Обръщам се към всички вас за помощ. Искам да помоля тези от вас, които разполагат с някаква информация за щурмбанфюрера от SS Карл Шламелхер да пуснат нещо. Интересува ме основно биографията му и причината, поради която е получил Рицарски кръст на 01.03.1942г. Известно ми е само това, че е е командвал 3-ти дивизон на 5-ти артилерийски полк на 5-та танкова дивизия SS "Wiking". Ще съм благодарен на каквото и да е.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Някаква информация за Карл Шламелхер
Collapse
X
-
Прекрасно, това сигурно се пише SS-Pz.Art.Rgt.5/²²²
Хоп излезна Schlamelcher Karl SS SS-Sturmbannführer III./SS-Art.Rgt. 5 1. März 1942 е получил и е от трето отделение
и се почва
я виж сега къде са воювали и подразделенията http://www.feldgrau.com/5ss.html и тук почти същото http://hem.fyristorg.com/KHS/div5ss.htm
Има го в доста списъци, но иначе общи работи
А ти за кво го търсиш пък този точно, 55 носители на неговата награда има само от Викинг- между другото много яка дивизия
а, ма ти си с същата картинка, ми кво тогава?
-
Защото с един руснак говорехме за "Wiking" и той спомена името на Шламелхер, като допълни: "Подразделението на Шламелхер е унищожило силите на 4 руски батальона за 2 часа"???? Попитах го за повече подробности, но не ми каза нищо. Струва ми се малко фантасмагория. За това питам за него. Интересно, починал е през 1948г., а никъде не пише от какво? А иначе снимката му ми е известна от доста време Мисля, че добре пасва като образ на името ми във форума, ха ха.Благодаря за информацията von Danitz
аааа забравих батареята на Шламелхер е унищожила тези руски сили, според руснака при Миус, през 1941г. Дали наистина за това е награден няколко месеца по-късно. А колкото до "Wiking" много са на мнение, че това е била една от най-боеспособните дивизии на Третия райх, като дори се счита, че войниците и демонстрирали по-висок боен дух и издръжливост от есесовците, воюващи в "LAH".They march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
Ето какво открих за Дейзенхофер:
Едуард Дейзенхофер е р.на 27.06.1909г. някъде из Бавария Завършва висше юриидческо образование и става доктор по право. На 25.05.1930г. става член на N.S.D.A.P. /номер 250/, а на 01.10.1930г. и на SS /номер 3642/. На 09.11.1933г. получва звание унтерщурмфюрер SS. През 1939г. е заичслен в състава на SS - Verfugungstruppen, и участва в кампаниите в Полша, Франция и Нидерландия. На 22.06.1941г. заема поста командир на 5-ти моторизиран полк SS от 3-та танкова дивизия SS "Totenkopf". На 08.05.1942г. е награден с РК, заради проявен стоицизъм и хладнокръвие в тежките боеве под Демянск. полка му успява да унищожи над 9 000 противникови войници и около 130 танка и САУ.
От 06. - 12.08.1944г. командва 5-та танкова дивизия SS "Wiking".
От 26.01.1945г. е командир на 15-та гренадирска дивизия SS /lettische Nr.1/ и пет дни по-късно загива бой в Изт.Прусия.
Йоханес Рудолф Мюленкамп е р. на 09.10.1910г. в Мец - Монтини/Лотарингия/. Мюленкамп получава военно образование в юнкерската школа на SS в Брауншвайг, където е приет през 1935г. През 1933г. става член на N.S.D.A.P./номер 2 800 042/, на 01.04.1933г. и на SS /билет 86 065/ като веднага след това е зачислен в 4-ти щандарт SS "Шлезвиг - Холщайн". През септември 1934г. Мюленкамп е прехвърлен в 2-ри щандарт на SS - Verfugungstruppen /"Germania"/. На 20.04.1936г. получава звание унтерщурмфюрер от SS и поема командването на 15-ти щурм от 2-ри щандарт SS. на 01.11.1937г. е назначен за командир на взвод на 2-ри щурмбан от щандарт "Germania". На 05.05.1938г. командва мотоциклетна рота от същия полк и в качеството си на такъв успява да постигне високи бойни резулатаи в кампанията през 1939г. От 01.12.1940г. е командир на разузнавателен батальон в състава на SS дивизия "Reich". Взима участие в кампанията срещу СССР и на 15.10.1941г. е тежко ранен от шрапнел в тежките боеве при Елни. Поради тежкото нараняване Мюленкамп прекарва 4 месеца в болница. След възстановяването си, на 11.02.1942г. е назначен за командир на танков батальон от 5-та танкова дивизия SS "Wiking". На 03.09. 1942г. получава и първия си РК. На 01.03.1943г. става командир на 5-ти танков полк от същата дивизия. От 12.08. до 09.10.1943г. е командир на дивизията, а през септември 1944г. получава към РК и дъбови листа. На 09.10.1944г. е зачислен към Инспекцията по танковите подразделения в състава на Waffen-SS, при Гл;авното оперативно управление на SS.
От 30.01. до 05.02.1945г. командва 32-ра танково-герандирска дивизия SS "30 Januar". След войната се занимава със семеен бизнес.Умира на 23.09.1986г. в Лангелхайм - Бределм, близо до Хослар.
