просто защото някой с влияние не ги е харесвал.
Системата е откровено престъпна и никакви космически постижения не могат да я оправдаят.
М-у другото, при всичките си ресурси, икономиката на СССР беше 10 пъти по-малка от тази на САЩ (средно разбира се).
виталий написаЯ считаю, что ГУЛАГ может быть и ценой безплатного здравоохранения.
Лично я не задумываясь отдам жизнь и здоровье за то, что бы мой реб¸нок ( или внук) был уверен, что его больного не бросят где попало с формулировкой - вы не заплатили за страховку, на вас нет денег, а если и другие дети смогли бы пользоваться этим то это ещ¸ лучше.
ГУЛАГ -Место перевоспитания за те нарушения закона которые они совершили, а законы всегда комуто не нравяться, мне я скажу тоже не нравятся те законы. В средние века, если в деревне погибали коровы, то искали ведьму в деревне и е¸ топили по закону, мне это тоже не нравиться но обвинять царя за это я не могу...
Про плохих людей я имел в виду, что на самом деле я ещ¸ не слышал о достойных людях в России кроме деятелей культуры на страницах этого форума.
Даже если сказать, что и Сталин и Хрущев и многие другие потеряли своих сыновей на войне, в ответ можно услышать аргумент - это звери, они даже своих детей не жалели.
Сталин как человек типичний пример великого лидера своего времени. Лично скромний и достойний. В те времена никто не мог себе позволит спрятать своего сина от войне. Он в етом отношении наложил железний стиль поведения верхушки. (Что не помешала ету верхушку тащить трофеи из Германии лично для себя).
От етого никак не следует, что его режим хороший. Гитлер тоже скромний был.
О достойних людей - не надо перечень здесь делать. О политиках не буду, они .... ну, они политики. Одного только Висоцкого достаточно.
Comment
-
виталий написаОдно из "добри дела" - всеобщее бесплатное образование.
После этого каждый человек в бескрайней стране получил шанс чего-то добится в жизни а не быть безграмотным убожеством как при царе.
Всеобщее бесплатное медицинское обеспечение.
После этого даже до сих пор у нас в стране можно сделать самую дорогостоящую операцию простой, бедный человек ( правда сейчас это почти фантастика)
Поне според мен ...
Елемаг написа
Както вече споменах преди врема самите руснаци оценяват Сталин като най-успешния руски лидер на 20 век. Това ясно показва какво мислят по-въпроса.
Това, че даден човек или група от хора имат определено мнение не означава, че всички останали в страната са длъжни да го разделят.
Виждам, че дребничкия човечец в Кремъл обаче пак налага противоположния типично комунярски начин на мислене. Жалко, че в страната дала на света толкова големи хуманисти и интелектуалци, добрия и подличък ученик от последните чинове на едно малко училище в Ленинград засега успява да върне сянката на мустакатия изверг (засега само сянката!) и дори да печели популярност. Но никой изрод не е вечен...
Русия никога няма да е Путин, Сталин, Ленин или Николай Втори, нито дори Петър Велики. Не е и дори самовлюбения и натруфен с изкуствено лустро Никита Михалков.
Русия за мен е мозъкът на Менделеев, сърцето на Пушкин и душата на Достоевски. Слава Богу, това е Русия
Comment
-
Гост
Николай, интересно ми е , ти би ли успял да докараш СССР, дотам докъдето е успял Сталин за 27 години...
Радвам се че би избягнал репресиите, но не забравяй , че Русия от 1925 не може да се сравнява с нито една Европейска сила...
През 21-а дори и "Пановете" ги биха...
Не че съм фен на тоталитаризма, но...
Comment
-
Айде, айде. "Пановете" щяха да видят победа друг път, ако Сталин беше изпълнявал заповедите на Тухачевски. А така плановете на пълководеца увисват във въздуха и вместо победа се обръщат в поражение. Сталин е дилетант във военните дела, точно като Хитлер.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Stagon написаНиколай, интересно ми е , ти би ли успял да докараш СССР, дотам докъдето е успял Сталин за 27 години...
Радвам се че би избягнал репресиите, но не забравяй , че Русия от 1925 не може да се сравнява с нито една Европейска сила...
През 21-а дори и "Пановете" ги биха...
Не че съм фен на тоталитаризма, но...
Я прочети по-внимателно какво е написал Николай:
"Но цената на милиони човешки животи е несравнимо по-голяма от безплатното образование или здравеопазване."
