Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Население на СССР към 1940

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, веднага мога да спомена, че на страната на Вермахта се сражават или го "подгомагат" около 2 милиона граждани на СССР. Което също не е малко. Но тъй или инак, не ми се спори особено по този въпрос, ясно е, че няма да промените виждането си (нито пък аз моето). Поне не по този начин.
    А за така наречените демокрациите, да това съвсем не еидеалният политически строй или държавно устройство (идеалът в тия неща явно е недостижим), но определено е по-съвършен от останалите. И ако би трябвало да избирам в какъв строй да живея, бих избрал "демокрацията" без да се колебая. Ще цитирам една мисъл на любимия ми поет Бродски:
    "...живеете в демокрация - тази къща между кошмара и утопията, - която слага по пътя на човека по-малко препятствия от своите алтернативи."

Comment

И аз не прочетох цялата дискусия но окончателно стигнах до извода, че другаря Виталий разбира макс. 20-30% от това което му пишете :lol: И съответно се сърди и тръшка без причина и отклонява диалога в абсолютно различни направления. Факта, че още в началото не е разбрал контекста на темата и по натам на отговорите приравнява спора с него в :wall:
      Все пак евала за ентусиазма му :tup:
      Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Хъм, за татарите и т.н., Анти, навярно знаеш, какво става с населението на Крим? В което преобладават тези нации? Не го унищожават немците във всеки случай.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Телеграфна Агенция на Съветския Съюз

Мне тоже нравится демократия, наверное проблема в том, что я ее и не видел в современной России, также как вы не видели СССР.
          Что до 2 мил. помощников Вермахта из числа граждан СССР, согласен, возможно сочувствующих было гораздо больше. Но это всего лишь 1 процент. Например. «Голубых»наверное в то время было еще больше.
          Я не вижу Фашистов только в черном свете. Мне нравится многие моменты их организации, снабжения, заботы о своих людях, но их отношение к людям не «арийской расы» перечеркивают все их плюсы. Ведь под любую идеологию можно приспособится, даже поверить в нее, но свой череп не переделаешь.
          Мне и САЩ и Европа очень нравится, было бы побольше денег обязательно свалил бы куда-нибудь.

А къде са ви доказателствата? Мои доказательства – пока еще живые реальные люди, которые застали это время. Знаешь, в каждой Советской семье кто - ни будь погиб в ВОВ и об этом еще помнят, но практически не кто не может вспомнить, что его деда или дядю замучили в Магадане по политическим причинам. И не потому, что боятся. Таких на самом деле было очень не большое количество, по сравнению с жертвами в ВОВ. Да, они были, и это плохо.
          Но а представляешь, если б не было тоталитаризма и необоснованных репрессий, видел бы ты СССР в розовом свете? Или считаешь , что социализм-коммунизм и репрессии неотделимые вещи?

Кстати, откуда у всех данные по 1945 году? На сколько я знаю, первая,
          послевоенная перепись была 15 января 1959 года .
          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Виталий, не можеш да си представиш колко си прав в разсъждението си, че комунизмът и социализмът като идеология се храни с репресии, живее с репресии и е немислим без репресии към инакомислещите, както впрочем и всяка тоталитарна изеология, като национал-социализма или която и да била друга. Същността на тоталитарната идеология е да подтиска едни части от населението / класи, раси и т.н./ за сметка на фаворизацията на други / селяни и работници, евреи и т.н./, така че репресиите са неизбежни, даже задължителни, за да може да се всее страх у тези, които мислят малко по-различно. Затова, независимо от всичките доводи за икономическо спокойствие, за вяра в утрешния ден , колко било хубаво едно време, как всеки ходил да му лекуват зъбите безплатно и т.н., предпочитам да живея в общество, където можеш да кажеш какво мислиш и да не те е страх, че ще заплатиш за това ако не с живота си, то поне с кариерата си. Далеч съм от мисълта, че при нас е точно така,или че е възможна някаква абсолютна свобода, но поне има определени успехи в тази насока.
            Я кажи, между другото, какво мислиш за терористичния акт в метрото, по-скоро какво е общественото мнение в Русия по този повод?
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

