Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гербове и опознавателни знаци на германските моторизирани и танкови дивизии

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Гербове и опознавателни знаци на германските моторизирани и танкови дивизии

Тази тема е интересна, защото помага понякога да се уточнят подробности и детайли от архивни снимки!
    Често се спори за коя военна част става дума и такъв знак може да реши казуса!
    Аз имам само тези знаци от една полска книга "Niemiecka bron pancerna 1939-1945"
    Понеже из форумите се търкалят разни снимки с понякога абсурдни твърдения за участници и дати, такива гербове и знаци могат да опровергаят опитите за фалшификация и измама! Например скоро видях снимка на ТV² Н1 за който се твърди, че е заснет на 1 юни 1941 г в Македония!!! И един наш юнак твърди, че е отгоре на него! Тигъра влиза в употреба в средата на 42 г. Знака на дивизията е много размазан, но се вижда, че е щит със замазан вътре герб! На всичкото отгоре танка е покрит с цимерит, което използване май е чак след 1943 г.
    Attached Files
    Last edited by танкиста от Харков; 21-09-2011, 13:57.
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Ето още знаци от книжката:

На първата се вижда доста размазано герба на 1 SSD AH
    На другите две са дадени временни армейски групи наричани по командващите ги - Група Гудериан, Група Клайст.
    Някъде съм чувал военен марш "Песен за танковата група на Клайст", ама къде ли беше?!?
    Attached Files
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Никак не е просто с тези тактически знаци и обозначения на групи и гербове на части. Пример: По горе даваш символ ¹29 от първата ти картинка. Това е герб на 11 танкова дивизия.

Обаче тактическия знак е съвсем различен:

При Курск той дори е:
      Да ги знаеш и разпознаваш "от раз", си изисква бая занимания.

Comment

Working...
      X