Добър ден, имам някои уточнителни въпроси относно II въздушен щурмови полк в Граф Игнатиево. През 1943 г. мой роднина приема командването му и ми е интересно да узная малко повече за него. В Уикипедия информацията е доста оскъдна, а и самият сайт не е особено надежден, по мое лично мнение. Като обща информация - окей, но задълбочено - не, а именно това ме интерсува. Моля, всеки, който знае нещо да сподели, всяка информация е добре дошла.
Още, ако позволите, ме интерсуват и някои други неща.
Преди да поеме командването на II въздушен щурмови полк служи като командир на бомбардировъчен орляк (1941 – 1942), командир на линейното ято (1942), командир на орляк в Линейния полк (1942 – 1943). Само с тази информация разполагам, но ми е интересно като пилот на Junkers Ju87 в какви операции е възможно да е участвал, т.е. в какви операции (изключвам акциите срещу т.нар. партизани у нас) би могъл да е участвал? Преди това е бил на специализация в Полша, както и през 1941 г. е в Bad Hilling (база, за която не намирам никаква информация) от август до октомври включително и от октомври същата година до март 1942 в база Wertheim (тази също). Не знам какво е правил, но след 9-ти Септември роднините ми са побързали да заровят Железния му кръст от германците в двора. По-късно го вадят, но е потурчен, както се вика. Това все пак влиза в графа непотвърдено, защото е просто част от семейната история. Потвърдено е награждаван с:
Медал за 10 години отлична служба
Народен орден „За военна заслуга“ V степен (Кавалерски кръст)
Царски орден „Свети Александър“ V степен (Кавалерски кръст)
Орден „За заслуга“ (Борисова емисия)
Народен орден „За военна заслуга“ IV степен (Офицерски кръст)
Кавалерийски кръст
Благодаря на всички, които ще допринесат с някаква информация.
Още, ако позволите, ме интерсуват и някои други неща.
Преди да поеме командването на II въздушен щурмови полк служи като командир на бомбардировъчен орляк (1941 – 1942), командир на линейното ято (1942), командир на орляк в Линейния полк (1942 – 1943). Само с тази информация разполагам, но ми е интересно като пилот на Junkers Ju87 в какви операции е възможно да е участвал, т.е. в какви операции (изключвам акциите срещу т.нар. партизани у нас) би могъл да е участвал? Преди това е бил на специализация в Полша, както и през 1941 г. е в Bad Hilling (база, за която не намирам никаква информация) от август до октомври включително и от октомври същата година до март 1942 в база Wertheim (тази също). Не знам какво е правил, но след 9-ти Септември роднините ми са побързали да заровят Железния му кръст от германците в двора. По-късно го вадят, но е потурчен, както се вика. Това все пак влиза в графа непотвърдено, защото е просто част от семейната история. Потвърдено е награждаван с:
Медал за 10 години отлична служба
Народен орден „За военна заслуга“ V степен (Кавалерски кръст)
Царски орден „Свети Александър“ V степен (Кавалерски кръст)
Орден „За заслуга“ (Борисова емисия)
Народен орден „За военна заслуга“ IV степен (Офицерски кръст)
Кавалерийски кръст
Благодаря на всички, които ще допринесат с някаква информация.
Comment