Или за теб ефективността може да бъде поставена над човешкия живот??? (Не забравяй говорим за управление на държава, не за командване на бойна част)
Или си мислиш, че няма разлика м/у двете?
Смяташ ли, че можем да въобще да дискутираме Сталин и историческото му наследство (защото темата отдавна се е обърнала точно на това), без да използваме морални категории?
Казваш не си "фен" ... но гледаш на хората, като на "човешки материал"?.....
Това са принципни въпроси Stagon, мисля, че е най-добре първо да си отговориш на тях, преди да отговаряш на мен.
Comment
-
Гост
messire Woland написаАйде, айде. "Пановете" щяха да видят победа друг път, ако Сталин беше изпълнявал заповедите на Тухачевски. А така плановете на пълководеца увисват във въздуха и вместо победа се обръщат в поражение. Сталин е дилетант във военните дела, точно като Хитлер.
Comment
-
Към Стагон - за Тухачевски и Варшавската
В общи линии планът на Варшавската операция е добре замислен, обаче ударите, които трябва да се нанесат, за да може да се достигне победа са нанесени само частично - Сталин, който заедно с Будьони и Ворошилов командва 1ва Конна армия, вместо да нанесе удар по плана, решава, че не бива да лседва плановете на "военния специалист", вместо това атакува фронтално Лвов. Можеш да прочетеш биографията на Тухачевски, или да видиш тук: http://militera.lib.ru/research/shaptalov/10.html
Има и за тази операция, обаче е на руски. Връзки към тази книга съм давал досега няколко пъти.
Иначе няма да е лошо може би да отговориш на въпроса на Албирео.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Я кажи, любезни, Корольов в коя от тези категории го слагаш? Я да видим - ще да е мутра или национален предател.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Като начало, Тухачевски създава основните на тази армия, с която по-късно СССР печели войната. Негови са и идеите, залегнали в съветските бронетанкови части. Има много разнообразни косури и недостатъци, но като цяло е един от основните хора, създали РККА. Наред с него си заслужава да бъде споменат Уборевич - човекът, който се опитва да създаде съветски офицерски корпус с качества като на немския. Наред с тях - цяла група теоретици (Свечин, Галактионов, Исерсон). Все хора, които "изгарят" покрай чистките.
Конкретно по темата - оперативният план на Тухачевски във Варшавската операция е много рискован (но това важи за вески план, който може да разчита на успех) и разчита в голяма степен както на съединенията, намиращи се под непоседствен контрол на Тухачевски, така и на втората група "мобилни" съединения - Първа конна на Будьони, които обаче не са под негов пряк контрол (макар че има правото да им дава заповеди - там системата е объркана и сгрешена поначало). Общо взето, вместо да действат по плана на Тухачевски, ръководителите на Първа конна (Будьони, Ворошилов, Сталин) започват обсада на Лвов и там си и остават, поради което увисва и фланга на Тухачевски.
За момента толкова, че нямам никакво време и са ме налегнали с работа .
Comment
-
Гост
albireo написаНе, че си фен на тоталитаризма, но какво Stagon?
Я прочети по-внимателно какво е написал Николай:
"Но цената на милиони човешки животи е несравнимо по-голяма от безплатното образование или здравеопазване."
Или за теб ефективността може да бъде поставена над човешкия живот??? (Не забравяй говорим за управление на държава, не за командване на бойна част)
Или си мислиш, че няма разлика м/у двете?
Смяташ ли, че можем да въобще да дискутираме Сталин и историческото му наследство (защото темата отдавна се е обърнала точно на това), без да използваме морални категории?
Казваш не си "фен" ... но гледаш на хората, като на "човешки материал"?.....
Това са принципни въпроси Stagon, мисля, че е най-добре първо да си отговориш на тях, преди да отговаряш на мен.
И после, ми е неприятно когато едно нещо се изкарва лошо от начало до край. За мен е ценен всеки живот, до момента в който не е заплаха за мен. Това достатъчно ли е? Моралните категории за онова време са нещо относително. Защото всяка страна забягва от тях повече или по-малко.
Прочетох мнението му достатъчно внимателно, а ти прочете ли правилно въпроса ми, как би се справил някой на мястото на Сталин с тази непосилна задача, това не означава че оправдавам Тиранията, просто питам ТИ как би действал. Защото аз критикувам (обикновено) ако знам че ще се справя по-добре... Нищо лично. Ок?
Този ти въпрос е по-скоро към някой психар Сталинист, който би разстрелял всеки, само зашото е враг на народната власт (каквото и да означава това)
Comment
Comment