Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Железният кръст на Хитлер

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

"На времето си малко управлявалият канцлер (Шлайхер - бел. Eisenherz) се е заинтересувал как един прост ефрейтор е могъл да получи най-голямата военна награда на Кайзерова Германия - "Железният кръст" - I степен. Според твърдението на нацистката пропаганда Хитлер прекарва четири години в окопите и е награден за проявената от него храброст. Шлайхер установява, че в официално публикувания списък на наградените в полка, където служи Хитлер, това име не фигурира. От документите в досието се вижда, че Хитлер е само ординарец на ротния командир, изпълнява разни поръчки и затова не прекарва нито ден в окопите. следователно не може и дума да става за никакъв "Железен кръст". По-нататъшното проучване дава възможност да се установи, че той получава "наградата" чрез мошеничество няколко години след завършването на войната, по време на "бирения заговор" в Мюнхен през 1923 г. от генерал Лудендорф, който участвува в тази авантюра."

И. Овсяни - "1939 последните седмици на мира" - ПАРТИЗДАТ/ София 1983

Аз разполагам със съвсем друга информация за кръста на Хитлер. Какво знаете по въпроса? Дали текстът по-горе не е плод на комунистическата пропаганда или можем да му се доверим?
    http://thirdreich.boinaslava.net/

Това е една от темите, които загубихме заради Големия потоп (втора серия :lol: ). Възстановявам я, защото едва я бяхме започнали.

Специално умолявам Sir Gray да повтори постовете си от предишния път, защото бяха стойностни. ...и моля да назове източниците си. :tup:

Comment

Аргхххххх!!!! Пак трябва да ровя
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Наградите са:

+ Железен кръст, 2ра степен - 1914г.
        + Военен кръст, 3та степен с мечове - 17.09.1917г.
        + Regimentsdiplom за изключителна смелост - 9.05.1918г.
        + Verwundeterabrechnen (отличие за раняване) - 18.05.1918г.
        + Железен кръст, 1ва степен - 4.08.1918г.
        + Dienstauszeichnung, 3ти клас 25.08.1918г.

списъкът съм го преписал от книгата Hitler, John Toland, Wordsworth Editions 1997, страница 70 в бележка под линия.
        XV mile the sea brode is

Comment

Много благодаря, Sir_Gray! :tup:

Нека и други да се включат!

Comment

Най-сетне намерих снимката, която решава проблема. Хитлер с Железния кръст от времето, когато е войник.

'Историческият' мошеник в случая е И. Овсяни. Крадецът крещи: "Дръжте крадеца!". :lol:

Comment

Eisenherz аз също намерих информация но тя съвпада с тази на Sir_Gray обаче аз намерих моита информация от книгата "Речник на Третия райх" на Уорън Шоу и Джеймс Тейлър на стр.122 където пише "Медали и отличия: Адолф Хитлер". Иначе на тази снимка Хитлер ми е много смешен,обаче както е така смешен какви работи е направил по нататък
              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Аз като незапознат с темата отпреди потопа искам да вметна един въпрос - това което беше дадено по този повод във филма за Хитлер, който наскоро даваха по Нова тв , доколко отговаря на истината?

Comment

Ами драги sauron по принцип аз гледах втората част на филма и той отговаряше на истината обаче самите герои нямаха никаква прилика с истинските, не се обръщаше достатъчно внимание на останалите персони от партията, а се наблягаше главно върху Хитлер и така не можеш да си направиш обща представа за тях.И някак си бяха представени като невиннички дечица.Абе да ти кажа имаше какво да се желае от филма.
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

не прекарва нито ден в окопите
                    Не само гние в окопите, но и едва оживява след една газова атака! (Па мое и тогава да се е повредил мозъчно, завалията )
                    Може да не е бил много стока, старият Адолф, ама пък прекалените лъжи по негов адрес, отправяни от бездарни драскачи като въпросния тов. Овсянный, са истинско безобразие! :evil:
                    Si vis pacem - para bellum!

Comment

Hitler naistina gnie malko v okopite, no e i viarno che v nachaloto e bil v poshtenskite otriadi, koeto ne e po-malko strashno, na kolelo megdy zashtitnite linii, obstrelvani ot artileria...

a i sushto e vremenno oslepen sled tazi gazova ataka, mai za okolo 2 dena ! tova niama kak da ne mu e povlialo na psihikata...

Comment

Ето и снимката, която по-горе така и не се показа:

Comment

А гледали ли сте Hitler - Rise of Evil, в ролята на Адолфо беше Робърт Карлайл/небезизвестният Бегсби от Трейнспотинг /, много добре играеше пича.Иначе филмчето, макар и бозичка, ги имаше тия моменти със пощенската служба, дадоха му и кръста, и газовата атака я имаше мдам, после обаче задълбаха там с племенницата му, дето са малко недоказани нещата.И филма свърши 33та година
                          knowledge is power

Comment

Хитлер си получава кръста на фронта. Баш си лежи в окопите и още как! Доколкото знам, конкретната причина за награждаването е, че под много тежък вражески обстрел успява да премине голямо разстояние по фронтовата линия и да отнесе бележка до алтилерийска част, която се готви да обстлеля позиции, без да знае, че вече са в немнски ръце. Така съм чел някъде. Също така, със сигурност е раняван поне два пъти. Вторият път газова атака го оставя почти сляп, точно накрая на войната, и той посреща края в болница. Първият път е по-рано през войната, но не мога да си спомня, дали беше пак газ, или пък нещо ми се върти за куршум в долната част на гърба / /.
                            Колкото до филма по Нова, меко казано несериозно направен. Това примерно с кучето е пълна глупост.
                            На нож!

Comment

Не съм гледал въпросния филм по Нова, но предполагам за кое куче става въпрос. Хитлер наистина има любимец, май Фукс се казваше, но това не е нищо странно за фронта.
                              XV mile the sea brode is

Comment

Working...
                              X