Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво се случи с Gestapo-Мюлер?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За последен път Хайнрих Мюлер е видян по време на битката за Берлин. Доста след края на войната на два места в столицата намират човешки останки в униформа на групенфюрер от СС и документи на името на Мюлер. Изследванията в Берлинския институт за съдебна медицина обаче показват, че останките са на различни хора, а черепите по никакъв начин не наподобяват конструкцията на лицето на шефа на Гестапо.
    В началото на 50-те години двама души с коренно различни възгледи и минало - Шеленберг и Визентал, упорито твърдят, че Мюлер спокойно си живее в СССР, чийто агент е бил по време на войната. Дори е бил виждан многократно на обществени места.
    Е ли възможно това :?
    Във всеки случай е пределно ясно, че шефът на Гестапо е знаел изключително много - и за чужди, и за свои. Това би му осигурило спокоен живот навсякъде по света. Защото никой не убива кокошката, която е в състояние години наред да снася златни яйца ...
    Si vis pacem - para bellum!

И аз съм чувал, че са го виждали да се разхожда в Москва, именно през петдесетте години. Не би ме учудило. Не забравяйте, че в началото на двадесетте той е бил против нацистите.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

За мен това е пълна изненада. Звучи много забавно, ако е бил съветски шпионин. Остава да се окаже, че и Хитлер е бил такъв... (поне Резун сигурно ще се изкефи, а нищо чудно някоя това да е темата на някоя от следващите му книги).

Comment

е, хаиде сега, шпионин...просто човекът е искал да живее. Пък и то не че има особено голяма разлика м/у Гестапо и НКВД , може би само в мащабите.
        Няма да уточнявам коя организация е извършила повече престъпления с/у човечеството, защото Уханов ще се ядоса
        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Т.е., нещо като абсурдистки варант на "Слуга на двама господари"?

Comment

Не, по-скоро " Лелята на Чарли"
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

НКВД успява да завербува достатъчно високопоставени фигури от този бранш - щандартенфюрер Фридрих Панцингер и хауптщурмфюрер Хайнц Панвиц. Така че защо пък не и Мюлер
              От друга страна обаче в САЩ издадоха неговите "Вербовъчни беседи" :? Ако не са мистификация, де...
              Абе дявол знае кво става :lol:
              Si vis pacem - para bellum!

Comment

Не ми се вярва Мюлер да е бил агент на СССР, но май сега му е времето историята му да получи своя официален край.
                http://thirdreich.boinaslava.net/

Comment

На друго място в мрежата беше пусната следната информация за Мюлер:

Името му се споменава в писмо на Абакумов (министър на сигурността на СССР 1946-1951) до Сталин. В него се казва, че Мюлер живее някъде в Урал. Абакумов пита дали да продължи съвместна работа с него или Мюлер да бъде ликвидиран.
                  http://thirdreich.boinaslava.net/

Comment

Working...
                  X