Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Михаел Витман имал "За Храброст"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Може би не заслужава чак да е отделна тема но в момента съм твърде шашнат за да търся къде да сложа туй.

Та значи Витман има "За Храброст" 2 степен. Награден през октомври 1941.

Правя тази тема защото мен лично точно такива неща ме вълнуват много и когато открия нещо подобно ми става много весело

най-долу ще го видите.

:lol: е тва нямам думи вече
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ба!
      Ми това е много яко!
      Като се замисля, нищичко не знам за чужди войници награждавани с български орден "За Храбрость"
      Някой нещо да знае по този въпрос?
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Доколкото знам, това е било много масова практика. Германски офицери, пребиваващи в България /особено по време на Балканската кампания/ са били отличавани с наши ордени За Храбростъ. Възможно е дори това да е ставало направо за целия офицерски състав на дадена част, доколкото понякога наши пък офицери са получавали германски ордени дори по този начин.
        Нищо чудно, че Витман е получил такъв орден - най-вероятно това е станало в България. Не съм му чел биографията подробно, но по време на кампаниите в Гърция и Югославия от наша територия действат танкови части, като сред последните са огромна част от бъдещите най-прославени танкисти. Та най-вероятно и Витман. Ако разширим малко обхвата, то даже и Рудел е бил тук за малко, но тогава още е бил световно неизвестен и се е занимавал с прехвърляне на повредени Щуки обратно към заводите за ремонт :lol:
        А иначе практиката за отличаване не е само за За Храбростъ. Примерно, много голям брой пилоти на Луфтвафе, действали от България, получават нашата пилотска значка. И разбира се ордени за храброст. Като обаче За Храбростъ се е давал според ранга! Ето, Витман е бил младо танкистче с не много натруфени пагони, затова полечава тази степен. А примерно щукаря Купфер, като доста по-висш офицер, до българската пилотска значка носи и големия красив За Храброст на игла и с червен емайл /май се казваше 4 ст. ² кл./
        Ето го, доктор на юридическите науки, комодор Ернст Купфер, с български пилотска значка и орден. Е, малко е обезобразен от тежка катастрофа, но пак си е бил пич.
        На нож!

Comment

Впрочем ето ги, през април 1941, някъде из родната територия българи-юнаци и германци-танкисти поркат за здраве и вечна дружба. Даже и едно Панцерче са паркирали на заден план. На масата и в далечината се скиват някой и друг германец, кой знае след 2-3 години до къде са им се чули имената и какви рицарски кръстове са окачили /стига да не се водят примерно безследно изчезнали при Москва.../
          На нож!

Comment

Започвам издирване на снимка на Витман със "За Храброст"

И да добавя: И Хайнц фон Вестерхаген има "За Храброст" 2 степен.

Comment

Не са били отличавани "на калпак " германските офицери у нас през Първата светонвна. Само заслужили по някакъв начин. Имам списъци за различните степени на "Pour la merite" в офицерския календар...

Comment

Еее през първата световна е било къде-къде по-различно. Воювали са тук германци и българи рамо до рамо, пряко и продължително. И както германските офицери полечават български ордени, така и нашите получават железни кръстове. За истински заслуги, в повечето случаи. Друг е въпросът за турския орден за храброст, популярен под името "Звездата на Галиполи". Той се вижда доста масово по снимки и на българи, и на немци, а раздаването му очевидно е по-скоро на колегиални начала, както става и през Втората световна.
                Колкото до Пур льо Мерит, от нашите съм чувал, че само генерал Жеков и генерал Тодоров го получават. Е, сигурно и Фердинанд и Борис, но тях не ги броя сред истинските войни.
                На нож!

Comment

Цар Борис ²²² има Pour le merite, но за Фердинанд не знам. Даже някъде из сайта има снимка на Борис ²²² с PLM

Солидно количество документи на Витман + карти на Вилер-Бокаж.

Comment

kapitan написа
                    Е, сигурно и Фердинанд и Борис, но тях не ги броя сред истинските войни.
                    Капитане тук не си прав. Борис ²²² май е единственият от владетелите и престолонаследниците, който прекарва от 12 до 18-та по фронтовете. Той е човекът , който организира контраатаката при Добро Поле задържайки по този начин за няколко дена Съглашенците за да може основната част от армията ни в Македония да се изтегли. Шинелът му на няколко пъти е бил продупкван от куршуми.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Куршуми по цар Борис??? Верно ли? Аз винаги съм смятал, че е прекарал наистина войната по фронтовете, но на безопасно разстояние и свсички удобства, създавани от антуража му... Но това дето казваш не го бях чувал, интересно!
                      На нож!

Comment

Re: Дойран

Не се майтапя.На няколко пъти цар Борис е щял да отиде преждевременно на оня свят през Войните за национално обединение, но просто е имал шанс и късмет. Куршумът влиза и преминава през шинела му отстрани без да го нарани. Той винаги е бил на първата позиция, баща му също го е тикал на предните линии, явно е имал някакъв комплекс старият.

Comment

В потвърждение на твърдението на Парабелум, ще се опитам след няколко дни да кача една снимка на Цар Борис ²²² и брат му, принц Кирил, по време на войните 1912-1918 г. Доколкото знам, Царя има Орден "За Храброст", мисля че 4 ст.²² кл., с който е награден за някакви прояви на фронта. Има една такава снимка, в униформа, със бинокъл, с този орден и като че ли, знак за раняване или нещо подобно(за това последното не съм никак сигурен).
                          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Германски офицери и военослужещи са награждавани с военни ордени от нашето правителство. Има снимки на сватби на германски офицери с униформи и декорациите им. И между другите ордени и медали се вижда я Орден "За военна заслуга", я "За Храброст". Обикновенно това са ордени 4 ст., които са ставали за награждаване на чужденци.
                            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

танкисте от Харков - ти как мислиш - дали в axishistory.com ще се намери снимка на Витман със "За храброст"?

Comment

Working...
                              X