Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Разход на гориво от Съветската армия 1938-1945 гг.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Разход на гориво от Съветската армия 1938-1945 гг.

През „Освободителният поход” 1938-1940 гг, по време на който са присъединени Западна Украйна и Западна Белорусия, съветските войски разходват 73,5 хил.т. гориво.

Във войната с Финландия за периода 30 ноември 1939 г. – 12 март 1940 г. разходът на гориво достига 215 хил. тона.

Във ВОВ 1941-1945 г. съветските въоръжени сили изразходват 16.4 млн. т. гориво. Разходът в отделни операции:
    Битката под Москва – за периода 30 септември 1941 г. – 20 април 1942 г. войските на Северозападния, Калининския и Западния фронтове заедно с тези от Московската зона на отбрана – общо 294.4 хил.т.
    В Сталинградската битка (17 юли 1942 г. – 2 февруари 1943 г.) войските на Югозападният, Донският и Сталинградският фронтове разходват 148.8 хил. т.
    В Курската битка (5 юли 1943 г. – 23 август 1943 г.) разходът на войските от Западния, Централния, Воронежкия и Степния фронтове е 203.8 хил. т.
    В битката за Кавказ (25 юли 1942 г. – 4 април 1943 г.) войските на Севернокавказкият и Закавказкият фронтове изразходват 184 хил. т.
    В Яшко-кишиневската операция (20 -29 август 1944 г.) войските на 2-ри и 3-ти Украински фронтове – 52.4 хил. т.
    В Белоруската операция (23 юни -29 август 1944 г.) от войските на 1-ви Прибалтийски, 1-ви, 2-ри и 3-ти Белоруски фронтове са изразходвани 260.2 хил. т.
    В Берлинската операция (16 април - 8 май 1945 г.) разходът на войските на 2-ри и 1-ви Белоруски и тези на 1-ви Украински фронтове е 150 хил. т.
    При подготовката и в хода на операциите срещу Япония (1 юли – 31 август 1945 г.) войските на Забайкалският, 2-ри и 1-ви Далекоизточни фронтове разходват 143 хил. т.

Средният разход на гориво, необходим за изминаването на един километър от войските на 1-ви Белоруски фронт във Висло-одерската операция (12 януари – 3 февруари 1945 г.) е бил 333 тона, а в Берлинската операция – 1320 тона.

За сравнение – в Първата световна война въоръжените сили на Великобритания и САЩ изразходват общо 8.8 млн. тона гориво, Германия (в периода 1914-1918 гг.) – около 4 млн.т., Русия (в периода 1914-1917 гг.) – около 450 хил.т.

В съвременността годишният разход на гориво в мирно време за въоръжените сили на НАТО е 60 млн. тона.

Източник
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Обикновен лаик написа Виж мнение
    Във ВОВ 1941-1945 г. съветските въоръжени сили изразходват 16.4 млн. т. гориво.

В съвременността годишният разход на гориво в мирно време за въоръжените сили на НАТО е 60 млн. тона.
    [/I]
    Източник
    вероятно някаква грешка в изчисления.
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Съвременните танкове изразходват много гориво, а отделно от това - сегашните армии са значително по-моторизирани от тези от времето на ВСВ. Цифрата за NATO може да изглежда колосална, обаче вероятно не е чак толкова - тук вероятно влизат не само танкове, бронирани автомобили, самолети, хеликоптери и т.н., а и обслужващата тила на армията техника, включително и милионите автомобили, които са на военна или околовоенна служба. Числото може би си е реално и отразява реалностите на нашия свят, пълен с огромно количество автомобили, всичките движещи се на изкопаеми горива. Виж световния добив на нефт, който е в милиони барели на ден и няма да ти се вижда чак толкова голямо числото.

