Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отличителните знаци....

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Отличителните знаци....

....медали, снчки медалиони.
    Т.е с какво са си разкрасявали униформите бойците от оста:p .
    Хрумна ми когато преди около седмица гледах "Голямата разходка" с Бурвил и Луй дю Финес:rock: , та там двамата се бяха маскирали като жандармерия и носеха Feldgendarme Duty Gorget "Ringkraken" , което ми се видя много интересно и ми се прииска да си направя модел на дойчовци с такова, даже съм си намерил и кой произвежда мотоциклетисти.
    Та решихме да запитаме: на някого известни ли са му размеритена това нещо?
    Както и размерите на разните видове железни кръстове а и на другите атрибути носени по униформата и показващи принадлежност към род войски или награда.
    Впрочем тук :http://www.worldwar2aces.com/iron-cross.htm има кратка статия за кръстовете.

Това са няколко медала от софийския музей. Извинявам се за размазването; трите черни кръста вляво мисля че са Железни.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

А за какво са се присъждали? и какви са им размерите (последното от моделистка гледна точка)
      БТВ: интересното е че е присъден само един железен кръст със златни дъбови листа , мечове и блилянти, на Рудел.

Comment

Eх, точните размери не знам, изглеждат ми около 3х3 см. За какво са се присъждали - за храброст пред лицето на врага, за заслуги в битка, доколкото знам американският им еквивалент е Medal of Honor. Не съм много наясно, тук на форума сигурно има поне 3-ма, които знаят с подробности - като Док Холидей и разни занимаващи се с театралните аксесоари

Comment

Ами ще ги чакам еда се появят тогава

Comment

Значи първо: има голяма разлика между отричителни знаци и медали, ордени инагръдни знаци. На снимката на динаин двата ЖК от горе са от ПСВ, 1-ва степен, а втория е пак от тогава, но 2-ра степен.
            Оста е твърде голямо понятие. Кажи точно коя страна те интерсува ? И само ордените и медалите или също отличителните знаци, приборните цветове и тн. ?

Comment

На първо време ме интересуват размерите на Feldgendarme Duty Gorget "Ringkraken"

С чисто моделистки цели, а отделно понеже съм любознателен може и инфо от кои части се е носело и защо точно такова.

Comment

Носел се е във военната полиция на Вермахта и Вафен-СС. Има дори български еквивалент, носен по това време от нашата военна полиция. За размерите ще проверя и ако изскочи нещо ще пиша.

Защо е точно с такава форма: Според мен знакът на германската военна полиция от ВСВ следта традициите и по форма е идентичен с малките бронзови пластини, носени от офицерите между врата и гърдите на някои западноевропейски армии през 18 век.
                Last edited by Sturmpionier; 06-10-2006, 17:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Които пластинки, или "бронирани яки", както са известни, са последен остатък от едновремешните доспехи - нещо като опашните прешлени на човека (от опашката)

ПП Третия кръст (под двата отляво) не е ли също Железен?

Comment

Sturmpionier написа
                    ..Защо е точно с такава форма: Според мен знакът на германската военна полиция от ВСВ следта традициите и по форма е идентичен с малките бронзови пластини, носени от офицерите между врата и гърдите на някои западноевропейски армии през 18 век.
                    Остатък от времето на кирасите. Англоезичният термин е Gorget Plate и е останало като отличителен знак за офицерите като цяло, не само за полицията. Ето как са изглеждали по онова време:

Ето и късните превъплъщения:

и още много образци тук: http://www.militarycollectiblesinc.c...tegory_Code=gg
                    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Dinain написа
                      ПП Третия кръст (под двата отляво) не е ли също Железен?
                      Третия орден е Османска звезда - орден от ПСВ.

Gaden Gogi написа
                      А за какво са се присъждали?
                      ЖК 2-ри клас се е присъждал за изключителна храброст на бойното поле.
                      За да се присъди ЖК 1-ри клас е необходимо лицето да е било наградено с ЖК 2-ри клас. 1-ви клас се е присъждал за 3 до 5 изключителни подвига на бойното поле.
                      Last edited by Sturmpionier; 06-10-2006, 20:47. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                      X