Гьобелс е бил опасен и това мисля никой не може да оспори. Кой знае какво щеше да направи ако Хитлер бе убит преди година-две или повече. При всички обстоятелства би играл ключова роля. Едно ми е интересно - защо той остава докрай с Хитлер вместо да търси начин да се измъкне - това е неприсъщо за него. Каква е била целта му?Той е имал много ясна представа за ситуацията но въпреки всичко е останал. Това ме обърква.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
20 юли 1944
Collapse
X
-
Хъм, не съм сигурен дали добре си схванал какъв е Гьобелс като личност (т.е., в психологически план). Разбира се, не съм убеден в истинността и на собствената си интерпретация, но поне в нейна светлина поведението му в края изглежда много логично. Но според мен от Гьоблес никога не би излязъл лидер - и той не би се стремил към това.
Comment
-
Да от него не би излязъл лидер защото му е удобно друг да поеме тежестта на загубата а ако имаше победа то той щеше да си припише големи заслуги. За мен не е логично поведението му - той - един голям играч който вижда че загубва и всичко което е направил се срива вместо да постъпи по типичния за хора като него начин - той напротив - показва лоялност и остава при фюрера си докрай и се самоубива. Какво е искал да постигне - ефектен завършек на живота си или е страх или се е надявал че ще се превърне в легенда? Ти какво мислиш - опровергай ме ако не съм прав.
Разбира се това е съвсем опростено с 2 думи иначе като имам повече време ще сложа откъси от дневника на Гьобелс и може да поразискваме по тях но това ще е в темата за дневниците.
Comment
-
, аз впечатлението си го основавам точно на откъси от неговите дневници, които съм чел (вярно, твърде отдавна и не си спомням много - тогава събирах материали за дипломната си работа и в почивките си намирах подобни четива в НБ). И тогавашното ми впечатление беше за впечатляващ човек, който очевидно има невероятна дабра в областта на пропагандата, но я съчетава с доста трезво мислене и поглед върху нещата. Но струва ми се, че той наистина в някаква степен се е чувствал обвъзран с Хитлер и идеята, и затова постъпва по този начин. Но си прав, че това няма пряка връзка към темата. Във връзка с нея, бих добавил, че Гьобелс сам нищо не може да предприеме и няма ресурси да се противопостави на превратаджиите. Подобна възможност има Химлер, но те са имали план да се погрижат за него. Така или иначе - не се намират достатъчно свободни сили, пък и генерали, които да се обвържат със заговора.
Comment
-
Никой не може да оспори успехите му в пропагандата - те са феноменални (макар че и доста усилия е положил за да постигне такова съвършенство на движенията, изражението на лицето и т.н.)
И все пак именно хора като него са много големи "играчи" интриганти и при тях не съществува никакво задължения честна дума и подобни неща.
Comment
Comment