Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алберт Кеселринг, Обербефелсхабер Зюд

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Алберт Кеселринг, Обербефелсхабер Зюд

    Сега чета пак биографията на Ромел от Дейвид Ървинг и вътре често често се споменава името на Кеселринг като Главнокомандващ Средиземно море и то почти винаги в добра светлина. Позициите, които той заема по актуалните оперативни и стратегически въпроси, са интелигентни и обмислени, преценките му за ситуацията са често изрядни (за разлика от Ромеловите например), дипломатичността и тактичността му в регулирането на отношенията между немци и италианци са прословути. По-късно, когато получава командването и на сухопътната армия в Италия, Кеселринг се доказва и като много умел и способен армейски генерал. Той като че ли се ползва с безупречна репутация. Как преценявате вие неговата репутация? Дали наистина той не е един от най-способните немски командири?
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    #2
    ъъ да не бъркаш името с Кеселринг или има и Кесеринг или аз не знам как се произнася?

    доколкото ми е известно, е един от най-способните немски командири
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #3


      И аз мисля че става въпрос за Кеселринг. Инак, да, той е абсолютно убеден нацисст, доколкото мога да преценя, но е способен командир. Но пък и сферата му на отговорност е доста различна - той се занимава почти само с висшият ешелон на оперативното командване (рядко) и със стратегическа координация и по-рядко - командване.
      А славата му на блестящ командир се дължи на отбранителните операции, проведени от него в Италия. Но ми се е струвал, че от тях често се прави прибързаният извод, че той е едва ли не "най-способният" командир. Защото спецификата на тези операции е голяма, самото направление е безперспективно за Сюзническите сили, да не говорим, че теренът невероятно благоприятства отбраната. А не знам някога Кеселринг да е водил рисковани офанзивни операции, така че не бих прибързвал да го подреждам в един ред с Гудериан, да речем, а още по-малко - с Манщайн.

      Comment


        #4
        а за битката на Пеленорските поля

        Абе точно Алберт Кеселринг де, изпуснал съм лто, що не го поправихте направо :roll:
        А иначе - не визирах толкова способностите му на командващ генерал, колкото позицията му на стратегически координатор. В крайна сметка той изпълнява тази си роля в театъра под негово командване много добре, нещо, което не можем да кажем за другите Обербефелсхабери по другите фронтове (където разбира се и Хитлер се меси доста повече, а на източния фронт въобще няма както знаем). Основната му задача е на балансьор между италианци и немци, което при съществуващите недоверие и презрение, изисква завиден дипломатически такт от негова страна. Разбира се като боен командир той не е на висотите на Гудериан или Манщайн, но се доказва като компетентен в Италия. А това определено е желателно, а можем да кажем и достатъчно, качество в един OB. Като обобщение мога да кажа, че немците не отдават достатъчно внимание на командващите на стратегическите театри (в сравнение със съюзниците например, при които това разбира се е подтикнато и от повишената нужда за координация) и може би още един двама като Кеселринг биха се отразили изключително благоприятно за немското стратегическо структуриране.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          #5
          Ами и аз не знам защо, не е поради някаква конкретна причина .
          Да, съгласен съм, че като кооридиниращ офицер на целия театър се справя изключително добре. Ако тази функция съществуваше по-рано и той имаше по-голяма свобода на действие, вероятно и резултатите щяха да бъдат доста по-съществени (възможно би било дори да се постигне стратегическата цел).
          Въобще, този тип координация е една от слабите страни на немската организация и доколкото зависи изцяло от личността на заемащия я, нещата са още по-трагични. Определено още няколко Кеселринга биха свършили работа.

          Comment

          Working...
          X