Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монголски коне в помощ на Червената армия (монголският "ленд-лийз")

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Монголски коне в помощ на Червената армия (монголският "ленд-лийз")

    С. В. Обручев в книгата си "Справочник на пътешественика и краеведа" има цяла глава посветена на обозните животни, включени са коне, магарета, камили, якове, волове, мулета, елени и кучета.

    ----
    Постовете са преместени от темата за "Логистика на средновековните армии", защото тази част от разговора се отклони към използването на коне във войните на далеч по-нова епоха (ВСВ) и конкретно стана въпрос за монголската помощ в обучени армейски коне за СССР през войната.

    gollum
    Last edited by gollum; 22-02-2019, 09:53.

    #2
    Ето какво открих и за най -новите времена .
    Дажба на конете в Съветската армия - 6 кг зърно и 10 кг сено .
    Норматив за преходи , 70-80 км за 8-10 часа , два дни преход третия почивка . Усилен преход от 50-60 км за по 8-10 часа на ден за пет дни . При преходите се редува ходом с тръс / това са различните ходове на коня / .А също така е тренирано и 15 мин галоп , за атака . Това е норматив както за кавалерийските - с ездачи , така и за съпровождащите ги впрегнати в тачанки .

    Comment


      #3
      Полезна информация. Сега нямам време да се ровя, но предполагам, че конете в съветската армия са били по-големи и тежки от средновековните породи. Което означава, че техният рацион вероятно е бил по-малък от "6 кг зърно и 10 кг сено" при дадената работа. Освен това, както виждаме, съветските коне са били изцяло на фураж, а не на паша. Не знам защо, но си мисля, че и през средновековието преобладаващият брой коне са били така през повечето време - или поне в Европа.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...


      блог за средновековна балканска история

      Comment


        #4
        В" Учебното пособие на военно издателство министерство на отбраната съюз сср Москва 1956 Военно ветеринарна служба " е даден подобен порцион 6 кг зърно +12-14 сено . Но това е за период на поход,преход , учения и реални бойни действия , в другите случаи се препоръчва паша . Пособието е интересно , разгледани са не само конете , но има и за магарета , мулета , камили ,елени и кучета . Както и отделна глава за говеда и овце съпровождащи частите и ползвани за храна , има дори как и колко се държат под карантина трофейни стада , преди да се изколят .
        В справочника за конният туризъм също препоръчват паша , от многото употреба на зърно конете развиват ламинит . Болест която се развива много бързо и окуцяват .
        Военното пособие разглежда четири типа коне : кавалерийски , артилерийски , товарни и обозни .
        Интересно, че в друга статия срещнах данни за монголския ленд лийз към СССР през ВСВ и твърдение ,че всеки трети кон в РККА е бил монголски . Като са ползвани и в кавалерията и в запрягане в артилерийските части и в обоза . Някой срещал ли е данни колко коня е дала Монголия ?

        Comment


          #5
          Интересно, че в друга статия срещнах данни за монголския ленд лийз към СССР през ВСВ и твърдение ,че всеки трети кон в РККА е бил монголски . Като са ползвани и в кавалерията и в запрягане в артилерийските части и в обоза . Някой срещал ли е данни колко коня е дала Монголия ?
          Това е за раздела за ВСВ, не за тук (но не мисля, че е правилно да се казва "ленд лиз" в случая, защото СССР не е заплащал в земя или бази на Монголия - по-вероятно е да е било в някакъв тип стоки, ако и когато е плащано (защото Монголия е формално самостоятелна държава в този период, но по същество не се различава много от положението на Манджурия от другата страна на границата - изцяло зависима от СССР, със стабилно съветско военно присъствие, но все пак, може би една идея по-самостоятелна)). А за конете - не е чудно, в ССР има голям проблем с конете през втората половина на 20-те и особено първата половина на 30-те години (покрай едни не много успешни селско-стопански начинания и свързан с тях глад), ако правилно си спомням, възстановяването на числеността изисква доста време и не знам в каква степен са се справили към началото на 40-те години (а имат значителна нужда - подобно на Вермахта са основна на конска тяга за почти всичко, а в добавка към това имат и множество кавалерийски съединения, които се използват доста активно), така че е логично да наваксват за сметка на азиатската си част (включително Монголия).
          Според "Уики" са осигурили 500 000 тренирани армейски коня, както и разни други неща (суровини, униформи, месо, добитък и финансиране (за закупуване на оборудване по "ленд-лиза" и прочее) - доколкото схващам, източниците са официалната история на Отечествената война. Тук има някаква статия (журналистическа, така че едва ли много може да се разчита на нея - на руски език) по въпроса. Според статията, едновременно в РККА/ЧА е имало средно около милион и нещо коня, така че тези 0,5 милиона не са кой знае колко много, макар че със сигурност са помогнали в конкретния момент на големите загуби (началото на войната). Отбелязват, че са били по-дребни от техните си, но доста по-непретенциозни и издържливи.