Надявам се съм ти дал някаква полезна информация
между другото имам имената на всички кавалеври на РК от "Wiking", както и от другите SS дивизии. Броя им наистина е 55.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
-
"проявен стоицизъм" - за това орден железен Сократ с диамантен Марк Аврелий и кръстосани Сенеки ли дават Знаеш, че не идва от стоя или устоявам, а че примерно е привърженик на философско мирозрение и посетитетел на "стоата" в Атина.
Сега за издържанията, при Демянск Тотенкопф наистина пробиват, но аз не съм спец по СС, даже ги отбягвам, Холидей по си пада. Сега чета Раус и такива щури устоявания има, че очите ми блестят в стоманвено сиво с лек Волховски леден повей Викинг са ми симпатични чисто субективно, фламандско-валонско-холандско усърдие, респектирало германците, а и са били под командването на Хот. Тая гмеш Райх и лейбщандартето, пак до любимия Хаусер на някои "док"-ове (въведен термин за фелдмарашали от медицинските служби ) опираме
Comment
-
Значи може би е горе долу по темата да кажа, че са готови биотата на Франц Аугсбергер Георг Бохман, Фридрих Вилхелм Бок, Херман Прийс и Матиас Клайнхайщеркамп и статия за 2ра СС. Статията не ми харесва така, че ще я правя още. В общи линии всички тия гореизброени са забъркани с "Тотенкопф".
по-интересни са ми обаче Хелмут Бекер, Хайнц Ламердинг и особено Хинрих Шулдт.
Даниц, ако ти изпадне някоя интересна случка за Ламердинг снасяй. Докато Райха си почиват във Франция той оставав Русия с една малка част наречена "кампфгрупе Ламердинг" и предполагам не му е било никак забавно.
Comment
-
имам желание да помагам Холидей, всъщност се справям най-добре с руския и не много добре с немския. Разполагам с обемни материали за всяка една от СС дивизиите, тъй като това ми е хоби от 9 години Ще се радвам ако мога да ти помогна с нещо. Просто ми пиши по конкретен проблем и ще видя какво мога да свърша. Качил съм си на компа цялата информация за Вафен-СС, която съм събрал до момента, така, че все с нещо мога да помогна. Исках да публикувам тези неща в нещо като книга, защото на български няма нищо по темата, но все още не се чувствам достатъчно компетентен по въпроса.
Най-вероятно знаеш, че именно по заповед на Ламердинг са разстреляни жителите на Орадур сюр Глан през 1944г.They march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
-
Ето ти за Хайнрих Шулдт:роден е на 14.06.1901г. в Хамбург - Бланкензее. От 1922-28г. служи в ВМФ на Германия с чин лейтенант. В състава на Вафен - СС воюва от 1939г. На 22.06.1941г. е в състава на 3-та танкова дивизия СС "Тотенкопф"/не обичам да ги изписвам така, но ми се прецака флекс-тайпа/ и воювайки в дивизията се отличил като изключително смел и енергичен офицер. В чин оберщурмбанфюрер командвал 4-та мото-пехотна дивизия/предадена от състава на 17-та пехотана дивизия/ от група армии "Център". Получава РК на 05.04.1942г.
В края на 1942г. по инициатива на Шулдт е създадена бригада СС "Шулдт" катъо в нея влизали следните части: 100-ти авио-полеви батальон "Херман Гьоринг", 1-ви полицейски батальон от полицейски полк от 4-та СС полицейска дивизия, 7-ми батальон от "лейбщандарте" и батальона за съпровождение на фюрера. На 06.12.1942г. бригадата е прехвърлена в южния сектор на Изт.фронт в района на Милерово - Мешков. До 19.12. силите на бригадата устояли на няколко тежки руски атаки и дори предприела контрананастъпление, но силите и не били в състояние да отблъснат превъзхождащите ги по численост руснаци. Скоро загубите в бригадата съставлявали около 60 % от целия състав и тя е прехвърлена в състава на 6-та танкова дивизия. На 15.03.1943г. бригадата е разформирована, а на 02.04. същата година Шулдт получава дъбови листа към РК. През 1944г. поема командването на 2-ра латишка доброволна бригада СС и на 16.03. получава званието генерал-майор от Вафен-СС. Шулдт загива на 15.03.1944г. близо до Невел, СССР, след като артилерийски снаряд попада в близост до него и щаба му. На място умират Шмидт и 12 офицера, които буквално са разскъсани на парчета. Награден е посмъртно с РК с дъбови ли ста и мечове и е произведен в генерал-майор от Вафен-СС. В чест на него 43-ти гренадирски полк от 19-та войскова гренадирска дивизия СС получава името "Шулдт".They march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
-
E Браво! Това е наистина мнооого яко. Съжалявам но нямам ICQ, честно да ти призная работата ми е доста напоследък и не знам дали ще мога да ти помагам ефективно, но имам огромното желание да го правя)) Разполагхаш ли с някакви книги за Waffen-SS? И кои са те.
q probvai na berserkr@abv.bg
6te izteglq icq, a vremenno moje da mi pi6e6 na maila: berserkr@abv.bgThey march in full battle dress
With faces grim and pale
Comment
Comment