Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Румъния през Втората световна война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Румъния през Втората световна война

    1940 г. се оказва съдбоносна за Румъния . На 26 юни 1940 г. Съветският съюз отправя ултиматум към страната да му отстъпи Бесарабия и Северна Буковина . Румъния опразва двете провинциии . Втората капитулация е решението на Виенския арбитраж Румъния да предаде на Унгария Северна Трансилвания . Последва и трета капитулация - Южна Добруджа е върната на България . На 6 септември крал Карол абдикира в полза на сина си Михай . Министър - председател става маршал Йон Антонеску . На 23 ноември Румъния се присъединява към Тристранния пакт и на територията и навлиза 680 000 -на германска армия . Румъния се включва в германската военна кампания срещу СССР на 23 юни 1941 г . До 26 юли са отвоювани Бесарабия и Буковина . Румъния анексира територията между Днестър и Буг като провинция ,, Транснистрия " . На 6 декември Великобритания обявява война на Румъния , а на 12 декември Румъния обявява война на САЩ . Военните действия в Русия се затягат и през ноември 1942 г. започва катастрофата при Сталинград . Загиват 300 000 души . През 1943 г. започват опити за мир. На 1 юли 1943 г . външният министър Михай Антонеску при посещение в Рим предлага на Мусолини от името на всички германски съюзници да направи предложение за мир на англо-американците . На 24 декември румънците започват тайни преговори със Съветския съюз в Стокхолм . Следва трети опит за мир с началото на тайни преговори с англо-американците в Кайро на 17 март 1944 г. През август Червената армия навлиза в Румъния и окупира Яш , Кишинев и Акерман . Кралят и опозицията са насрочили преврат за 26 август , но датата се измества на 23 август . Маршал Антонеску е арестуван от кралската гвардия и се съставя правителство на генерал Санатеску .На следващия ден германците обстрелват и бомбардират Букурещ . В отговор на 25 авуст Румъния обявява война на Германия . На 31 август Червената армия влиза в румънската столица . На 12 септември 1944 г . е подписано военно примирие със Съюзниците в Москва . Правителството на Санатеску подава оставка на 4 ноември в резултат на нападките на комунистите към некомунистическите министри . Санатеску съставя второ правителство . То подава оставка на 4 декември . Съставя се правителство начело с генерал Николае Радеску . То ще управлява до март 1945 г. , когато ще бъде свалено с намесата на Андрей Вишински .
    "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

    Джордж Бърнард Шоу

    #2
    Някои от условията на примирието от 12 септември 1944 г. :

    1. Румъния участва във войната с Германия
    2. Границата със СССР от 28 юни 1940 г. се възобновява
    3. На съветските/съюзнически войски се предоставят въздушни бази , летища , казарми , транспорт и т.н.
    4. Всички намиращи се в румънски пристанища кораби , независимо под какъв флаг се намират , се предоставят на Съветското /съюзническо командване
    5. Румъния се задължава да изплати сума от 300 милиона долара на Съветския съюз като обезщетение
    6. Също така се задължава да сътрудничи на Съветското /съюзническо командване при арестуването на лица , обвинени във военни престъпления и да разтури всички фашистки организации
    7. Налага се контрол върху пресата , печата , киното , пощенската , телефонна и телеграфна дейност
    8. Една Съюзническа контролна комисия следи за изпълнение на условията на примирието до сключването на мир .
    "Най-тежкият грях спрямо ближните ни не е омразата, а безразличието ни към тях. Това е същността на безчовечността."

    Джордж Бърнард Шоу

    Comment


      #3

      Comment


        #4
        Според мен интересното е не толкова участието на Румъния във ВСВ , а това как след войната стават единственият участник бил се срещу СССР и има най-големите териториялни придобивки в Европа?!?
        Чехословакия не се брои защото е анексирана.
        Sub sole nihil novi est

        Comment


          #5
          Да ,нали виенският арбитраж е преди,Румъния и Унгария да се включат към Тристранния пакт.Защо Трансилвания е върната на Румъния и имало ли е спорове около това решение ?

          Comment

          Working...
          X