Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Хайл Хитлер" в армията

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "Хайл Хитлер" в армията

    Кога в немската армия е въведен повсеместно поздрава "Хайл Хитлер"? Питър Педфил в книгата си за Химлер пише, че след 20 юли 1944 г. Кайтел, следвайки Гьоринг и Дьониц, предлага във всички редове на въоръжените сили да бъде въведен нацисткият поздрав като "знак на нерушимата вярност към фюрера и тесния съюз на вермахта и партията". Обаче си спомням, че на друго място съм срещал информаця за включване на поздрава още от времето на Вернер фон Бломберг. Някой може ли да внесе точност?
    http://thirdreich.boinaslava.net/

    #2
    "Хайл Хитлер" в армията

    Не си спомням точно, но при Бломберг само се предлага да се използва, но не е задължителен. Т.е., до 44-та са си важали стандартните военни поздрави и е можело да се използва и нацисткия (но повечето офицери биха погледнали негативно този, който го използва). Така че това е част от поредната легенда (щот който и художествен филм за войната да погледнете - немците за щяло и нещяло се приветстват с вдигнати ръце, а това далеч не е било така - все пак поздрава е партиен).

    Comment


      #3
      хъм

      Така е, но пък сигурно се гледал онези документални кадри от някакъв парад след Полша, когато не само военните, а и цялото ентусиазирано население е вдигнало ръка в същия този поздрав. вероятно са го възприемали не толкова като тясно партиен, колкото като символ на "новото време" и началото на величието на ГЕрмания.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

      Comment

      Working...
      X