Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-финландската война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Fasho написа

ако съюзниците ни не бяха толкова себични и ограничени сега нещата нямаше да са такива.

Извинявай, ама с това непрекъснато оплакване от съюзниците ме провокираш да ти припомня фразата "Кой ми сра в гащите"
    Донякъде си прав, че са мизерници, но никой не ви ги е тикал насила-сами сте си ги избрали
    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

На книга нашите съюзници не изглеждат зле. Но на практика ъе се провалят. Товв ни коства Войната. Войната е съвместно начинание. Тя не е дйствие на сама страна. Сама, тази страна е обречена на неуспех. Това ни се случи и на нас. Германияв първо бе издънена, а после и предадена от съюзниците си. Сянката на позора от ПРЕДАТЕЛСТВОТО за винаги ще тегне над тези държави. Защото няма нищо по-долно от това да предадеш един съюзник, дори може да се каже един приятел.
      "Войната е продължение на политиката с други средства" Генерал Карл фон Клаузевиц

Comment

Originally posted by "Fasho"

На книга нашите съюзници не изглеждат зле. Но на практика ъе се провалят. Товв ни коства Войната. Войната е съвместно начинание. Тя не е дйствие на сама страна. Сама, тази страна е обречена на неуспех. Това ни се случи и на нас. Германияв първо бе издънена, а после и предадена от съюзниците си. Сянката на позора от ПРЕДАТЕЛСТВОТО за винаги ще тегне над тези държави. Защото няма нищо по-долно от това да предадеш един съюзник, дори може да се каже един приятел.
        Ми хуу. Но ще те разстроя. Тях не ги сърби оная работа, разбираш ли. Те, напротив, дори се опитват да го забравят това прителство!
        Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

Нямам време за дълъг и обстоен отговор (но ще гледам да намеря ), но без съюзниците си Германия би постигнала мноооого-по-малко от това, което постига на практика. Без Италия Райха няма дори бегла възможност да застраши сигурността на Британската империя. Да не говорим, че целия южен фланг на Райха "виси" при каквито и да е офанзивни операции на изток. Така че - напразно ги обвинявате - Германия не губи войната заради тях - тя я губи от своите противници. Благодарение на участието на съюзниците й (колкото и малко да е на моменти) тя издържа достатъчно дълго (е - и благодарение на собствената си сила, разбира се, ама това за всички ни е ясно). А вече споменах, че "предателство" е съвсем друго нещо - в тази война на Германия се пада да извърши най-много "предателства" към различни свои дипломатически партньори.

Comment

Доколкото съм запознат първоначалната идея е била, прокомунистическо "финско правителство", да си спретне минипреврат и да призове Големия Брат на помощ.
            Явно не е станало, та се е наложило да се "мисли" друга причина за войната, как фините смятат да завладеят цяла Карелия.

В интерес на истината Сталин е имал нескритата амбиция да възстанови Имперските граници отпреди 17-та, които са включвали Прибалтика, Финландия и Полша.
            Прибалтика си я прибира обратно с хитрия трик за оказвана помощ, от Полша си взима половината с договора Рибентроп-Молотов, но виж с Финландия ядец.

Линия Манерхайм е била на определени участъци с дълбочина 140 км - едно наистина сериозно фортификационно съоръжение, изцяло съобразено с топографията.

Идеята на фините е била да възпрат и забавят съветското настъпление до пристигането на 150 хил. френско-британски експедиционен корпус , с който да преминат в настъпление.
            В интерес на истината това им се отдава доста добре за периода от 30 ноември 1939г. до 10 февруари 1940, когато става пробива на линия Манерхайм.

Точно тогава и руснаците търпят най-големите си загуби.

Само за сведение - от армия наброяваща 1 милион руснаците за периода на войната 105 дни губят 391.8 хил.
            40 % загуби за армия превъзхождаща числено и по въоръженост противника.
            Е вярно, че в първата част на войната смазката замръзвала, пушките не стреляли, солдатите мрели от студ поради лоша екипировка и непригодност за зимен бой...
            но фините за цялата война губят 24 912 човека от армия 500 - 600 хил.

Както и да съпоставям загубите, фактите говорят.

Съжалявам, но просто ще трябва да цитирам някои факти.
            " Наиболее упорные бои развернулись на Карельском перешейке. Укрепления здесь строились финнами не одно десятилетие, но особенно активно строительство шло в в конце 30-х годов. Протяженность обороны составляла14о км. Оз¸ра, болота, реки, скалы и камни искусно использовались при сооружении оборонительной линии, получившей название линии Маннергейма. Система включала 210 дотов(долговременных огневых точек), 546 дзотов (дерево-земляных огневых точек). На этом рубеже финны сосредоточили армию в 100 тыс. человек,460 орудий, 200 самолетов, 25 танков Лесные завалы, минные поля, до 45 рядов проволочных заграждений прикрывали подходы к основным укреплениям.

