Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко повече за Гудериан, Манщайн и смъртта на Витман?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Много ми се ще да разбера нещо повече за за Гудериан Манщайн и Рудел защото в achtungpanzer.com изчетох всичко. Знаете ли откъде мога да си намеря "Lost victories" на Манщайн и "Спомени на един войник" на Гудериан?

Имам още един въпрос - някой може ли да разкаже повече за смъртта на Михаел Витман и неговия екипаж? Единственото което знам е че мястото се нарича La Cambe и той е убит на 8 август 1944. Намират останките от танка след 40 години.

има ги и двете преведени на руски и издадени от "Мир в Войнах" - съответно "Утерянные победы" и другата не помня как е на руски

освен това можеш да ги намериш на http://militera.lib.ru пак на руски
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

За триене

Comment

Хъм, сам (предполагам, заедно с танка и екипажа си ), може в най-добрият случай да се разправи с вражеско подразделение от ниво рота - има един подобен прословут случай. Но от това до дивизия има много-много голяма разлика .
        За Рудел - някъде в нета имаше негови спомени, ако ти е интересно:

Comment

За триене

Comment

всъщност Рудел е истинската легенда, този човек е наистина уникален.

тука пише за него - http://members.aol.com/ab763/rudel.htm

и също - http://www.panzerfaust.com/knights/rudel.shtml

и тук - http://www.pilotenbunker.de/Stuka/Rudel/rudel.htm

накратко:
            2,530 бойни полета
            над 518 унищожени танка, над 700 камиона, много влакове и тн, вкл. линеен кораб и крайцер(!)

на всичкото отгоре имаше поне 10тина свалени самолета след като минава от Щука на FW-190F

на онази страничка има и други интересни подробности

все пак трябва да се отбележи, че е върл нацист и след войната продължава да поддържа нацистките "идеали" и тн.

albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Малко дъпалнение за него. Към края на войната лети с дървена протеза. Ето на какво е способен Истинският Човек! В никакъв случай не искам да премълча и подвизите на Мересиев и Бейдър. Няма значение от коя страна на барикадата са - за мен те са символи на човешката воля и дух!
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Малко уточнение за Рудел (има го в спомените му, към които съм дал линк) - той всъщност не потапя крайцер и линкор (за линкор просто няма как да стане с възможностите на Щуката ), а само ги поврежда, така че известно време те са извън строя.
                За свалените самолети - част от тях са още докато е летял с "Щука" - самият той твърди за един или два (не си спомням точно) Ил-2, които е унищожил с "Щуката" си (тогава той пилотира специален вариант на противотанкова щука с две 3,7 см оръдия, с които унищожава въпросният Ил-2). Също така, доколкото си спомням, води маневрен въздушен бой често и със съветски изтребители И-16, като доколкото си спомням твърди, че е свалил един.
                Инак биографията му наистина е интересна, щое повече, че повечето му колеги му се подиграват в началото на кариарата му и дълго време дори не му позволяват да лети в бойно подразделение.

За "прословутия случай", в момента не си спомням точно подробностите, но все ще се намери някой тук, който да ги напише. Става въпрос за едно сражение малко преди смъртта на Витман - край едно френско градче изненадва подразделение на една британска бронетанкова дивизия и за сравнително кратко верме успява да го унищожи почти напълно.

Comment

има го някъде в achtungpanzer.com, не ми се търси изрично сега
                  albireo написа

Comment

Прочутия случай става до Вилерс-Бокаж (ако така се произнася на френски :roll: ) Помня, че ставаше въпрос за предния ешелон на 7ма английска бронирана див май. Колоната спира за кратка пауза на пътя, в този момент Витман с Тигъра си излиза от един двор на пътя, свитва първата и последната машина и после методично почва да гърми по ред на номерата, бавничко тангъркайки се надолу по пътя. Не си спомням точната бройка, но унищожава накъде към 40 машини (поне половината са обаче бронетранспортьори).
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

LSSAH може да се гордее с Витман

Между другото знаете ли дали върху танковете и самолетите асовете са отбелязвали своите успехи? Германците по-специално.

Comment

За самолетите ще кажат специалистите, но за танковете можеш да видиш на снимките характерните пръстени, нарисувани около оръдията - всеки пръстен е "фрагче" По същата система и самолетите са отбелязвали резултата си, но не знам с какъв точно знак.
                        XV mile the sea brode is

Comment

ХЪМ

Разправяли са ми че руските изтребители са си слагали петолъчки но не съм виждал... просто не съм гледал за това... не ме е интересувало
                          Може би допускам голяма грешка извинявам се предварително

Comment

Спокойно, чак такава грешка не си направил Пък и нали за това е и форума - да се пита.
                            XV mile the sea brode is

Comment

Абе ей !! Какви са тия работи тука :fire:

http://www.panzerace.net !!!

:nworthy:
                              Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Working...
                              X