АЗ нямам данни за 1945-та година. Всичко, с което разполагам са предположения. За репресираните - не знам, всичката ми информация е от съветски/руски източници и тъй като по разбираеми причини никой не е правил проучвания и изследвания, вероятно няма и да има изчерпателни или сигурни данни точно колко хора са лежали или изгубили живота си в съветските лагери. Бих могъл да спекулирам (например, че на повечето хора, които са били пращани там, цялото семейство е минавало през лагерите, така че не емного чудно, че няма кой да си ги спомня (или са се отказвали от тях, което също не е повод за спомени)). И да си спомняш, че от твоето семейство е имало човек изпратен в лагерите не е било повод за гордост, а по-скоро за страх, за разлика от спомените за умрял във войната близък, които са съвсем "безопасни" за властта.
              Дали задължително тоталитарните държави се хранят с репресии не знам. Сигурен съм, че се хранят с подтискане на свободата на мислене и общуване. Може да има организация при която това да не води задължително до човешки жертви, но от това подобна страна не би ми станала по-симпатична.
              А 2 милиона съветски граждани във редовете на Вермахта съвсем не са толкова малко - това са 20% от загубите ви, според статистиката. Няма нужда да ги сравнявате с цялата численост на населението, защото и армията не надвишава никога 10% от числеността на населението, нали?

Както и да е, наистина ще по-добре да се насочим на другаде, но ако ще говорим за съвременната ситуация в Русия, за която без съмнение имате много повече информация, по-добре ще е да сторим това в друга тема, все пак.

Comment

По поводу метро. У 90 процентов мнение – Чечены казлы!!! раскатать всю Чечню как асфальтовым катком!!! А мне на самом деле грустно на них смотреть. Спросишь «Как быть?» - отвечают « Уничтожить всех, они все равно все бандиты, и дети их вырастут бандитами.». Начинаешь говоришь им « Ну как же? Раньше не было войск, не было террактов, сейчас воюем и у нас неприятности». А в ответ - «А ты вообще за кого?»
                Приходится умолкать. Причем за уничтожение Чеченов и их детей выступают даже женщины, и это уже несколько лет, наверное они думают, что это самый простой способ.
                А среда, в которой я общаюсь – довольно интеллигентна. По крайней мере у всех высшее образование. Вообщем, Русский народ как всегда во всей красе – орет «поубиваем!!!»
                Говоришь им «Даже у Гитлера не получилось уничтожить целый народ (любой)» Смотрят косо- « Ну, ты сравнил, мы же другие, хорошие…» Лишь считанные единицы пытаются понят , что является следствием, что причиной. Короче, Кремль как всегда хороший, а Русских жертвами не запугать. ( Только мне самому в метро теперь ездить
                неприятно).
                Если взять перепись 1937 года, а не 1939 (которая была подработана в большей степени),и перепись 1959 года, то путем приблизительных расчетов (и умозаключений) можно уменьшить потери СССР до минимального уровня. Но это конечно по желанию.
                Gollum, Последние лет 15, нет повода для сокрытия предков репрессированных по политическим мотивам, скорее наоборот, "демократические" власти
                поощряют этих людей.
                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Първа сесия на делегатите на ОН

За метрото съм съгласен с вас.
                  ЗА репресираните - всичко това ми е ясно, в крайна сметка, в държавата, в която живея произтичат от повече от 14 години същите процеси. Пък и го написах по-скоро, за да ви покажа, че вашият аргумент си има съответния контра-аргумент - и двата с еднакво съмнително качество. Да не говорим, че от личен опит мога да кажа едно - 30-50 години са ужасно много време за нечия семейна или родова история в днешно време. Особено ако преди толкова години се е случило нещо, което всички са искали да забравят. Но при всички положения нашите аргументи се отнасят по-скоро до човешката страна на нещата, а не до количествената.

Comment

Working...
                  X