Имам един въпрос към всички интересуващи се от Waffen-SS. В официалната военно-историческа литература се посочва, че през месец май 1945г. всички оцелели от 3-та танкова дивизия SS "Totenkopf" /приблизително 1 000 войници и офицери/ са пленени от американците. По молба на руското командване, и на основание на това, че есесовците от дивизията са воювали само на Изт.фронт, същите са предадени на руснаците. Една част от тях са разстреляни моментално, а другите са вкарани в съветски лагери. Интересува ме колко от тях са умрели в лагерите и има ли оцелели, които са се върнали в Германия. Ако някой знае нещо по въпроса, моля да ми пише. Ще съм му благодарен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за оцелелите от "Totenkopf"
Collapse
X
-
Ще се радвам и на препратки към руски и английски сайтове даващи информация по въпроса. До сега намирам инфо само за военните действия на дивизията, без да се засяга въпроса за оцелелите.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
-
Гост
В книгата "Soldiers of destructions:the SS Deaths Head division 1933-1945" от автора Charles W. Sydnor и по специално в бележките към нея се споменава за интервю на автора от 19-20 юни 1972 в Кобленц с трима души претендиращи че са бивши членове на дивизията и явно са оцелели.В английската версия на Уикипедия в тема за Тотенкопф също пише за няколко оцелели.Въпросната SS Deaths Head division е именно SS "Totenkopf".
Comment
Comment