Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Курската битка ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    По т. 2 можеш да се поинтересуваш за колко часа е пробита първата полоса на отбраната на Воронежкия фронт - 6 гвардейска армия на генерал Чистяков от ²² СС танков корпус на Паул Хаусер. И за да не те затруднявам отговорът е 17 часа. Та така за изненадата и отбраната.

    Comment


      #17
      KapitanNemo написа Виж мнение
      Въпросът ми беше провокиран точно от неясната информация и мисълта че това е поредният пропаганден балон за "гениалните" съветски пълководци. Де факто се оказва, че иначе добрата идея за нанасяне на изпреварващ удар се е свела до изразходване на голяма част от боезапаса на артилерията, който би и послужил добре при отразяване на немската атака.
      Ето малко инфо за въпросното събитие :
      " Ten minutes before the Offensive (3AM on 5th July бел.) was to begin and the German artillery barrage was to open up, the Soviets launched their own bombardment with 600 guns, mortars and Katyusha rocket launchers belong to Central Front which lasted for thirty minutes. The German response was slow at first but by 4.45am had grown in intensity. In fact the weight of shells fired during this bombardment was heavier than that fired during the whole of the Polish and French campaigns. A second Russian battery opened up but was ineffectual in disrupting German assembly areas and after the war Zhukov, analyzing the battle admitted that both fronts had opened up too early as German armor and infantry were still under cover."



      От въпросният пасаж се разбира че, Руснаците нанасят Арт удара с поне 600 единици но не нанасят сериозни щети на противника който все още е ебил прикрит. Иначе някои източници твърдят че, Руснаците имат съсредоточени 20 000 Арт единици (през 80-те бях чел в "Техника маладьожи" за залпов огън на 10-12 000 оръдия които се чували на 100км разстояние от фронта, но това е в следващата фаза на операцията)
      Sub sole nihil novi est

      Comment


        #18
        Причините за неуспеха на операцията сме ги обсъждали . Основната е съвсем простичка: операцията е предложена, когато е имало смисъл от нея. Имало е смисъл само ако я проведат тогава. Вместо това, тя е отложена с няколко месеца, събрани са наистина много сили, но нито полза, нито смисъл вече няма. Т.е. за каквато и да е "изненада" няма и смисъл да се говори и няма особено значение кога точно съветското военно ръководство би научило за подготовката й - дали 5-10-20 дни след вземането на решението или месец или два по-късно. Т.е. провалът на операцията е предварително ясен и достатъчно очевиден за част от генералитета. Вече тактическите успехи са въпрос на технически умения, но те не решават нищо. А когато имаш сравнително малки офанзивни възможности да ги изразходваш по неразумен начин не е добра идея.
        Дори и да бе успешна, особена промяна не би донесла. Дори и РККА да бе успяла по-добре да се справи с контраатаката, това едва ли би променило кой знае колко нещата.
        Не съм съгласен, че в тази операция се "решава съдбата на войната". Напротив, нещата са решени през 41-ва (както вече сме обсъждали), най-много през 42-ра. През 43-та перспективи вече няма, така че "лебедовата песен" на немските офанзивни възможности би се случила там или другаде, въпросът е, че те вече не могат да компенсират стратегическите проблеми. И да бяха съхранили тези възможности или да ги бяха използвали по-разумно, това едва ли би променило кой знае колко нещата, освен да удължи малко войната. Така че това няма как да е "решителната операция на войната" . Нещата вече са били решени.

