Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Някои да знае нещо за Миклош Хорти?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Хорти се опитва да държи своята страна от войната твърде малко. Ако през 1939г, той отказва да пусне германски войски на своя територия, които да нахлуят в Полша, то в края на юни 1940г, той дава съгласието си за преминаването на немските танкове към източните граници с Румъния през Унгария.
    Скоро той и унгарското правителство заявяват за териториални претенции към Румъния. Вторият виенски арбитраж връща на Унгария Северна Трансилвания с обща площ 43 500 кв.км и население 2.5 милиона души
    През 1940г, Унгария се присъединява към Тристрания Пакт. След нея я последват Румъния и Словакия, а скоро след тях и България. За да съхрани за себе си и друг път освен този във фашисткият свят на 12 декември 1940г, Хорти подписва договор за дружба с Югославия.
    В края на март 1941г,Хитлер взема решение да ликвидира Югославия. Заедно с германците на територията на Югославия настъпили и унгарските войски. Това решение струвало живота на Телеки. През ноща на 2 срещу 3 април той се самоубива, предпочитайки смърт отколкото да отиде на "страната на негодниците"На 4 април 1941г, Хорти назначава за премиер Ласло Бардоши.
    На 22 юни 1941г, Хорти получава писмо от Хитлер, с което последният го моли да обяви война на СССР. Хорти се опитва да прекъсне дипломатическите отношения, но 26 юни неизвестни самолети бомбардират град Кашша. На една от неизбухналите бомби намират клеймо на Путиловският военен завод. И до сега историците продължават да спорят за това кой е хвърлил бомбите. Но факт е , че на 27 юни Унгария обявява война на СССР.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #17
      Първоначалната численост на унгарските войски на фронта е била 30 000 души.Те участвали в боя за Галиция, а през юни били пратени в Украйна и стигат до Донецк.На 8 септември Хорти специално посещава Хитлер във Винице, молейки го да освободи унгарските части които уж били лошо оборудвани от фронтовата линия пращайки ги в тила за да носят охранителни функции в окупираните територии.
      Хорти достатъчно рано осъзнава, че Германия няма да спечели войната. Той всячески се стремял да възпрепятства изпълението на потребностите, които немското командване иска от него. Лятото на 1942г, числеността на унгарските войски в СССР достига 160 000 души. Германия получава на свое разположение целият икономически потенциал на Унгария.
      Парадоксалното в случаят е, че вътрешната обстановка в Унгария била невероятно спокойна. Военното производство повишило жизненият стандарт. Страната не се тресяла от социални конфликти.Линията на фронта била далеко и съветските бомбардировачи долетели едва през септември 42 до Будапеща.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #18
        Малко почивка си давам
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #19
          Още през 1937г, Хорти започва да мисли за наследник. Той е мислел, че стабилността в страната може да бъде обезпечена само от този наследник който бъде предложен от самият него. След известни размишления Хорти избира своят първороден син Ищван за наследник.
          През есента на 1941г, Хорти вече на преклонна възраст предлага в парламента да се реши въпросът за неговият наследник. След дълги дебати през 1942г, парламента удобрява Ищван за наследник на Хорти.
          Ищван Хорти е бил военен пилот и на 20 август близо до Дон неговият самолет претърпява авария и се взривява. На 1 септември 1942г, премиерът Калаи в писмо до Хорти му предлага, в случай на смърт на регента, неговото място да бъде заето от премиера, който реално може да вземе в свои ръце управлението на работите.Хорти се съгласява , по този начин окончателно е решен въпросът за наследствеността.
          М.Калаи става премиер през март 1942г, и веднага започва да да води активна политика по излизането на страната от войната, използвайки политиката на «Внимателното лавиране». В Битката при Курска дъга загубите на Унгарците възлизат до 140 000 души. След тази катастрофа унгарското правителство започва да води тайни преговори с англичаните и американците. Правителството официлано отхвърля немското предложение по депортирането на Унгарските евреи в Германия и ограничава вербуването на СС в страната.
          По тази причина Хитлер извиква Хорти в Залцбур на 16 април 1943г, но регента успява да устои на жестокият натиск на Хитлер. Преговорите до нищо не довеждат.
          Павителството на Унгария започва все повече да се отклонява от своите съюзни отношения с Германия и в края на краищата Хитлер загубва търпение. На 17 март 1944г, Хорти по молба на Хитлер се отправя за поредната среща с него. Регента е бил придружаван от Министрите на външните работи и отбраната, а също така и от началникът на генералният щаб. Фюрерът заявява, че ще направи военна окупация на Унгария.
          Хорти фактически става пленник, а в същото време 11 дивизи на Вермахта окупират Унгария. Хорти бива принуден да отстъпи и благодарение на това Хитлер го запазва на поста му.
          Короният Съвет поддържа Хорти в негововот решение да не напуска поста си. Това означавало,ч е той де юре все още е бил глава на Унгария, но фактически властта и контролът над нея почити изцяло преминали в ръцете на германските окупационни войски в лицето на Хитлеровият наместник Вазенмайер,СС и полицията.Под техен натиск той назначава за премиер генералът в оставка и бивш посланник в Берлин Дему Стоян.
          В кроя на юли 1944г, Хорти успява да махне премиерът , като заедно с него променил целият кабинет.Разправа с Хитлер не последвала, защото последният имал други по важни проблеми
          В август Хорти съставя ново правителство начали с бивишят командващ 1-ва армия генерал Г.Лакатош. Двамата съвместно се опитват да намерят път за излизане от войната. Били възобновени преговорите с англичаните и американците. При новите условия Съюзниците посъветвали Унгария да встъпи в непосредствен контакт с СССР

