Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Манипулация на масите в нациналсоциалиситческата държава

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Манипулация на масите в нациналсоциалиситческата държава

Привет!

Готвя се за един устен изпит по немски език, за който всеки трябва да има тема, по която да може да говори и да води аргументативен спор. За целта си избрах следната тема: "Манипулация на масите в нациналсоциалиситческата държава", или в оригинал на немски (защото звучи по-добре) - "Die Manipulation der Massen im nazionalsozialistischen Staat". Бих се зарадвала много, ако чуя няколко компетентни мнения отностно различните аспекти на тази тема, т.е. да видя какво, според вас, спада към нея. Идеята е да обхвана всичко, защото не знам какво ще ме питат. Всякякви предложения се приемат, линкове към материали - с особенни благодарности (може и на немски)...

Поздрав
    Лейн
    ...И в ледения гроб се мятат
    Душите ни с безпомощни криле
    С ужас избор да направят
    Крилете си да сторят на хриле!

Като начало, преди някой от по-знаещите да се изкаже, погледна ли http://thirdreich.boinaslava.net/?
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Моето мнение е че трябва да започнеш с прочит на някаква литература около министъра на пропагандата - Й. Гьобелс.
      Масите най-добре се манипулират (аз бих се изразли зомбират ), чрез религията. Затова може би се обръща такова внимание на символиката и ритуалите при фашистите. Сто процента са искали да направят от фашизма религия и то доста кървава и мрачна.

Comment

Ramazai написа
        Moeto mnenie e 4e triabva da zapo4ne6 s pro4it na niakakva literatura okolo ministqra na propagandata-I.Giobels.
        Абсолютно съм съгласна, а сайтът наистина ще ми бъде изключително полезен, благодарности за което...макар да има death links там

Edit: Да не би в мен да е проблема, не мога да отворя повчето файлове и нито един от тези на Гьобелс ...
        С ужас избор да направят

Comment

Tova koeto e tam e mnogo malka 4ast.Taka4e potqrsi na drugi mesta.Sigurno ima saitove posveteni na nego.

Comment

Хм, нещо май на никой не му се захваща да напише нещо по-дългичко Но това е защото тази тема е доста обширна и изисква сериозен анализ (а мързела е велико нещо)
            Аз ще си позволя тогава да дам едно кратко съветче. Щом като е за изпит и то устен, то не ти трябва чак толкова изчерпателно изследване (първо само ще се затрудниш допълнително да го разкажеш на немски и второ най-вероятно няма да има време така или иначе) За това се концентрирай само на конкретна черта от пропагандата на нацистите или на общ и бърз преглед отгоре отгоре. Това всъщност ще означава накратко да изложиш как работи пропагандата в един тоталитарен строй, защото най-ярко изразените черти са свързани неизменно със строя (манипулация на информацията/фактите спрямо собственото население, промиване на мозъци, репресии срещу другомислещите да спомена няколко). По-нататък, ако аз например трябваше да се явявам на изпит по тая тема, щях да направя сравнение с другия вид манипулация на масите - този в демократичните държави. Това би ми дало достатъчно база за говорене, без същевременно да трябва да задълбавам прекалено в никоя област - ще мога да тегля едни груби и повръхностни сравнения, които обаче едно ще са интересни и второ ще запълнят достатъчно време за да си изкараш изпита
            Дано ти е от полза това. Ако обаче ти трябва все пак нещо сериозно питай пак (и драсни евентуално ако имаш някакви собствени разработки - винаги е по-интересно да се влезе в дискусия вместо само да се пишат сухи изложения)
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Време имам достатъчно, някъде до зимата. Разработки нямам, още съм съвсем в началото и в период на събиране на информация. И понеже няма да излагам нищо пред изпитващите, а те просто ще ми задават въпроси, е необходимо да съм подготвена за всичко.
              С ужас избор да направят

Comment

Working...
              X