Click image for larger version

Name:	vs05-world_oil.jpg
Views:	1
Size:	56.4 КБ
ID:	537591
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не ми се вярва, да е грешка: РККА/ЧА от ВСВ почти няма моторизирани съединения (т.е. пехотата си се движи пеша, дори и към края на войната голяма част от снабдяването й (в частите/съединенията) си е на животинска тяга), моторизацията е частична (артилерията, много малка част от пехотата и само част от снабдяването), така че основния ползувател на гориво са авиацията и танковите войски (но пък танковите съединения са малка част от всички, едва ли повече от 10-15% (пиша го наизуст, че не ми се търси сега). Т.е. ползва се малко гориво.
        В съвременността наистина армиите са по-малки, но пък цялото говорим за цялото НАТО. За сметка на това, не само че всичко е изцяло моторизирано/механизирано, но и съвременните въоръжени сили имат в пъти по-голяма логистика (цялата моторизирана), огромна авиация и впечатляващ по размери флот (СССР от ВСВ има малък флот, който почти не се движи през войната, т.е. потребява малко гориво). Помисли колко харчи само авиацията (един сегашен изтребител харчи колкото поне 1-2 авиополка от ВСВ) - вероятно за година повече от цялата РККА/ЧА за войната. Ако добавим и флота (а НАТО има сериозен флот), то той "изяжда" сигурно поне двойно на съветския разход от ВСВ. Може би и повече. И, след това, огромния автопарк на армията, да не говорим за тежката техника... Нормално, дори се изненадвам, че е само такова съотношението.

Comment

4г & 1 г
          16 млн т & 60 млн т

4х4=... в 16 раз больший расход топлива в мирное время?

Одних Т-34 было сделано более 30 тысяч единиц.
          + десятки тысяч другой техники.

Современная тяжелая бронированная техника передвигается в основном на тягачах. Ранее своим ходом.

...США поставили 2 млн 13 тыс. тонн авиабензина (вместе с союзниками — 2 млн 586 тыс. тонн) ...а в СССР в 1941—1945 гг. было произведено 5539 тыс. тонн авиабензина...

Одни самолеты израсходовали более 50% топлива в войне?
          А солярка?
          П.С.
          ...Всего предприятиями нефтяной промышленности Азербайджана на военные нужды в период Великой Отечественной войны было переработано и произведено 75 млн тонн нефти и нефтепродуктов...
          нужно учитывать, что Азербайджан производил 85% нефти во время ВОВ.
          http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Eguo написа Виж мнение
            Одни самолеты израсходовали более 50% топлива в войне?
            А солярка?
            Каква е разликата между "топливо" и "солярка"? Мисля, че на български и в двата случая става дума за "гориво", понеже солярката е дизел, нали така? Или бъркам нещо?

Eguo написа Виж мнение
            Всего предприятиями нефтяной промышленности Азербайджана на военные нужды в период Великой Отечественной войны было переработано и произведено 75 млн тонн нефти и нефтепродуктов...
            нужно учитывать, что Азербайджан производил 85% нефти во время ВОВ.
            Тогава данните за 16 млн тона гориво, изразходвани между 1941 и 1945 г. звучат достатъчно достоверно. Те отразяват само разхода във войските, без да се взема предвид изразходваното в промишлеността, селското стопанство, бита и т.н. и то като се отчита факта, че в горива се превръща само част от добитият нефт.

Що се отнася за разхода на НАТО, цитирал съм числата от източника, но и на мене ми се виждат множко. За цялото НАТО не знам, но данните, които съм срещал за САЩ май не се връзват с това, което пишат руснаците. За една финансова година /която по продължителност е толкова, колкото и календарната, макар че започва и свършва на други дати/ за Пентагона съм срещал посочени между 100 и 150 млн. барела разход на горива /fuel consumption/. Никога не съм бил наясно за кой точно барел става дума, но както и да го смятаме това е в диапазона 12-25 млн. тона. Излиза, че дори да вземем и най-голямото число, то е под 50% от тези 60 млн. тона, което е малко неочаквано като за най-голямата военна сила в пакта.
            Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Склонен съм да подкрепя Голъм, в днешно време разхода на гориво е по-голям заради "разширената" логистика, дори и в мирно време всеки "военен" чвор се мота с МПС - нормално според мен

Comment

Нямам идея дали цифрите са верни, но НАТО се състои от 28 държави и военните на постоянна служба бяха доста над 3 милиона човека. Общо НАТО харчи 70% от парите за отбрана изразходвани на планетата.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                X