Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сапьорни армии в РККА.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Сапьорни армии в РККА.

    Покрай една дискусия във ФБ възникна въпросът за сапьорните армии, които РККА създава през 1941 г. Създава цели десет в рамките на около 2-3 месеца. Така казано изглежда малко бомбастично, но какво е положението в действителност? Заех се малко да разуча, тъй като въпросът ми е известен само частично. Дали това са били инженерни армии, строителни или други? Били ли са военни части, или само административни единици? Тук ще се опитам да намеря отговора, стартирайки тази тема.

    Първо, както всичко останало в СССР, тези въпроси се решават централизирано. Тоест, ако е взето решение, ще се действа с размах и в голям мащаб. Решението за създаването им е взето с постановление на ГКО от 13.10.1941 г. Очевидно под натиска на обстоятелствата и заради спешната нужда от строителство на укрепления. Първоначално се е смятало да се привлекат около 300 000 души. Колко реално са били - няма ясни и пълни данни. Знае се само, че при създаването им в тях са били "включени" 40 бригади, но доста неравномерно - в първа армия са 25% от всички бригади, в останалите 9 - между 2 и 4 бригади за всяка армия.

    Второ, от създаването до разформироването им минава грубо около година. Част от тях са разформировани още в началото на 1942ра, някои, като първа, участват в логистичната подкрепа на зимното настъпление, но без да участват в сражения.

    Трето, дали са били бойни части, или само административни? След период на търсене и четене, излезе постановлението за сформиране, а там е указано:
    - да се съставят само от запасняци;
    - запасняците да имат дрехи и посуда със себе си (явно не е имало за тях);
    - да бъде въоръжен само 5% от състава им. Тези 5% да отговарят за вътрешната охрана и военната подготовка (т.е. очаквало се е да нямат такава);
    - Заставят цивилната администрация да ги попълни с хора и техника, за да могат да строят укрепления. Т.е. - военните да управляват цивилни ресурси за целта.

    И четвърто: каква е съдбата им след разформироването? Част от тях са разформировани изцяло, а на други след разформироването управленията са превърнати в отбранителни строителни управления - в тила.

    За мен всичко това дотук означава, че това са били армии на хартия, а в действителност - цивилни административни единици с военно ръководство.

    И накрая малко данни за самите армии:
    Първа сапьорна армия: сформирана 12'41 г., 10 бригади, обслужващи тиловите комуникации на Западния фронт. Дефакто: подсигуряващи пътищата и настъплението. През 09'42 г. управлението на армията е преобразувано в 33то управление на отбранителното строителство и армията е разформирована.

    Втора сапьорна армия: сформирана 10'41 г., 3 бригади, в Архангелски военен окръг. Разформирована 02'42 г.

    Трета сапьорна армия: сформирана 10'41 г., 4 бригади. Използвани единствено за строеж на укрепления около Москва. В периода 03-09'42 г. бригадите на други съединения постепенно са предадени, а управлението на армията е преобразувано в 34то управление на отбранителното строителство и армията е разформирована.

    Четвърта сапьорна армия: сформирана 10'41 г., 4 бригади, в гр. Куйбишев. Разформирована 02'42 г.

    Пета сапьорна армия: сформирана 10'41 г., 4 бригади, в Северен Кавказ. Разформирована 02'42 г.

    Шеста сапьорна армия: сформирана 10'41 г., 4 бригади. Използвана за строителство на укрепления южно от Москва, Брянски фронт. В периода 04-10'42 г. бригадите постепенно са предадени на други съединения, а управлението на армията е преобразувано в 35то управление на отбранителното строителство и армията е разформирована.

    Седма сапьорна армия: сформирана 10'41, 3 бригади, около Привложски военен окръг. На нея през 1942ра се пада по-интересна участ – строи укрепления около Сталинград. Разформирована 09'42 г., а управлението на армията е преобразувано в 36то управление на отбранителното строителство.

    Осма сапьорна армия: сформирана 10'41, 4 бригади, Северен Кавказ. Участва в строителството на укрепления южно от Сталинград през 1942ра. Разформирована 10'42 г., а управлението на армията е преобразувано в 37мо управление на отбранителното строителство.

    Девета сапьорна армия: сформирана 10'41, 2 бригади, Северен Кавказ. Разформирована 02'42 г.

    Десета сапьорна армия: сформирана 10'41, 2 бригади, Северн Кавказ. Разформирана 03'42 г.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    #2
    Остави масовостта на “безпринципното“ създаване на обединения. Хората по света си имат сапьорни лопатки, тези си имат сапьорни армии. Типично и за държавата, и за строя. Нещата са били на ръба на сапьорни фронтове. И естествено отгоре е Берия и НКВД-тата. Но впечатление прави, освен в Първа армия младостта и ниските чинове на "командващите":

    2-а армия - майор ГБ (държавна сигурност) М.М. Царевский - бивш шеф на Тагиллаг, Нижнотагиллския лагер, със средна смъртност от 44% на затоврените в него.