        Comment


          #19

          Comment


            #20
            Mirovk написа Виж мнение
            От въпросният пасаж се разбира че, Руснаците нанасят Арт удара с поне 600 единици но не нанасят сериозни щети на противника който все още е ебил прикрит. Иначе някои източници твърдят че, Руснаците имат съсредоточени 20 000 Арт единици (през 80-те бях чел в "Техника маладьожи" за залпов огън на 10-12 000 оръдия които се чували на 100км разстояние от фронта, но това е в следващата фаза на операцията)
            Ами има ли са хората, стреляли са А по мнения на немски ветерани, резултата е бил по-скоро психологически (извън всяването на някакъв хаос, който е овладян и малко забавя настъплението) а именно като изявление: "Знаем че идвате, чакаме ви". Не че немците са се срутили психически, не са такива хора, но определено е оказало някакво влияние.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              #21
              Така е , ефектът е по-скоро психологически защото руската арт подготовка е започнала рано но все пак 600 единици (в това число и катюши) все пак си е сериозен огневи вал в сайта твърдят че, са изстреляни повече снаряди отколкото в Полската и Френската кампании.
              Резултатът за Руснаците все пак е задоволителен защото забавят настъплението на по-голямата част от съединенията с 90мин. което си е сериозно тактическо предимство.
              Sub sole nihil novi est

              Comment


                #22
                Ъъъ, Амазоне, за никого не е било тайна (е, може би за редовите войници, но и за това се съмнявам) къде и кога ще се настъпва. Това е най-забавното в цялата операция: едните в продължение на месеци се подготвят за настъпление - другите, за отбрана. От операцията е имало някакъв смисъл тогава, когато я предлагат и може да се разчита на изненада. След това, когато вече всичко е ясно губи всякакъв смисъл: противникът ти знае къде ще го удариш, знае кога и знае как. И се готви с месеци за това. Единственото смислено нещо би било да не нанасяш удар там . Особено след опита от 42-ра, т.е. вече трябва да ти е станало ясно, че можеш да разчиташ донякъде само на превъзходството си във водене на маневрени операции, а не на фронтални настъпления срещу изключително добре подготвена отбрана и при много висока концентрация на огневи средства. Луда работа.
                Трябва да са имали и идея, че това е последната им надежда за взимане на стратегическата инициатива - определено са могли да използват по-добре ресурсите си.
                Така че значението на тази изпреварваща артилерийска подготовка си е било чисто тактическо и едва ли кой знае колко голямо (по-същественият ефект би било сриване на немската артилерийска подготовка, но не съм убеден, че постигат нещо особено). От друга страна, да си издадеш огневите позиции не винаги е най-разумното нещо, особено ако срещу себе си имаш противник с много добро артилерийско разузнаване. Вероятно по-голям ефект би имала тази огнева мощ, ако беше приложена прицелно в хода на самото настъпление. Обаче съветската артилерия все още не е на нужното ниво, за да свърши тази работа както трябва. Тогава вместо забавяне, щяха да нанесат сериозни щети (разбира се, ако можеш наистина да локализираш позициите за съсредоточаване точно преди атаката и/или огневите позиции на чуждата артилерия и да им нанесеш удар малко преди да започнат арт-подготовката или настъплението, тогава може да се разчита на максимален ефект. Обаче се съмнявам, че имат нужния ресурс за подобно нещо тогава). Забавянето най-много да провали постигането на целите за първия ден в зададения обем - загубите могат да забавят сериозно цялата операция. Особено сред първия ешелон.

                ПП Това за френската и полската кампании го оставям на съвестта на авторите на сайта. Ако я имат.

                Comment


                  #23
                  Оставам с впечатление, че много от форумците не са чели книгите, за които дадох линк по-горе и затова отново давам линкове за част от първата книга, където е описана доста подробно контраарт-подготовката на братушките на южния фас на Курската дъга на 4-5 юли 1943г.

                  А ето и линк за цялата книга www.militera.lib.ru/h/zamulin_vn/index.html
                  Last edited by ; 17-07-2012, 09:41.

                  Comment


                    #24
                    По повод 70 години от началото на битката насам-натам се появиха разни интересни статии и постинги. Давам връзка към съответната тема в милитарифотос, поради интересните снимки от ония времена.









                    Comment

                    Working...
                    X