Советские войска, начав наступление, только
            2 декабря смогли подойти к основным укреплениям линии Маннергейма понеся уже немалые потери "

"Севернее Ладожского озере советские войска оказались в трудной ситуации из-за очень труднодоступной для передвижения местности. Точных карт местности у командиров не было, многие подразделения двигались "вслепую" и подвергались нападению финских частей, особенно успешно атаковавших колонны боевой техники на заснеженных узких дорогах. Несколько дивизий попали в окружение и были разбиты финской армией."

А ето и линк към цитираното

както и още един нелош сайт http://som.fio.ru/RESOURCES/DRACHLER...SITE/INDEX.HTM

Във "Вокруг Света" имаше великолепна статия в два поредни броя, ако хвана линк ще дам и него.

Моето лично мнение е, че руско-финската война се е един погром над добре екипирана, но крайно неподготвена за зимна война армия и пример за това как може с добра отбранителна доктрина да се възпре и обезкърви превъзхождащ противник.
            Истината е някъде там - реплика на очния ми лекар.

Comment

Със закъснение, но все пак....

Добре дошъл, но аватарчето е възголемичко, не виждаш ли?

Comment

---

Ето ви да четете каквое представлявала тази линия.
                А за valsodar: добре дошъл ама найстина вземи си сложи малко по-съразмерен аватар.

Comment

Valsodar, това на аватара да не е Манерхайм, защото този ми прилича доста на финландски фелдмаршал - петлиците му са кръстосани жезъли?

Този аватар наистина е доста големичък.

Comment

Gaden Gogi написа
                    http://armor.kiev.ua/army/fort/findot.shtml
                    Ето ви да четете каквое представлявала тази линия.
                    А за valsodar: добре дошъл ама найстина вземи си сложи малко по-съразмерен аватар.
                    Aватара е в свински формат - ще потърся нещо малко по-нормално.
                    Имаш ли линкове към свестни податки за аватари?

Comment

Ползвай този
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Дискусия около леките и по-специално амфибийни танкове

Erich Von Manstein написа
                        Valsodar, това на аватара да не е Манерхайм, защото този ми прилича доста на финландски фелдмаршал - петлиците му са кръстосани жезъли?

Този аватар наистина е доста големичък.
                        Благодаря за аватарчето (смених го с по-приличен формат)- м/у другото биографията на Манерхайм е доста интересна - патриот за Финландците - фашист за Руснаците.
                        Въпрос на гледна точка, за мен е по важен като стратег.

Разгледах линкчето за линията "Манерхайм" - дотовете са показани великолепно и човек може да осмисли вече нещата.

Но май, наистина ще се съглася с руските рапорти, че входовете им са недобре укрепени.

А иначе съм гледал и снимки на мои познати почивали в Карелия, близо до Ленинград - там все още има доста запазени дотове, впечатляващи с направата си.

При нас в България, някой да знае, има ли подобни дотове с конструкция като финландската?

Comment

Баранная Битва - Овчата битка - Жигулевските възвишения ?!

po turската граница има доста бункери и дотове, но с а с друга конструкция. Имам спомен че съм виждал бункер и в Равда (еех като бяхме ученици ходих веднъж там на лагер), село до несебър (ходи се дори пеша) та там точно над плажа имаше.

Comment

Gaden Gogi написа
                            po turската граница има доста бункери и дотове, но с а с друга конструкция. Имам спомен че съм виждал бункер и в Равда (еех като бяхме ученици ходих веднъж там на лагер), село до несебър (ходи се дори пеша) та там точно над плажа имаше.
                            Дотове съм виждал, южно от Ямбол, но там основно се вкопаваха Т-34 - евтино, елементарно и донякъде надежно.

Тук таме по клисурите имаше и дотове за фронтално пресрещане, но финската концепция за флангово застъпване и припокриване на огневата линия на дотовете , ми се стори доста прагматична.

Въпреки че концепциално идеята е разработена за доктрини прилагани през 1-вата Световна.

Преди време, ми попадна каталог за военно оборудване и там имаше идеи за дотове, вкопавани на по 4-5 етажа надолу в земята - ако не се лъжа швейцарците имат изградена подобна система из техните алпийски проходи.

Това е и една от сериозните причини Хитлер да не влезе в Швейцария.
                            Неутралитета не опази Швеция.

Comment

картечни бункери - около 200 по морето, два са на плажа в Бургас, има и в Созопол, на Златна рибка и така.
                              Едноетажни, германски цимент, без никакви сложнотии, две до три амбразури, дебелина около метър

Иначе са строяли линията Крали Марко, срещу турците , но аз не съм я виждал

Comment

Туй на Равда е артилерийска позиция, по слухове германска. Личат доста ясно постаментите за оръдията, както и загадки от свързочни окопи. Бункерчето е супер мизерно, картечно, с бая неясна цел - сигурно е предвидено да пази фронтално позицията, обаче тя се намира на един нос около 20-30 метра над морето и практически от бункера, който не е точно на ръба ми малко навътре, има видимост по 50м от равния нос горе, после ръбът закрива сяква видимост към плажа.
                                XV mile the sea brode is
                                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                                X