    3- а армия - майор ГБ Я.Д. Раппопорт - този е стар "любимец" на Солженицин от Беломорканала, нарича си го направо наемен убиец...

    5-а армия - бригинженер А.Н. Комаровский - този строи позициите на Сталинград, после свършват известна работа на Паулус, но за това пък имено Комаровский се разправя с пленниците...

    Ей такава компания, весела.

    Comment


      #3
      Армии е много условно в случая. Нямат оръжие, даже, съдейки по прочетеното,тези 5% липсват. Но те не са и особено нужни - тези маси народ единствено копаят и правят укрепления. Известен смисъл има единствено в тези около Сталинград, както и в първата армия, която се използва за строеж на пътища. Имам някакъв спомен, че при това зимно настъпление някъде бяха решили да минават не по път, а през горите (отсичайки по около 1000 дървета на ден), така че вероятно са били употребени там усилията.

      Проблемът при такива централизирани решения, взимани на бюро, е че често в краен резултат имаме неработещи организации или екзотични неща, като онези 5 батальона "скиори" от 1942ра - попълнени с казахи, сняг не видели, на които се раздават някакви ски, които, естествено, биват изгорени и изхвърлени, тъй като тези юнаци просто не виждат смисъл да ги мъкнат със себе си.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #4
        Съгласен - до армии е имало още дълго време да се получат. Но това не премахва факта за пробата да бъдат формирани и използвани. Предполагам, че това пак е било своего рода заградително мероприятие, освен военнен контрол върху гражданска работна ръка, за което ти говориш. Но кой може да направи разлика в Съветите в онези времена.

        10-а бригада е била нещо около 19?! батальона, но като въроъжение е имало една картечница и 18 пушки...(15 чешки и три японски). Не стигат за караулната служба и постовите си ги предавали. Но относително боеспособни се оказват учебните роти към бригадите. За разлики от батальоните изкопчии, работещи по 12-14 часа на ден, тези малки части се занимавали с бойна подготовка - мини и мостове, и после почнали да се оказват доста сполучливи сапьорни, в истинския смъсъл, подразделения.

        Comment


          #5


          Не са ли това въпросните сапьорни "армии", т.е. частично (или може би основно) съставени от жени, без каквато и да било подготовка, униформи или оръжие? Просто да копаят окопи и противотанкови ровове.

          ПП Един булдозер върши работа колкото 100 човека с лопати за единица време, ама къде ти.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

          (Richard III - William Shakespeare)

          Comment


            #6
            Мда
            Сега, да, организират ги, попълват ги, съгласен. Но от това не стават боеспособни, също като онази танкова армия, за която някъде тук бяхме говорили, но не мога да го намеря в момента. Та, сформира се по същия начин 5та танкова армия, на 16ти юни, 1942ра. края на месеца е пратена в сражение на фланга на настъпващата немска група. По принцип - правилно, цяла армия е, 2 танкови корпуса, 1 танкова бригада, пехотна дивизия, артилерия и т.н., имам спомен за около 600 танка. Само че за месец (и то месец, прекаран в движение и сражения) армия не се прави. Дори хвърлена срещу почти незащитен немски фланг, където преимуществено има пехота. Танковата армия е разкатана за по-малко от седмица. Разформирована е (по документи, по онова време от частите и съединенията й нищо не е оцеляло) на 17ти юли.
            Т.е. цяла армия, танкова при това, оцеляла месец. След това разбира се се правят изводи и където се сформират съединения, то те са от бригади, истинските танкови армии се появяват отново чак около година по-късно, което за такава война си е цяла епоха.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              #7
              Dinain написа Виж мнение


              Не са ли това въпросните сапьорни "армии", т.е. частично (или може би основно) съставени от жени, без каквато и да било подготовка, униформи или оръжие? Просто да копаят окопи и противотанкови ровове.

              ПП Един булдозер върши работа колкото 100 човека с лопати за единица време, ама къде ти.
              Да, най-вероятно. Булдозерите обаче са кът, така че - жителите на околните населени места хващат кирка и лопата и айде на тръстиката. Алтернативата е ясна.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #8
                Dinain написа Виж мнение
                Не са ли това въпросните сапьорни "армии",
                Трудно е да се каже. За строителство на противотанкови заграждения от този тип още в началото широко се е използвало местно гражданско население, което обаче е организирано и ръководено от комитетите за отбрана, областни и градски партийни и съветски органи - а не толкова от военни. Привличани са незаетите в отбранителната промишленост мъже от 15 до 55 години, и жени от 16 до 50 години (но това като указание; а практиката е била мъже до 60 години и жени до 55). Мобилизирани са огромни количества хора и са извършени голям обем изкопни работи - но всичко това отначало не дава забележим ефект. Понеже противникът просто ги обхожда...по пътищата! Според П. К. Пономаренко, секретар на Белоруския ЦК на партията: "На Днепровския рубеж...и други рубежи в Белорусия бяха заети 2 милиона човека. Бяха издигнати огромни отбранителни съоръжения...но частите на противника действаха по пътищата. Пътищата не се прокопаваха, за да се дава възможност на нашите войски да се движат. И така цялата тази гигантска работа отиде напразно" (Бележка до Сталин "О некоторых важных вопросах войны").
                Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                Comment


