Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Начални съвети относно "изучаването" на ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Начални съвети относно "изучаването" на ВСВ

Здравейте!
    Навсякъде из форума виждам изключително детайлизирани теми относно операций или машини. Това добре. Но като човек като мен, а съм сигурен, че не съм единствен, не разбира нищо от история и ВСВ, но въпреки това бива привлечен (от тази част) от историята, бихте ли били могли да ми кажете книги, от които да може да се постави основата за понататъчно "вникване и сондиране" в Историята на Втората Световна. На мнение съм, че не е нужно да се учи в университет, за да се придобие съответните познания, след като има желанието за запознаване с фактите. Да, но откъде да тръгне човек? Тук се корени въпросът ми. Аз например съм подхванал Историята на Втората Световна от Базил Лидъл Харт. Във форума някъде се даде за пример книгата, като "добра за запознаване с основата". Но в нея поне за сега, не откривам много неща за Източния Фронт, доста глави са отделени за Африкански Театър на военните действия.
    Да речем, че не ми се нрави стратегическите вкусове на войната (за ориентировка го казвам). Какво може да подхване човек, за да продължи запознаването си с Историята на ВСВ? Знам, има купища литература, но не мисля че с наслуки стреляне ще се постигне нещо.
    Бихте ли ми помогнали или темата не е на нивото на този форум? (не целя обида,защото форумът (може наистина да) е за хора-професионалисти, а новаците просто да нямат шанс, както се казва)
    Лек ден!

Послепис: Доколкото разбирам от написаното в този форум, филмчета като Battlefield и The World at War и игрите не помагат много в началния етап или дават непълна/незначителна информация.

хм аз пък точно от игрите и филмчетата я научих
    Спомням си началните ми познания бяха от дневниците на лоудинг екраните на Call of Duty 2 Оттам първо научих за Ел Аламейн. След това изгледах точно тия двете поредици, които си споменал - специално Battlefield много ми хареса. Има и една Великая война, мисля че беше в Замунда. И от уикипедията се научава доста, ама трябва да четеш на английски. Впоследствие изчетох и за Манщайн, Гудериан и Ромел, а оттам се получава наистина детайлна информация

Comment

bonebiter написа Виж мнение
      хм аз пък точно от игрите и филмчетата я научих ...
      Аз не бих го нарекъл научаване, ама хайде, или поне по постовете ти не си личат някакви знания в областта ...

Към ssbg: като цяло, за хода на войната, за начално запознаване, всяка обща история е в някаква степен подходяща. Само трябва да имаш предвид кой я е писал и съотвено към коя национална историография ще наклони везните. По-существеният въпрос (поне според мен) е, оттук нататък какво точно те интересува. Понеже войната е голяма и има много области, периоди и участващи държави, може би би могъл да си избереш една от страните и да започнеш с нея. Примерно, след като си чел английската гледна точка, можеш да погледнеш сега примерно немската. За войната в пустинята (примерно) има писано тук-там, май при Мелентин имаше ... или, ако пък искаш да се запознаеш с някои измерения на войната в Русия, но не от стратегическа гледна точка (която е донякъде представена в дневника на Халдер), можеш да четеш от мемоарите на Гудериан, Манщайн или Хот.
      Ако искаш да четеш руски (и владееш езика), можеш да започнеш със спомени (в нета има купища), или с книги като тази на Борис Шапталов "Испытание войной".
      По-скоро ти кажи коя страна и период са ти по интересни и кои езици владееш и ще се види какво може да се направи. Безплатно в нета има доста неща на английски и руски, като, ако владееш английски, веднага ти препоръчвам Гланц, но имай предвид, той пише главно за РККА.

За игрите ... ако хич не си запознат, а според мен случаят не е съвсем такъв, та, като съвсем за начало, става примерно първия Панцер генерал, просто за да те "разведе" по част от бойните полета.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Гланц не е за първоначално запознаване, книгите му са доста сухи и същевременно доста по-подробни отколкото е подходящо за начинаещи.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Според мен точно научно-популярните филмчета и в малка степен игрите са подходящи за засилване на интереса. Само трябва да се има предвид едно - това са продукти за развлечение. Тяхната цел е да привлекат интереса на публиката и да го задържат за 50 минути (филмите) или за няколко часа (игрите). Съответно филмите имат значително по-голяма популярна съставка, отколкото научна. Няма и как иначе да бъде, защото са предназначени за по-широка, любителска аудитория.
          Но задължително трябва да се държи сметка, че телевизионните филми не са достатъчно достоверни. Стават за начално запознаване - примерно ако човек никога не е чувал за някоя си операция или за еди-кой си модел оръжие, или пък за този или онзи военачалник. За по-сериозно навлизане в материята си трябват книги. Каквито аз не мога да препоръчам, защото не съм навлязъл по-сериозно

