Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ошибки Гитлера и его генералов.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ошибки Гитлера и его генералов.

    Читая мемуары немецких генералов нередко создается впечатление что с их точки зрения во всем виноват Гитлер который дает вечно неправильные приказы, не слушает гениев-генералов и в общем делает все чтобы Германия проиграла ВСВ. С другой стороны генералы всегда правы -). Хотелось бы узнать мнение других камрадов по поводу того какое конкретно решение Гитлера наиболее тяжко отразилось на положении Германии и возможно предрешило ее поражение во ВСВ. И соответственно такое же решение немецкого генерального штаба.

    С уважением
    Андрей.
    Извенявам за грешки кога пишу на български. Български не е роден език.

    #2
    Темата, уви, етвърде дълга и обширна. Но пък все от някъде трябва да се започне.

    Проблемът с обвиненията кой и защо е сгрешил е, че всеки впоследствие се опитва да се оправдае (особено когато пише меомари, още повече, когато основният с когото се оправдават не е между живите, за да даде своята гледна точка). От друга страна все пак има достатъчно много документален материал за отношенията между Хитлер и неговия генералитет, който позволява да се заключи, че тези отношения никога не са били блестящи, а през войната бързо охладняват и стават доста антагонистични (главно и поради различните начални цели, както и поради разликата в житейския и политически морал и разбирания).
    Все пак Германия може да бъде определена като тоталитарна държава, което означава, че по отношение на решенията Хитлер има последната дума във всичко - както хубаво, така и лошо.
    Според мен сред основните грешки на Хитлер следва да се спомене липсата на стратегическа перспектива и ясни цели след нападението над Полша, създава се впечатлението, че той се опитва да разреши един проблем създавайки нов (което едва ли е добра идея). Особено това личи след победата над Франция.
    Ако продължим със стратегическите грешки, то следващата голяма грешка е съврзана с кампанията срещу СССР - тя поначало не е ясно определена като стартегически цели на политическо ниво, тази неяснота и двойнственост продължава и на военно стартегическо, че и на оперативно ниво. Тук основно отговорността е на политическото ръководство, но и ОКХ има вина за допускането на тази неопределеност, която обрича кампанията още преди да е започнала. След началото на кампанията имаме серия от грешни решения (главно поради колебливостта им, до голяма степен предопределена от упоменатите общи стартегически грешки), които в крайна сметка обричат кампанията на провал. Следващата година също се правят грешки, както общосратегически (предприема се кампания с ясното съзнание, че не могат да се постигнат решаващи резултати дори и всичко да се "движи по план"). Около Сталинград основната отговорност е на Хитлер, доколкото той лично взима фаталните решения. Оттам насетне войната за Германия е безидейна и сякаш водена по-скоро по инерция - тук отговорността сигурно следва да се раздели по равно.

    Comment

    Working...
    X