          На свой риск Хорти праща четирима човека в Москва за водене на преговорите във връзка с условията за капитулация.В качеството си на преговарящ Молотов поставя следните условия. Унгария да оттегли своите войски зад фронтовата линия и след подписването на съглашението за примирие да обяви война на Германия. На 11 октомври съглашението било подписано. Москва трябвало да го обнародва в 10 дневен срок.
          Още на 3 октомври Вазенмайер провежда специално съвещание с генералите на армията и СС. Разработеният план предвиждал изолацията на Хорти и въвеждането на военен режим в Унгария.
          През ноща на 13 срещу 14 октомври Хорти узнал , че на Вазенмайер му е дадена заповед да ускори събитията. Поради този факт Хорти решава да обяви официално излизането на Унгария от войната.
          Хортистката акция като цяло се окзава слабо подготвена във военно и в политическо отношение. Сподвижниците на Хорти не успяват да завършат прехвърлянето на своите части в столицата. Не е бил изготвен и план за взаимодействие с частите на Червената Армия. Това принуждава Хорти да се прехвърлив източните райони на Унгария и там да обяви излизането на страната от войната.
          На 15 октомври 1944г, след продължителното заседение на Коронният Съвет по радиото предали текст на Хорти към обръщението на народа. Обявяването на примирието било пълна изненада за Германия.Силите обаче са неревни.Окупаторите бързо подавят съпротивата като включват 600 танка в окупирането на столицата.
          Резиденцита на Хорти се превръща в обсадена крепост.Регентът не желоейки да жертва живота на своята охрана заповядва да се прекрати съпротивата. Сутринта на 16 октомври Хорти е бил арестуван и отведен в резиденцията на СС
          Преди отпатуването си към Германия Хорти е бил принуден да подпише документ чрез който се отказва от властта и на свое място назначава Салаши.
          Заедно със семейстовото си Хорти е бил настанен в замъкът Хиршберг, където е бил охраняван от 12 есесовци и 100 войника. На 1 май 1945г, хорти и неговото семейство са били освободени от американците.
          Командването на 7-ма армия го задържа под стража.Шест месеца Хорти преседява в различни депортационни лагери, а след това е бил затворен в Нюрнбергският затвор. Американците още от самото начало не са имали претенции към него.СССР също не го е считал за военен престъпник
          На 18 декември 1945г., американските власти го пускат на свобода. Следващите 4 години той живее в Бавария, където е преживявал крайно оскъдно.През декември 1948г, той получава разрешение от Салазар , пристига в Португалия и отсяда в град. Ещориал.Тук той умира на 9февруари 1957 година. Бил е погребан в Лисабон в английските военни гробища.
          На 4 септември 1993г, в Унгария се сътояла церемония по препогребването на Хорти в семейното гробище в Кендереш


          .
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #20
            Готово.Това знам, това съм написал. Сега е ред каката да почерпи :drink:
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #21
              Хитлер и Хорти наблюдават маневри на подводници край Кйил през август 1938 г.
              http://thirdreich.boinaslava.net/

              Comment


                #22
                Защо не са го съдили в Нюрнберг Хорти. Да го обесят като военнопрестъпник. И не е вярно че не е допуснал депортирането на евреи от Унгария допуснал е и още как и то на много. Трябвало е да увисни на въжето. Какво го е спасило?

                Comment

                Working...
                X