Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биографии на военни и политици от Третия Райх

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Биографии на военни и политици от Третия Райх

Райнхард Хайдрих/Reinhard Heydrich
    (7.ІІІ.1904-4.VІ.1942)

Райнхард Хайдрих е един от най-безпощадните нацисти в Третия Райх и напълно заслужава прякора си "Русия звяр".
    През 1931 изгражда разузнавателна служба към SS. Шеф на SD (Sicherheitsdienst - Служба за сигурност) и втори човек в GESTAPO след Хайнрих Химлер. Участва активно в "Нощта на дългите ножове". През 1936 г. Хайдрих оглавява полицията по сигурността (Sicherheitspolizei или SiPo - включва Kriminalpolizei (KriPo) и GESTAPO) и заедно с това остава шеф на SD. По негова заповед в концентрационни лагери са изпратени десетки хиляди евреи. Негово дело е и провокацията, която Германия използва за да започне Втората Световна война. Хайдрих поема ръководството на Централното бюро за сигурността на Райха RSHA, което включва SD, GESTAPO, Криминалната полиция и службата за външно разузнаване. През Втората Световна война е награден е с Железен кръст І и II степен. Той е инициаторът на създаването на Айнзацгрупите. На 27 септември 1941 г. SS-Obergruppenfuhrer Хайдрих е назначен от заместник райхспротектор на Бохемия и Моравия. На 27 май Райнхард е тежко ранен при атентат, извършен от Ян Кубиш и Йозеф Габчик - двама подофицери от бившата чехословашка армия. Умира от раните си на 4 юни.

Връзки към Райнхард Хайдрих

Encyclopedia of Jewish and Israeli history, politics and culture, with biographies, statistics, articles and documents on topics from anti-Semitism to Zionism.

Reinhard Heydrich was born in March 1904 and died in 1942. Heydrich was to become one of the most feared men in Nazi Germany helping Himmler cement the dictatorship started in March 1933 with the Enabling Act. Heydrich is one of the men most associated with the Holocaust. It is thought that Hitler looked on …

Das Online-Portal zur deutschen Geschichte vom 19. Jahrhundert bis heute. Epochendarstellung mit Sammlungsobjekten, Foto-, Audio- und Filmdokumenten, Biografien, Chroniken, Zeitzeugen.

Ъъм, мисля че казах "няколко изречения"

Май просто не си разбрал какво имам предвид, а може и да не съм се обяснил достатъчно добре:

"параграфчето" трябва да дава обща информация за това кой е този човек не дата по дата кога къде е бил, ами обобщено, примерно за Хайдрих трябва да се каже, че е един от най-важните нацисти, шеф на тва и тва, под негово командване се извършва тва и тва (най-важните събития накратко), убит еди как си. Дори няма смисъл от това къде се родил и израстнал и тн освен ако наистина значението не е огромно (най-много няколко думи от сорта на "израстнал в дворянско семейство / работническо семейство" ) Освен това САМО неща за този човек, никакви странични обяснения кое събитие какво било и тн, затова е енциклопедия, защото за всичко си има отделни дефиниции.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Паул Хаусер/Paul Hausser
      (7.Х.1880-21.Х²².1972)

През Първата Световна война е награден с двете степени на "Железния Кръст". В междувоенните години Хаусер става Генерал-лейтенант. След войната той става лидер на Stahlhelm, ("Стоманен Шлем") (дясноориентирана организация на ветерани, която съществува в междувоенните години. По-късно членовете й се вливат в SA). През 1935 става инспектор в SS-Junkerschule и през 1936 е повишен в SS-Brigadefuhrer. Хаусер участва в нахлуването в Полша като наблюдател SS танкова Дивизия "Kempf". През октомври 1939 е формирана нова дивизия и за нейн командир е назначен Хаусер. На 8 август 1941 получава Рицарски Кръст. В Русия е сериозно ранен - губи едното си око. След като се възстановява отново поема командването на II. SS танков корпус. Отстъпва при Харков, но по-късно - през март 1943 го превзема. На 28 юли 1943 заради победата, извоювана при Прохоровка Хаусер е награден с Дъбовите Листа към Рицарския Кръст. След това е преместен на Западния Фронт. В края на юни 1944 му е дадено командването на обкръжената във Фалезкия джоб 7ма Армия. Награден с Дъбовите Листа и Мечовете към Рицарския Кръст. В края на войната служи в щаба на Фелдмаршал Алберт Кеселринг. В следвоенна Западна Германия Хаусер става водач на организация на ветерани от SS. Паул Хаусер умира на 21 декември 1972.

Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!

http://www.2ndssdeutschland.com/2ndS...istoryPage.htm - сайт посветен на 2 SS танкова дивизия "Das Reich"

Comment

Утре ще играе ножицата...

Comment

Мисля че тези две са готови. Прегледах ги подробно и многократно.

Само да добавя линкове към Паул Хаусер и всичко ще е наред

Comment

Да, виж Манщайн, не че не е гот това което правиш, но при писането на статия за енциклопедия например има някои общи правила.

1. Извади в едно ударно заглавие от типа- Паулус - трагичният генерал - темата
            2. Започни отзад напред, т.е. от най-важното за него, не като оценка, а с какво е запомнен
            3. Сложи накратко бекграунда най-отзад
            4. Използвай колкото може повече нови редове, кратки изречения, защрихования и цветове /това за да е разнообразно, да привлича читателя и да си почива окото Имперец / и колкото може по-малко прилагателни от типа"героичен, велик, красив и пр."

Comment

1) В енцикропедията няма заглавия - това да не ти е вестник
              2) Започвам с раждане и завършвам със смърт - това е енциклопедия - не биография в която авторът прави каквото си иска
              3) Без прилагателни
              4) Ако на читателят му се чете - той така и така ще го чете - освен това това тук е сух материал

Comment

Както искаш, мен не ми е работа да те уча

Comment

---

Ами гледал съм много енциклопеции и не искам материалите които правя да се различават Иначе съвети винаги приемам - и по-горе съм го написал

Comment

като дължина горе-долу биват, обаче все още не изглеждат точно както аз ги виждам. Малко по-късно ще се опитам да пренапиша някое да видик какво имам предвид.

Не си мисли, че не оценявам труда ти просто съм един много много педантичен тип
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

И аз също така че ще те следя какво правиш. Направи ги първите както смяташ за да знам какво имаш предвид и да хващам следващите.

Comment

Ами Империал кажи на човека как да продължи, че вече гледам от доста време чака.
                        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Носители на лентата за унищожени танкове

Всъщност не чакам защото енциклопедията ме ограничава - винаги съм искал огромна маса информация за хората които се интересуват - за манияци като мен - защото общи приказки има навсякъде - затова откачих когато за пръв път видях axishistory.com - там всичко е подробно и е пълно с вманиячени типове като мен. Писнало ми е единственото което откривам за Гудериан да е с едно изречение - "Бащата" на Блицкрига 1888-1954 Генерал-полковник и толкова.
                          Надявам се някой ден да се сдобия със сайт и тогава ще се разпростра здраво.

А и трябва да седна и да попрочета разни такива статийки от енциклопедии за да видя как се пишат такива неща - като за енциклопедия.

А и Империал наистина да ги обработи тези двете за да мога да имам модел.

Comment

Абе и аз съм супер маниак на теми биографии, но да ги чета и за това ти с някои твои теми ми стана един от "любимците" във форума Иначе ти препоръчвам сайта на моя приятел и член във форума Eisenherz, който сега е в казармата http://thirdreich.boinaslava.net/portal.htm
                            Там има хубави биографии. Но стига сме се отклонявали по темата. Иначе скоро и аз мисля да напиша нещо за енциклопедията.
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Шапка му свалям на Eizenherz
                              Само че аз обичам към биографиите да има максимум снимки
                              Иначе евала - толкова подробни биографии... Но за малко хора е сложил - трябва да го питам има ли планове като се върне да продължи

Comment

Working...
                              X