Не видях специална тема, та . . .
Нека някой, запознат с областта, нейната история и прочие сподели нещо за Калининград - минало, настояще, бъдеще. Струва ми се не е особено богата информацията на български за този странен израстък на Русия.
Разбира се конкретния интерес е към военното и стратегическо място на района в европейската и руската политика.
Знаете ли какво е отношението на съседните страни към анклава и ще го бъде ли ?
Нека някой, запознат с областта, нейната история и прочие сподели нещо за Калининград - минало, настояще, бъдеще. Струва ми се не е особено богата информацията на български за този странен израстък на Русия.
Разбира се конкретния интерес е към военното и стратегическо място на района в европейската и руската политика.
Знаете ли какво е отношението на съседните страни към анклава и ще го бъде ли ?

). Ясно е защо в резултат на войната е до голяма степен обезлюден и става съветски, но не ми е ясно какво по отношение на принадлежността му може да се пита в тази тема. А ако се интересуваш от бъдещето му, не си я създал в подходящия подфорум. Впрочем, по този въпрос. Така че ако питаш за миналото, то за около 700 години този град е бил немски. Последните около 70 е руски. Като се има предвид военното му значение, както и това, че Русия все още е достатъчно силна държава с ядрен статут, едва ли е възможно (или дори смислено) статутът му да се променя. Не че е възможно това да стане, разбира се.
Comment