Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стратегически документ разбива мита за "вероломното" нападение на хитлеристка Германи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Стратегически документ разбива мита за "вероломното" нападение на хитлеристка Германи



    Колко е сериозно- преценете сами.

    #2
    Съображенията са отдавна публикувани. Например тук, през 2009 г.
    Споровете никога, вероятно, няма да затихнат. Сега, през февруари 2020, тежестта пада върху подписвали ли са Жуков и Тимошенко този документ. Ми не са, но сериозната трактовка е, че просто това е оцелял екземпляр от нещо по-голямо.

    Comment


      #3
      Това сме го коментирали нееднократно и пространно. Военното ръководство на СССР си има своите съображения кое как би могло да стане, политическото - също. Крайните решения са на Сталин, както всички знаем.
      Това е предложение на Жуков, което е отхвърлено тогава. Съветските довоенни планове предполагат основен удар от страна на Юго-западния съветски фронт в посока северозапад (към Полша) и спомагателни удари от Западния и Северозападния фронтове.
      Обаче има ред други съображения, твърде дълго е да се изреждат тук.
      Това, което е цитирано в линка, е предложение, което може един ден да стане план. Не и през 1941 г., тъй като тези планове се правят доста бавно, изискват огромна подготовка (планиране, писане, разнасяне на плана, смяна на места на дивизии и т.н., преместване на складове и подготовка на снабдяването).

      Колкото до самото очакване на германското нападение, за военните единствената изненада е на тактическо ниво в началото: датата и часа. Която изненада придобива оперативно-стратегически измерения, когато става ясно, че немското настъпление се движи по други принципи и с друга времева организация, в сравнение със съветските разбирания. Т.е. няма "1-2 седмици период на гранични сражения". Няма и равномерно настъпление по целия фронт. Нито пък има бавни комуникации.
      Военните комуникации, т.е. времето, необходимо от "видяхме противник еди-къде си" до "предприемете мерки", във всяка армия е различно. Французи, руснаци, англичани, навсякъде този процес е ужасяващо бавен, минава през много звена, всеки командир по пътя бави, а големите командири са също така и на големи разстояния и т.н. При руснаците има и още един изключително забавящ нещата елемент - заповедите на центъра, който като цяло е от 18 до 36 часа назад от събитията.
      При германците процесът е съвсем различен. След като планът е наличен, на изпълнителите се дава голяма тактическа свобода, която понякога граничи почти с оперативна. Големите началници не са на 100-200-500 километра в тила, а са често на предната линия. Решенията се взимат оперативно, за съвсем кратко време.

      Това са само някои от факторите, заради Барбароса има такъв разрушителен ефект. Нападението не е стратегическа изненада, е освен за Сталин и то само донякъде, но това е отделна дълга тема, също сериозно разисквана из форума.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment

      Working...
      X