Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси за числеността на фронтове и групи армии

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Въпроси за числеността на фронтове и групи армии

    Някой може ли да ми даде сведения за състоянието и числеността на войските, противостоящи на 2-ра танкова армия в края на месец август след унищожението на руснаците в чувала при Рославъл и завършването на боевете около Смоленск? Доколкото знам, от разузнаването на Гудериан му докладват, че на 40км пред тях няма противник
    Last edited by bonebiter; 22-06-2012, 19:06.

    #2
    Някой да има имформация за средномесечната или,по месеци численост на Групите Армии-ЦЕНТЪР,СЕВЕР,ЮГ за 1941-1942г.Аз от това,което намерих знам само,че групировката"ЦЕНТЪР'' преди настъплението към Москва има личен състав с тиловите части-1929406 души,а малко след това с пристигналите резерви около 2000000 души.Ще бъда благодарен за повече информация,по въпроса.

    Comment


      #3
      Съмнявам се, че някъде ще намериш точно тази информация (толкова подробно, във всеки случай), но хвърли един поглед в справочника на Мюлер-Хилдебранд за Вермахта.

      Comment


        #4
        Немога да разбера защо немците не са публикували такива данни,поне при тях статистиката е водена много,по редовно и вярно отколкото в РККА.На фона на немската подреденост и перфекционизъм това ми се вижда доста странно.

        Comment


          #5
          О, сигурно ги има някъде, просто аз не съм попадал на книга, в която да са обобщени така (в справочника на Хилдебранд има нещо подобно, но не е толкова подробно). Немците - за "организираните" си периоди, т.е. преди края на войната, - водят доста добра документация, но трябва да се има предвид, че тя също си има особености, както е във всяка държава. Без човек да ги познава може да си извади погрешни изводи. От друга страна, при тях също има пропуски, защото документи са унищожавани в края на войната (умишлено и понякога неумишлено). Т.е. трябва да се подхожда с известна доза скептицизъм към тези "контролни" данни, защото те не винаги дават точна представа за реалното положение в бойните подразделения, още по-малко пък за реално понесените загуби (особено за количествата загубена техника, където нещата са съвсем особени[*]). Да речем, можеш да прочетеш данни, че, примерно, общо са били 2 милиона и нещо си в дадена група армии. Но какво означава това в бойна численост? Много труден въпрос. Още по-трудно ще ти е да разбереш реалната динамика, защото този тип отчети са донякъде събирателни.

          -----------------------------------------------

          * просто за илюстрация мога да посоча една много често срещана грешка, която при това много се тиражира отвсякъде, за да се покаже колко погрешни са бойните доклади, но на пратика показва, че често не се вземат под внимание определени фактори. На много места ще намериш таблици със сравнения между докладвано количество унищожени танкове или самолети (т.е. въз основа на бойните донесения), което сравнява с реално произведеното количество (или получено в армията) и прави извод в стил "хе, колко са преувеличавали", защото разликата обикновено е в пределите на 3 до 4 пъти. Това, което съставителите на таблиците забравят да отчетат е, че част от машините се повреждат и възстановяват многократно за даден контролен период от време, т.е. сравняването на бойните донесения (които несъмнено съдържат неточности заради самия си характер) спрямо произведените (и дори приетите от армията) машини е сравняване на ябълки с портокали.
          При добре работещи ремонтни подразделения и ако боевете са стационарни или едната страна настъпва успешно, може да се случи така, че за даден контролен период повечето танкове да бъдат повредени по 2-3 пъти (обикновено леки повреди, които обаче изкарват танка от строя и за противника той е "унищожен" или "ударен", т.е. попада в бойното донесение), след което в рамките на няколко дни (понякога само 2-4) отново да бъде вкарана в строя, след два-три дни отново загубена и така няколко пъти. Естествено, това важи основна за наземна техника и в много по-малка за самолети, но както и да е.
          Мисълта ми е, че подобни "контролни отчитания" рядко дават добра представа без да имаш идея и за динамиката.

          Comment


            #6
            iasen ianakiev написа Виж мнение
            Немога да разбера защо немците не са публикували такива данни,поне при тях статистиката е водена много,по редовно и вярно отколкото в РККА.
            Достатъчно е противоречиво мнение.

            В Съветския съюз - достатъчно на бюрокрацията.
            Всичко се записват и съхраняват.
            Друго нещо - че не всеки може да види.
            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

            Comment


              #7
              Със сигурност има все още засекретени данни и сведения,който не са видели бял свят относно РККА и нейните бойни действия и загуби,по време на войната с Германия.

              Comment


                #8
                Засекретени - не ми се вярва (и да има, ще е нещо много малко), главния проблем - както е най-често с архивите, - съвсем не е "секретността", а обема информация спрямо наличните интереси (т.е. очакванията или вероятността да намериш нещо интересно аз теб). Като се има предвид колко малко хора реално се интересуват от работа в архива с документи и колко малко от тях го правят с цел да издадат някакъв материал - статия или книга, - не е чудно, че огромна част от документите така и ще си останат неизследвани.
                Що се отнася до бюрокрацията и документирането - по принцип е така, в частност обаче нещата са по-сложни (не че не сме ги обсъждали вече). През 41-ва и 42-ра хаосът е твърде голям, унищожават се документи и прочее (при отстъплението), някои неща така и не се документират (няма време), а това оставя много празнини, които няма как да бъдат запълнени независимо дали изследователите имат или нямат желание за това. Историята е непълна и мисля че това е едно от първите неща, които трябва да се приемат - независимо дали си професионалист или любител: завесата на забравата може да бъде повдигната частично.

                Comment


                  #9
                  Доколкото ми е известно, засекретени са единствено данните за загубите на въздушно-десантните войски (за това беше писал и Исаев преди няколко месеца).
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    Сега хвърлих един бърз поглед в справочника на Мюлер-Хидлебранд и там има достатъчно информация по въпроса, разделена е по години и фронтове. НЕ е чак толкова детайлна (точен брой личен състав за всеки месец), но е по-смислена, защото дава информация за попълнеността на бойните подразделения (макар и обща).

                    Comment


                      #11
                      виж това : http://mirknig.com/knigi/military_hi...iga-poter.html - само за червената армия

                      Comment

                      Working...
                      X