Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За Сталиновите чистки в РККА и техните последици

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Уф, да, моя грешка, извинявай. Мехлис ... да, Мехлис го отнася, но за друго, заради действията си в Кримската кампания, ако не греша, но там все пак загиват цели две армии. Докато другите ... айде, да речем, че Павлов, е в общи линии жертва на Сталин, макар и избран от Мехлис (Павлов, заедно с Коробков, които просто са "на линия" и могат да бъдат разстреляни, за разлика от тия, дето излизат от обкръжение по-късно и им се разминава). Докато другите са си точно жертви на чистките.
    На мен ми е много интересно, какво ли щеше да стане, ако войната се беше отложила с една година? Дали набиращите сила и мощ чистки от 1941 г. щяха да се доближат до тези от 1937 г.? Защото има определени указания, сочещи в тази насока. Най-вероятно щяха да обхванат повечето от бившите "испански ветерани" (в този смисъл, участта на Павлов е била май решена така или инак, дали месец-два по-рано или по-късно - все тая), защото те в някаква степен държат едни на други и си помагат. А и други неща има междувременно, като провала на корабостроителната програма, провала на плановете за производство на боеприпаси и т.н. Ако не беше войната, най-вероятно нещо и с горивата щеше да стане, заради недостига на определени видове.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment

    Working...
    X