          ПП Мога да пренеса тази част от разговора в тема във ВСВ, ако искаш да продължи?

          Comment


            #6
            Стига да е интересна и за другите потребители във форума , нямам против . За мен беше по- интересно ,че сравнително дребен кон като монголския е понесъл изключително тежките фронтови условия на ВСВ .

            Comment


              #7
              Доколкото схванах, основно са ги използвали като ездитни и въобще в кавалерията (те имат цял куп кавалерийски части и съединения, които се ползват доста активно, особено през 41-ва - 43-та), а там най-често нямат кой знае какво тежко въоръжение за мъкнене, а условията със снабдяването са меко казано лоши (през зимата не рядко цели дивизии, че и корпус остават за дълго зад вражеските линии, т.е. без никакво снабдяване, в тези условия най-вероятно по-малките и непретенциозни монголски коне са били за предпочитане). Важен момент е и това, че получават обучени военни животни, а това ще да е било дълъг и сложен процес.

              Comment


                #8
                Под тежест имах друго в предвид , да речем през Средновековието похода на войските се съобразява с подходящи за добитък условия , паша , вода и др , полевата битка трае ден , най- много втория до пладне .
                През ВСВ има авиация , няма как да търсят подходящ лагер за паша ,а трябва да ги наврът в горите . Сраженията траят четери години , а фронта се мести постоянно от границата на СССР с Райха до Москва и от Москва до Берлин .

                Comment


                  #9
                  Е, не се мести чак толкова, всъщност за доста дълги периоди от време се случва да е общо взето постоянен. Голямото местене е на периоди, т.е. обикновено няколко месеца има динамични операции (и то не по целия фронт, особено след 41-ва), след което фронта е статичен, а има и райони, където си остава доста статичен почти цялата война. При това, не говорим за кратки периоди или незначителни фронтове без особено тежки сражения (веднага ми идва на ум Ржевската кампания или Ленинградския фронт). Да не говорим за Припятските блата, които са много обширен регион доста подходящ за кавалерийски действия (блата и гори).
                  Що се отнася до авиацията, на Източния фронт нещата са далеч от Западния (в който и да е период). Мащабите са гигантски, а авиационните сили са сравнително малки. Над тесен участък за кратък срок е възможно авиацията на една страна да доминира, но в повечето случаи няма нищо подобно на, да речем, положението на нещата във Франция и въобще на Западния фронт 44-та и 45-та година. Т.е. има достатъчно простор за действия без постоянен тормоз от страна на авиацията на противника (или своята). ТА, несъмнено са много по-тежки от която и да е Средновековна кампания, но не са тежки сами по себе си в сравнение с ПСВ или Гражданската война (споменавам ги, защото бойните действия се водят общо взето по същите места), поне за конницата.

                  ПП Впрочем, това донякъде ме озадачи във връзка със споменаваните общи загуби в коне "над милион", което ми се вижда малко с оглед на условията и споменаването, че в РККА/ЧА има постоянно около милион и нещо коня. Ясно е, че най-тежките загуби са 41-ва и се задълбочават заради загубената територия (където ще да са били съществена част от конете), но коне продължават да се използват много широко в бойни действия и след това и би трябвало да има не малки небойни загуби.

                  Comment

                  Working...
                  X