Comment

Imperial написа Виж мнение
            Гланц не е за първоначално запознаване, книгите му са доста сухи и същевременно доста по-подробни отколкото е подходящо за начинаещи.
            Това е то, моето професионално изкривяване За мен не беше сух, а по-скоро интригуващ, на моменти и забавен, но пък моите виждания са вече доста изкривени. Но пък, като се замисля аз с какво съм започвал ... май беше, каот изключим учебниците, разбира се, разни енциклопедии и един голям съветски том за войната, в който беше много подробно разгледан хода на войната (практически без началния период) и почти никак - останалите фронтове, те бяха само като незначителен фон. Но не бих го препоръчал първо, защото не се сещам за името, второ, вече надали ще се намери и трето - доста изкривено разглежда нещата.
            Всъщност, нещо не мога да се сетя за цялостна книга, но пък, човека питаше за май по-тактически неща и ако е така, въздушните асове, като например спомените на Хартман ще са добра идея.
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Като малък в началните класове прочетох "Спомени и размисли" на Жуков, "Цел на живота" на авиоконструктора Яковлев, след това спомените на Щеменко, "Так начиналась война" на Баграмян и "Дело всей жизни" на Василевски. А, и "На флота боевая тревога" на Н. Кузнецов.
              После следваше дванадесеттомника "История на втората световна война" от руски превод. В по-късни години "Кръстоносния поход в Европа" на Айзенхауер, а след идването на демокрацията и немската гледна точка - Манщайн, Мелентин, Гудериан и Хот както и "Сухопътните войски на Третия райх" на Мюлер-Хилебранд. Е и всичко квото дойде по линията.

Comment

Съгласен съм с bsb - най-добре е да се започне с научно-популярни (или просто популярни) филми и игри. Стига да се помни, че по-голямата част от нещата в тях са обикновено леко неточни, т.е. ще се налага да се задълбочава след това с четене на книги. Всичко това гарнирано с която и да е обща история на ВСВ (тази на Литъл-Харт става за начало - естествено, той отразява британската гледан точка към събитията, при това - остаряла вече). Важно е на този "начален етап да се помни едно нещо: човек да не се оставя да бъде "заслепен" и да си хареса (и да се утвърди в нея) някаква едностранна гледна точка или пристрастие, което после само ще му пречи при задълбочаването.
                Веднъж щом се запознаеш с нещата (това обикновено отнема не малко време) е хубаво да продължиш с по-"живи" неща: мемоарната литература е идеална възможност. В темата вече се споменаха няколко такива книги, покриващи различни фронтове и страни. Докато ги четеш щом стигнеш до някое конкретно сражение (или вид техника), можеш да използваш Интернет (английската "Уикипедия" е добър източник за сраженията и техниката (за начално разширяване на познанията, разбира се)), за да си разшириш леко гледната точка към даденото събитие или обект. Този етап също добре се допълва с различни игри, между другото, както и с художествени филми за войната (във форума има споменати не малко такива). Всичко това допринася да се усети атмосферата на времето, а то, на свой ред, спомага да се поддържа интереса.
                И чак когато и този етап бъде добре разработен (поне 4-5 мемоарни книги, по-добре даже повече) си струва вече да се премине към монографиите и сериозната историческа литература (Дейвид Гланц, да речем, но далеч не е само той). Тук ако владееш руски език мога да те насоча към милитерата. Ако не, то част от книгите (често зле преведени) са издавани и у нас, аз повечето ще трябва да си търсиш английски издания (било то да ги купуваш или да си ги теглиш). Но на втория и третия етап можеш да питаш и да получаваш съвети и тук, във форума.
                Между другото, някъде още през първия или втория етап вероятно ще си харесаш конкретна област или тема, защото цялата война е доста обширна. Може да решиш да се задълбочиш в нея и по нея да преминеш към по-сериозни неща.
                Що се отнася до писането във форума, мисля че още щом достигнеш до средата на първия етап вече можеш спокойно да пишеш в не малко от темите, както и да създаваш собствени. Стига да помниш, че целта ти все още ще е да научиш нещо .