                  #9
                  messire Woland написа Виж мнение
                  въпросът за сапьорните армии, които РККА създава през 1941 г. Създава цели десет в рамките на около 2-3 месеца.
                  В тази статия, с позоваване на книгата "Они — участники великой войны" с. 76, се твърди, че са били 16 - с идеята да обхващат фронта "от Белого моря до Ч¸рного".
                  Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                  Comment


                    #10
                    Аз намерих данни само за 10, а в оригиналното постановление се споменават само 6.


                    Относно пътищата - това е така, до последното голямо настъпление на Вермахта за 1941ва, когато се правят укрепления и по пътищата.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #11
                      Ще изразя съмнение, че специално бригадите от Сапьорните армии са се ползвали за изкопни работи от типа на противотанкови ровове. Това което чета, е ча са по скоро в услуга на плановете на неголямото Управление на строителството на укрепрайони на Генералния Щаб за създаване на укрепени зони, в които се загнездват някакви експериментални картечно-артилерийски батальони?! 55 само в района на Москва. Сега, разбираемо е, че се импровизирало какво ли не, след като германските танкове се движат със скоростта на руските от Манджурската операция 45-та. Строили са и ДОТ-ве, и бункери от железобетон, като цяло, по-специални неща. Сега, не мога да кажа мешали ли са се с гражданските изкопчии.

                      Лошото е обаче, че в цялата работа връх взима т.н. Главно управление на отбранителните работи на НКВД. Нещата бързо започват да приличат на ГУЛАГ, а все пак в тези подразделения са служили съзнателни комсомолци, някои и със специално техническо образование. Армията е трябвало бързо да взима мерки (по руските стандарти) и през пролетта на 1942 двойното подчинение е преодоляно.

                      Comment


                        #12
                        Не знам дали ти е попадала ето тази книга, мисля, че може да ти свърши известна работа по проблема, който те интересува.
                        messire Woland написа Виж мнение
                        Аз намерих данни само за 10, а в оригиналното постановление се споменават само 6.
                        Може би в статията да е грешка. Действително, в книгата по-горе се казва (с посочване на архивния източник), че в периода октомври - декември 1941 са сформирани общо 10 сапьорни армии с 318 000 души, включващи военнозадължени, които са евакуирани от вече окупираните райони и такива, признати за ограничено годни, а също от строителни работници. В тях е установен 12-часов работен ден - 10 часа полеви работи и 2 часа подготовка по сапьорно дело. Обаче те са само малка част (фактически под 10%) от общата численост на планираното (пък и на реално осъщественото) привличане на хора в строителството на отбранителни съоръжения в съпоставим период от време. "Трудоармейците" са били тилови подразделения, не са участвали (с редки изключения) във фронтови фортификационни работи, което обяснява защо не са въоръжавани. Но все пак основната сила, създала загражденията по основните направления през периода и извършила огромни изкопни работи, са били жени, подрастващи и старци. Дори участието на затворници от лагерите е било, изглежда, доста ограничено.
                        Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                        Comment


                          #13
                          Обикновен лаик написа Виж мнение
                          Не знам дали ти е попадала ето тази книга, мисля, че може да ти свърши известна работа по проблема, който те интересува.
                          Ами не, не ми е попадала, обаче ще я сложа сред останалите.


                          von Danitz написа
                          картечно-артилерийски батальони?!
                          По принцип такива батальони са персонал на укрепени райони, така се водят.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                          Comment


                            #14
                            Тук армия очевидно е в смисъл на административно управление, не бойно, както написах в онази дискусия. Т.е. просто метод за организиране (или дезорганизиране и хаос, зависи как ще го погледнеш).

                            А за булдозери - по това време, откъде подобно нещо? Те трактори нямат достатъчно за артилерията и тила, булдозери въобще се съмнявам, че са имали в някакво смиселно количество. Впрочем, същото важи и за противниците им.

                            ПП Между другото, тази работа с "настъплението по пътищата" никак не е изненадваща. Но през есента немците сменят тактиката, след като съветското командване започва целенасочено да я контрира с укрепяване съсредоточено на пътищата.

                            Comment


                              #15
                              Само споменах за булдозерите, прекрасно знам, че нямат. Те камиони и джипове нямат, както е известно, та... просто е потресаващо колко човешка мъка, смърт и пот е можело да се спестят - като погледнеш от другата страна на океана например, как строят магистрали и летища на разни островчета има-няма година по-късно. От друга страна, тези хора сигурно поне част от тях са вярвали, че копаят за родината и борбата е на живот и смърт, колкото огромно да е усилието и колкото и микроскопична да е ползата.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment

                              Working...
                              X