Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любопитно-как Сталин е станал генералисимус

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

виталий написа
    По крайней мере, звания Генералиссимус он достоин больше нас с Вами.

За другите на форума не знам, но аз определено не мога да се сравнявам с него... Все пак не съм изтребил 20 милиона от собствените си сънародници, половината от семейството си, не съм екзекутирал хиляди военнопленници от страна, с която не съм във война, не съм водил армия, дала милион и половина неранени пленници за три месеца война, не съм изгубил половината от дивизиите си, попаднали в обкръжение пак за същите три месеца заради гениалното ми командване, не съм слагал картечници зад собствените си войници, когато с хиляди съм ги пращал на смърт, не съм карал посланика на една малка балканска страна да иска от мое име унизителен мир... :nworthy: Разбира се, че не мога да се сравнявам с такъв генералисимус и да бъда достоен за неговото звание....Бих предпочел да съм обикновен полкови командир от българската армия през която и да е от войните, които България е водила през последните сто години...

Comment

Не си и изпращал върналите се от вражески плен войници в Сибир, докато забравят как изглежда Европата....

Comment

Синът на Айзенхауер

Едно не може да се отрече и това е че Парадът на победата се приема от Жуков, защото Сталин отказва тази голяма чест!
        (За мен Сталин е противоречива личност, но като при всеки друг му виждам и силните и слабите черти).
        Спомням си и един факт, много добре описан и в мемоарите на Жуков ако не се къжа и в "Кръстоносния поход в Европа" и в една книга "За Шарл Дъо Гол", когато на финалния празник на победата, на съветския купон , присъстват много висшестоящи съюзнически командващи.
        Синът на Айзенхауер е подканен да вдигне първата наздравица.
        Макар и смутен той поглежда Сталин и решава да пие за истинския победител във Втората световна война - Георят - Руският войник.
        Сталин се усмихнал по своему и пръв вдигнал чаша.
        Изключителен момент според мен и изключителна наздравица, умно е било момчето

Comment

Както и да се погледне малко са хората които могът да се похвалят със създаването на такава могъща държава като СССР. Не напразно и до момента той е идеал на милиони хора. И понеже не е бог естествено има и недостатъци но според мен положителното в неговите действия е повече от отрицателното.
          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

До преди година и аз бях убеден като теб, но срещите с прекалено много хора, запознати с неговото управление ме навеждат на мисълта че не искам да имам нищо общо с него. Факт е че все още ми е слабост, но ...
            Мисля че единствения начин да те убедя че не е бил перфектен е да ти пожелая да живееш по негово време (знам че звучи малко идиотски, но...)
            Разбира се дразня се на глупостите на оная отр..ка Резун, но мисля че го иддеализираш прекалено...

Comment

Елемаг написа

Както и да се погледне малко са хората които могът да се похвалят със създаването на такава могъща държава като СССР.
              Не знам кой нормален човек би се хвалил със създаването на държава от типа на СССР. Но сталин в никакъв случай не я е "създал".

Абе елемаг, я изброй конкретно кои точно добри дела на Сталин те възхищават толкова.
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

1) Създаване на тежка промишленост
                2) Мощна и обучена (поне към 45-а) армия.
                3) Огромна империя (връща всичките бивши руски земи) и Източна Европа е под съветския ботуш.
                4) Разгромява най-мощната армия в Европа.
                5) Превръща СССР в една от двете Супер сили.
                (не съм казал че няма лоши черти, общата ми оценка е по-горе)

Comment

Мисля, че казах "добри дела".
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа
                    Мисля, че казах "добри дела".
                    Зависи, ако си поданник на СССР, не може да не се гордееш с тези неща. Това че ние сме Българи ...

Comment

Ами не знам как бих се гордял като знам на каква цена са извършени тези неща, при това цена която въобще не е била неизбежна.
                      albireo написа

Comment

Imperial написа
                        Ами не знам как бих се гордял като знам на каква цена са извършени тези неща, при това цена която въобще не е била неизбежна.
                        Вярно е. Но все пак това са значително постижения, а и Русите никога не държат на жертвите (не ги обиждам, така съм забелязал), ако мислиш че греша, просвети ме, че да знам занапред

Comment

Имам доста информация за икономическото и социалното развитието на СССР 1920-1939, но не ми остава време да систематизирам някакво малко докладче само с факти...
                          albireo написа

Comment

Imperial написа
                            Имам доста информация за икономическото и социалното развитието на СССР 1920-1939, но не ми остава време да систематизирам някакво малко докладче само с факти...
                            А за 1939 - 1953?

Comment

След '39 са ми по-малко, но пак имам, на практика за целия период 1920-1989.
                              albireo написа

Comment

Към данните трябва да се подхожда с едно на ум, ми се струва. От това време има много пропаганда и много фалшиви информации, всичко е било държавна тайна и т.н.

Успехите на СССР са големи, обаче:
                                1) Цената, която народите му са платили е абсолютно неприемлива от всяка гледна точка. Няма какво да се мисли, че руснаците не мислели за жертвите. За тях не е мислело Сталинското ръководство. Близките им са мислели, и още как!
                                2) Всички постижения са на везната с отрицателен знак, защото не водят до нищо добро за хората. Печели комунистическата върхушка в Източна Европа, защото е докарана на власт от Съветската армия, изградена с цената на чудовищен терор и ограбване на съветския народ най вече. Индустрията е и си остава тежка, като неглижира нуждите на хората и им взима всичко за военното производство. Освен това, най-лошото постижение на тия времена е създаването на манталитета, че на отделния човек винаги може да се посегне, в името на всякакви цели. И че на неговото мнение и претенции безнаказано може да се отговори с неглижиране, мълчание или терор.

Comment

Working...
                                X