Comment

Да, много Ви благодаря на всички. Радвам се, че отделихте внимание на един новак .
                  Случайно попаднах на Историята на Лидъл Харт понеже бях наивен и си мислех, че всичко относно войната може да се побере в 700 страници. Тук някъде изиграха лошата роля и научно-популярните филми-там една битка я вместват в 40 минути и туй то. Оттук, и от игрите, "привикнах" с Втората Световна-та "Първата любов ръжда трудно хваща"
                  По принцип мога да чета и разбирам английски, а в момента уча немски, там също съм добре (говоря за консуматорската част от езика-четене и слушане ). От преди години купувах, не знайно защо, книги за ВСВ- и така вкъщи се мъдрят спомените на Гудериан, Майнщайн, Скорцени, една книжка на А.Исаев(тя е вече по-високо ниво, и ще се препрочита), и за Канарис някаква, на Ричард Басет, не знам дали е биографична, както и безброй "бързообортни". Общо взето съм улучкал нещата-интересувам се по принцип от немската и съветската страна, като по конкретно Източния фронт и благодарение на Silent Hunter 3+GWX- подводната война. След като прочета История на Харт, ще се опитам да мина на нещо за Източния фронт от 41-45 (Ако не намеря/не се сетите за някоя се чудя дали да прочета тази в послеписа?) и чак тогава мисля да започна спомените. Пък оттам... Не мислех, че мемоарната литература ще е градивна тухличка в това начинание.
                  Послепис) @messire Woland-Вкъщи се мъдри една Втората Световна война-Кратка История 1939-1945, има и картинки, от Партиздат 1985 година. Мисля, че е тази от Вашето "начало"?

Comment

Не мислех, че мемоарната литература ще е градивна тухличка в това начинание.
                    О, важна е не като източник на факти (даже най-добре почти да не се ползва за това или да се проверяват с други, не-мемоарни, източници), а като възможност да усетиш реалната атмосфера на онези години. Никой исторически труд няма да ти даде тази възможност, а документите вн това отношение са твърде едностранчиви.

За източния фронт като сериозно четиво най-добре се обърни към книгите на Дейвид Гланц (на английски език) - за съветската армия трудно ще намериш нещо по-добро. За немската тактика имаше една не лоша книга на Айке Миделдорф - аз съм я чел на руски език, но трябва да я има и на английски и немски. Тя е въз основа на събирани данни по времето на войната и е обобщение на различни тактически въпроси около немската и съветската армии на източния фронт.
                    Между другото, преди да се задълбочиш сериозно в тези неща е добре да имаш някакво общо разбиране за различните военни понятия, за да не се объркаш. Тук някъде имахме една тема по този въпрос.

И най-важното - не се притеснявай да пускаш тема или да питаш нещо, пък и да коментираш в някоя тема - почти всички сме любители и сме започнали от същото нулево ниво .

Comment

ssbg написа
                      "привикнах" с Втората Световна-та "Първата любов ръжда трудно хваща"
                      Същата работа и с повечето от нас

ssbg написа
                      @messire Woland-Вкъщи се мъдри една Втората Световна война-Кратка История 1939-1945, има и картинки, от Партиздат 1985 година. Мисля, че е тази от Вашето "начало"?
                      Най-вероятно, да

За останалите неща ... за подводната война има голямо руско изследване, което ми се вижда балансирано, книгата я имам в електронен формат, мога да я пратя по пощата примерно. Но си е на руски.
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

За войната в Тихия океан особено е ценна японската гледна точка. Тук ти препоръчвам "Сражение у атола Мидуей" на Футида и Окумия, както и "Зеро! Японская авиация во второй мировой войне" на Дзиро Хирокоши и Масатаке Окумия.
                        "Тихеокеанская премиера" на Переслегин е също много добра.

Comment

Наскоро изгълтах за два дни и половина "Тигри в калта" на Ото Кариус.
                          Можете ли да препоръчате сходно четиво на тема танкове, но от руска гледна точка?
                          "Мы летим, ковыляя во мгле, Мы ползем на последнем крыле. Бак пробит, хвост горит и машина летит. На честном слове и на одном крыле..."

Comment

feersum написа Виж мнение
                            Наскоро изгълтах за два дни и половина "Тигри в калта" на Ото Кариус.
                            Можете ли да препоръчате сходно четиво на тема танкове, но от руска гледна точка?

"Съветските танкови асове" на Барятински, и мисля друга книга която се казваше "Аз воювах на Т-34".
                            На оперативно ниво "Катуков против Гудериана" на Виктор Прудников.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                              "Съветските танкови асове" на Барятински, и мисля друга книга която се казваше "Аз воювах на Т-34".
                              На оперативно ниво "Катуков против Гудериана" на Виктор Прудников.
                              "Я дрался на Т-34" от Артем Драбкин ли е втората? Благодаря за съветите.
                              "Мы летим, ковыляя во мгле, Мы ползем на последнем крыле. Бак пробит, хвост горит и машина летит. На честном слове и на одном крыле..."

Comment

Working...
                              X